Aft (Ağız İçi Yarası) Nedir?

Aft, neredeyse tüm insanların yaşamları boyunca karşı karşıya kalabilecekleri bir hastalıktır. Halk arasında ağız içi yarası olarak bilinen aft; acı, kaşıntı ve yanmalara yol açan oral ülserdir. Ağız içinde, dil, diş eti, yanak ve damak gibi hassas bölgelerde ortaya çıkar. İnsanların kişinin yemek yemesini, bir şeyler içmesini zorlaştıran ve en sık rastlanan ağız hastalıklarından bir tanesidir.

  • Web sitemizde reklam yayınlamak ister misiniz?
  • 21 Nisan 2021 Ağız & Diş Yorum (0)

    Aft, istatistiklere göre toplumun %20’lik kısmında ortaya çıkan bir ağız içi yaradır. Zayıf bağışıklık sistemi, vitamin ve mineral yetersizliği, ergenlik ve hormonal dengesizlikler aft rahatsızlığının en önemli nedenlerindendir. Bu rahatsızlık erkeklere göre kadınlarda daha fazla görülmektedir. Ağız içi yarası, iltihaplı bir doku ile çevrilidir ve kısa zamanda kendiliğinden geçebilir. Ancak bazı durumlarda uzun süreler boyunca ağız içinde kalabilir ve ciddi sıkıntılar çıkarabilir.

    Aft Türleri Nelerdir?

    Ağız içi yarası boyutlarına göre üç ana gruba ayrılır. Bunlar Minör Aft, Major Aft ve Herpetiform Afttır.

    Minör Aft

    Aft türleri arasında en çok rastlanan ağız içi yarasıdır. Minör aftlar tek olarak ya da birden fazla şekilde görülebilir. Ebat olarak 1 cm’den küçük yaralardır. Bu aft türü genellikle birkaç hafta içinde kendiliğinden iyileşmektedir.

    Major Aft

    Major Aft, ebat olarak 1 santimetreden büyük olan ve nadiren karşılaşılan bir rahatsızlıktır. 2 hafta ve daha fazla süredir ağız içine kalabilir ve iyileştikten sonra ağız içinde izler bırakır. Bu rahatsızlık boğaz boşluğunda tıkanmaya ve yutma zorlukları oluşturabilir.

    Herpetiform Aft

    Gruplar halinde ve çok sayıda ağız içinde çıkan yaralardır. Genellikle birleşme eylemindedirler. 1 – 2 mm ebatlarında olan bu aftlara çok nadiren rastlanmaktadır. Bir hafta ile bir ay içerisinde iyileşirler ve ağız içinde iz bırakmazlar.

    Ağız İçi Yarası Neden Olur?

    Ağız içi yarası olarak da bilinen aftların neden ortaya çıktıkları tam olarak bilinmemektedir. Ancak ağız içi yarası aşağıdaki durumlarda ortaya çıkabilir.

    Aft Belirtileri Nelerdir?

    Ağız içinde yara çıkacağının ve ya çıktığında bazı durumlar ortaya çıkar. Aft belirtileri şu şekilde sıralanabilir.

    Yukarıdaki belirtilerden bir ya da birkaçı sizde de mevcutsa ağız içi yarası rahatsızlığıyla karşı karşıya olabilirsiniz. Bu yararlar genellikle kendiliğinden birkaç hafta içerisinde iyileşecektir. Ancak yaşam kalitenizi düşürecek seviyelerde ağrılar karşı karşıyaysanız uzman diş hekimlerine giderek yardım alabilirsiniz.

    Aft Nasıl Geçer?

    İnsanların ağız içinde çıkan aftlar, tedavi edilmezse bile belirli bir zaman sonra kendiliğinden iyileşebilir. Aftın neden olduğu şiddetli ağrılar ve çeşitli rahatsızlıklar dayanılamayacak seviyelere ulaştığında diş hekimlerine başvurarak ağız içi yarası tedavisi için yardım alabilirsiniz.

    Ağız içi yarasının türüne göre tedavi şekilleri de değişiklik gösterebilir. Anestezik, antiseptik gibi topical tedaviler ile diş hekimleri aft yaralarını iyileştirebilirler. Bu tedaviler işe yaramazsa tabletler ya da enjeksiyonlarla sistemik bir tedavi gerçekleştirilir. Bu tedavilerle aft yol açtığı ağrılar azalarak, yarının boyutlarında küçülmeler gözlenir.

    Ağız İçi Yarasına Ne İyi Gelir?

    Aftın sebep olduğu ağrıları evde çeşitli yöntemlerle hafifletebilirsiniz. Ağrıları hafifletmek için sıcak, asidik, tahriş edici gıdalardan bir süre uzak durabilirsiniz. Su ve karbonat karışımı aft üstüne sürerek ağrınızı hafifletebilirsiniz. Tuzlu su karışımıyla gargaralar yaparak aft yarasının küçülmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca aft oluşmasını önlemek için şu adımları uygulayabilirsiniz.

    Yukarıda bahsettiğimiz maddeleri uygulayarak ağız içi yarasının oluşmasını engelleyebilirsiniz.

  • Web sitemizde reklam yayınlamak ister misiniz?