Evlilik terapisi, çift terapisi ve ilişki terapisiyle benzer kavramlar olmasının yana, bu terapilerin tümünde çiftlerin kurmuş oldukları ilişkileri desteklemek amacıyla gerçekleştirilmektedir. Çiftler arasında ortaya çıkan iletişim problemleri, cinsel sorunlar, çocuklardan kaynaklı problemler, çiftlerden herhangi birinde ortaya çıkan çeşitli ruhsal bozuklukların ortadan kaldırılması için yapılır.

1.     Evlilik Terapisi Nedir?

Evlilik terapisi genellikle ilişkilerinde çeşitli sorunlar olan, ilişkilerinin kalitesini yükseltmek isteyen ya da yaşadıkları problemler nedeniyle ayrılmak isteyen çiftlerin sorunlarını ortadan kaldırmak için yapılır. Bu terapiden yararlanmak isteyen evli çiftler ya da evlilik yolundaki çiftler psikoterapistlere, terapi hizmeti veren hastanelere ve özel kliniklere, psikoterapi merkezlerine ve psiko-sosyal kurumlara başvurabilirler.

2.     Evlilik Terapisine Neden Başvurulur?

Evlilik Terapisi

Evlilik terapisinden genellikle aşağıdaki problemlerle karşı karşıya kalan çiftler başvurmaktadır.

  • Evliliğe adım atacak çiftler, partnerini ya da ilişkilerini anlamakta zorlananlar
  • Sağlıklı bir iletişim kuramayan çiftler ya da herhangi bir ortayolda bir araya gelemeyen çiftler
  • Partnerinin kendisini sevmediğini, saygı duymadığına ya da anlamadığını düşünen çiftler
  • Çiftler yaşadıkları ilişkide öfke problemiyle karşı karşıya kalıyorlarsa
  • Sürekli olarak aynı konudan ya da aynı şeylerden kavga eden çiftler
  • Kendi ihtiyaçlarınızı partnerine anlatamayanlar
  • Ortaya çıkan problemleri sürekli olarak paspas altı yapanlar ve bu sorunlardan kurtulmak isteyen çiftler.
  • Geçmişte oluşan travmalar sonrasında eşinizle sağlıklı iletişim kuramayanlar
  • Kendinizi sevmiyorsanız, eşinizin sizi neden sevdiğini anlamıyorsanız ve bu konu yüzünden sorunlar ortaya çıkıyorsa
  • Evlenmeden önce ya da evliliğin ilk başlarındaki romantiklik ve eğlenceli yaşam tarzını kaybedenler ve tekrar bu duyguları yaşamak isteyenler
  • Cinsel açıdan çeşitli sıkıntılar yaşayan çiftler
  • Geleceğiniz hakkında umutsuzsanız
  • Evliliğiniz rutine dönmüşse ve evliliğinizde sıkışmış hissediyorsanız
  • Eşinizin sizi desteklemediğini düşünüyorsanız
  • Partnerinize ya da kendinize güvenmiyorsanız
  • Karar alırken birlikte hareket edemiyorsanız
  • Aranızdaki ilişkinin üçüncü bir gözden bakılmasına ihtiyacı olanlar
  • Ayrılık, taşınma, evlenme, boşanma gibi önemli kararları almak için yardım isteyenler
  • Çiftler iletişimlerini, birbirlerine olan saygıyı ve sevgi artırarak daha kaliteli bir ilişki yaşamak istiyorlarsa

3.      Evlilik İlk Yıllarında Evlilik Terapisi

Çiftlerin evlendikten sonraki ilk yılları, ilişkinin geleceği ve güçlenerek ilerlemesi için oldukça önemlidir. Yeni evlenenlerin çoğunluğu 20 yaş ve üzerindeki gençlerdir. İlk başlarda çiftler, birlikte yaşamaya bir hataya paylaşmaya yabancı olduklarından, bu hayata uyum sağlamaya çalışırlar. Bu durumda çeşitli anlaşmazlıklara neden olabilir, hatta ayrılığa kadar ilerleyebilir.

Çiftler arasındaki sıkıntılar evliliklerinin ilk zamanlarında başlasa da, evlilik terapisi için bir uzman hekime başvurmazlar. Kendi başlarını bu sıkıntılarından kurtulmak isterler. Bu sıkıntılarla başa çıkmak ilk başlarda kolay gibi gözükse de, profesyonel bir yardım alınmadığında ilerleyen süreçlerde daha ciddi sorunlara yol açabilir.

4.      Evlilik Terapisi Kaç Seans Sürmektedir?

Evlilik Terapisi Kaç Seans Sürmektedir

Evlilik terapisi genellikle hafta bir ya da iki hafta da bir olmak üzere yapılmaktadır. Genellikle çift seans olarak gerçekleştirilen bu terapinin bir seansı bir buçuk saat sürmektedir. Çiftlerin ilişkilerindeki problemlere ya da anlaşmazlıklara göre terapi seans sayısı değişebilir. Ama genellikle 10 ila 20 seansta sonlanmaktadır.

5.      Evlilik Terapisi Nasıl Yapılır?

Terapistler herhangi bir evlilik terapisinde hem erkekler hem de kadınlar için nötr ve objektif bir bakış açısıyla yaklaşmalıdır. Bu terapide genellikle geçmiş ve bilinçaltındaki sorunlardan çok, şuan ki güncel durumdaki problemler hakkında çözüm bulunmaya çalışılır. Terapistler çiftlerin birbirilerini dinlemelerine ve anlamalarına yardımcı olmaya ve saygı duymalarına yardımcı olur.

Terapiye gelen çiftlerden bazıları sorunlarının ne olduğu hakkında bilgi sahibi olabilirler. Ancak alacakları terapide neye ulaşmak istediklerini bilmeyebilirler. Terapinin ilk seansında fertlerin tek tek ilişkinin neye evirilmesi gerektiğini ve ne amaçlandıkları belirlenerek terapiye başlanır. Bu terapiler sırasında çiftler arasında çeşitli tartışmalar gözlemlenebilir. Ancak terapist fertlerden hangisini suçlu olduğunu değil tartışmanın sebebinin incelenmesi gerektiğini bireylere anlatarak çözüme kavuşturur.

Çiftlerden herhangi birisi bu tedavide yer almak istemeyebilir. Bu durumda terapi tam anlamıyla gerçekleştirilemez. Çünkü terapiye gelen birey kendi açısından ilişkideki sorunları anlatacağı için kesin yargılara varılamaz.

6.      Evlilik Terapisi Ücretleri Ne Kadar?

Evlilik Terapisi Ücretleri

Evlilik terapisi ücretleri hakkında sizlere kesin bilgiler veremeyiz. Çünkü terapinin fiyatları belirlenirken çok farklı etkenler göz önüne alınır. Terapinin kaç saat süreceği, kaç seans olacağı, terapiyi kimden aldığınız, terapistin tecrübesi ve bilgi birikimi gibi birçok farklı etken ücretleri değiştirebilir.

BeynSoft
zline

Would you like to share your thoughts?

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir