Dişler birçok farklı nedenden dolayı çekilebilir. Diş çekimi genellikle lokal anestezi altında gerçekleştirildiğinden dolayı birey diş çekimi sırasında herhangi bir ağrı ya da sızı hissetmez. Fakat diş çekimi sonrası çeşitli olumsuz durumlar meydana gelebilir. Bu durumlar arasında kanama, şişlik, ağrı, iltihaplanma gibi durumlar yer almaktadır. Dişlerinizi çektirdikten sonra bu durumlardan herhangi biriyle karşı karşıya kaldığınızda neler yapmanız gerektiği ve diş çekiminden sonra nelere dikkat etmeniz gerektiği hakkındaki ayrıntılı bilgilere makalemizi inceleyerek ulaşabilirsiniz.
Dişler Neden Çekilir?
Dişlerin çekilmesine yol açan birçok farklı etken yer almaktadır. Bu etkenleri şu şekilde özetleyebiliriz.
Zarar Görmüş Dişler Çekilebilir
Kaza, yaralanma, spor ya da çeşitli travmalar nedeniyle dişler zarar görebilir. Bu durumlar sonucunda dişlerde kırık, çatlak gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Bu problemleri tedavi etmenin yolları vardır. Ancak ciddi şekilde zarar gören dişler tedavi edilemeyebilir. Bu nedenle de dişlerin çekilmesi gerekir.
Çürük Dişler
Çürük dişler genellikle kanal tedavisi ve dolgu çeşitleriyle tedavi edilebilir. Ancak birey çürüğü fark edemez ve çürük çok ilerlerse diş köküne zarar verebilir. Bu durumda dişin kurtarılma şansı düşüktür. Bu nedenle çürük diş çekilir. Aksi taktirde çürükler diğer sağlıklı dişlere yayılarak ağız ve diş sağlığını ciddi şekilde tehlikeye sokabilir.
Periodontal Hastalıklar
Diş etlerine yerleşen, ağız ve diş hijyeninin gerçekleştirilmemesi sonucunda giderek daha da çoğalan bakteriler birçok farklı diş eti hastalığına yol açar. Bu rahatsızlar hem dişleri hem de ağzı tehlikeye sokabilir. Diş etlerinde biriken bakteriler diş eti dokusuna ve çene kemiğine zarar verir. Bu durumda dişlerinizin sallanmasına yol açar. Sallanan dişlerinde muhtemel çekilmesi gerekir.
Dişlerdeki Dizilim Problemleri
Bazı insanların çene yapısı üzerine tüm dişleri sığmayabilir. Bunun en önemli nedeniyse 20 yaş dişleridir. Ayrıca dişlerdeki yamukluklar ve çapraşıklarda dişlerin sıkışmasına yol açabilir. Bu nedenle bazı dişler çekilebilir.
Diş Çekimi Sonrası Ağrı Neden Olur?
Diş çekimi sonrası ağrı oluşabilir. Çünkü diş çekimi sonrasında kullanılan anestezi etkisini kaybeder. Ancak diş hekimleri sizlere reçeteli ağrı kesiciler vererek bu sıkıntılı durumu hızlı bir şekilde atlatmanıza yardımcı olacaktır. Ancak diş hekimleri sizlere ağrı kesici vermediyse ve sizler ağrı kesici kullanacaksanız kesinlikle aspirin kullanmamalısınız. Çünkü aspirinin kan sulandırıcı özelliği vardır. Aspirin kullanırsanız, çekilen dişin olduğu bölgede biriken kan pıhtısı çözülebilir. Bu şekilde daha şiddetli ağrılarla karşı karşıya kalabilirsiniz.
Diş çekiminden sonra ortaya çıkan ağrı birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. Fakat diş çekimi takip eden günlerde, özelliklede geceleri uykunuzdan kalkmanıza neden olacak ağrılar, ağrı kesici kullanmanıza rağmen geçmeyebilir. Bu durumda diş çekimi sonrası bölgede yara, iltihaplanma ya da kan pıhtısının kopması gibi bir problem olduğunu ifade eder. Bu şekilde bir ağrıyla karşı karşıyaysanız diş hekiminize başvurmalısınız.
Diş Çekimi Sonrası Ağrı Ne Kadar Sürer?
Diş çekimi sonrası ağrı oluştuysa bu ağrı için diş hekimleri sizlere ağrı kesici verecektir ya da ağrı ile karşılaştığınızda ne yapacağınızı anlatacaktır. Diş çekiminden sonra ortaya çıkan ağrı genlikle ilk 2 gün içinde kendiliğinden geçecektir. Ancak çektirdiğiniz dişiniz, azı dişlerinden bir tanesiyse süre uzayabilir.
Diş Çekimi Sonrası Kanama
Diş çekimi sonrası kanama oluşumu olası bir durumdur. Bu kanamalar genellikle diş çekiminden sonraki 24 saat içinde sızıntılar şeklinde görülür. Çekim sonrasında oluşan kanamayı durdurmak için diş hekimleri sizlere steril bir pamuk verecektir. Bu pamuğu önerilen vakitler boyunca ısırmalısınız. Ancak çekim sonrasındaki kanama bir türlü durmuyor ya da şiddeti azalmıyorsa tekrar diş hekiminize başvurmalısınız.
Diş çekimi sonrasındaki kanama genellikle tampon uygulayarak geçecektir. Bu nedenle tamponu değiştirerek kanama dinene kadar tamponu uygulayabilirsiniz. Ancak diş çekimi sonrasında ortaya çıkan kanamayı durdurmak için kesinlikle ağzınızı çalkalamamalısınız. Ağzınızı çalkalarsanız çekim yerinde biriken kan pıhtılarını çözebilir ve daha çok kanama oluşmasına neden olabilirsiniz.
Diş Çekimi Sonrası Şişlik
Diş çekimi sonrası şişlik, kanama, ağrı gibi durumların gerçekleşmesi olasıdır. Diş çekiminden sonra ortaya çıkan şişlikler genellikle bir hafta ila 10 gün içinde kendiliğinden geçecektir. Ancak oluşan şişliklerin biran önce geçmesini istiyorsanız ilk 12 ila 18 saatlik zamanda buz kompresi uygulamanızı tavsiye ederiz. Şişlik bahsedilen süre içerisinde kendiliğinden inmediyse ve sizlere sıkıntı yaratıyorsa diş hekimlerine başvurarak yardım alabilirsiniz.
Diş Çekimi Sonrası İltihap
Diş çekimi sonrası iltihap oluşumuna Alveolit adı verilir. Bu iltihaplanmalar genellikle diş çekiminden sonraki 2 – 3 gün içinde şiddetli ağrılara yol açar. İltihaplanmalar nedeniyle ortaya çıkan ağrılara siz kendi kendinize bir çözüm bulamayabilirsiniz. Bu nedenle diş çekiminden sonraki 2 – 3 günde şiddetli ağrılarla karşı karşıyaysanız biran önce diş hekimine başvurarak yardım almalısınız
Diş Çekiminden Sonra Neden Tükürülmez?
Diş çekimi sonrasında, dişin çekildiği bölgede kan pıhtısı oluşmaktadır. Bu pıhtının dağılmaması ya da bozulmaması gerekir. Bu nedenle diş çekiminden sonra belirli bir süre boyunca tükürmemelisiniz.
Diş Çekimi Sonrası Yemek
Diş çekimi sonrası yemek yemek için birkaç saat beklenmelidir. Dişler çekildikten sonra pıhtılaşma olacağından dolayı katı gıdaların tüketilmesi önerilmez. Bu nedenle ilk gün sıvı gıdalar tüketmelisiniz. Sıvı gıdalarında aşırı sıcak olmamasına dikkat etmelisiniz. Diş çekiminden sonra dondurma, patates püresi, soğuk ya da ılık çorbalar, yoğurt ve smoothie tarzı gıdaları tüketebilirsiniz. Katı ve baharatlı gıdalardan ve gevrek atıştırmalıkları tüketmekten ise kaçınmalısınız.
Diş Çekimi Sonrası İyileşme Süreci
Diş çekimi sonrası iyileşme süreci genellikle 2 haftadır. 2 hafta içinde çekilen dişin olduğu bölgede yeni kemik ve diş eti dokusu gelişmeye başlar. Bu süreç içerisinde birey eksik dişinden dolayı işlevsel ve fonksiyonel anormalliklerle karşı karşıya kalabilir. Bu nedenle hem estetik açıdan hem ağız ve diş sağlığı açısından bu eksikliklerin doldurulması gerekir. Diş hekimlerine başvurarak bunun için hizmet alabilirsiniz.