Ağız yarası, ağız ve diş hastalıkları arasında sıkça rastlanan bir rahatsızlıktır. İnsanların çoğunluğu bu rahatsızlıkla karşılaşmıştır. Çiğneme, ısırma, yutma, konuşma ya da diğer çene hareketlerinde zorluklar çıkartan ağız yaralara, insanların yaşam kalitesini düşürmektedir ve günlük yaşamı olumsuz etkilemektedir. Bu yaraların tedavisinde genellikle doğal yöntemler, gargarlar kullanılmaktadır. Bu yaralanmaların ciddiyetine ve oluşturduğu sorunlara göre bazı durumlarda antibiyotiklerle tedavi edilir.

Ağız Yarası Nedir?

Ağızda, yanakların iç kesiminde, diş etlerinde, dudakta, dilde ve damakta oluşan mukozal hasarlara ağız yarası denir. Bu yaraların bazılarında iltihaplar ve şişlikler oluşabilir. Bu tür yaralara da aft denmektedir. Ağız yaralarının çıkma sebebi, uçuklardaki gibi virüsler olabileceği gibi çeşitli bakteriler, enfeksiyonlar ve sert gıdaların tüketilmesi de olabilir. Neredeyse tüm insanların ömürleri boyunca bir kez karşılaşacağı bu yaralar, ağız ve diş sağlığı rahatsızlıkları arasında en sık karşılaşılan rahatsızlıktır. Genellikle kendiliğinden birkaç gün içerisinde iyileşmesine rağmen, bazı durumlarda iyileşme süresi uzayabilir ve sıkıntılı bir süreç olabilir. Bu gibi bir durumla karşılaşırsanız, uzman diş hekimlerine başvurarak tedavi olabilirsiniz.

Ağız yaralarıyla sık sık karşılaşıyorsanız ve birkaç gün içinde kendiliğinden iyileşmiyorsa ve gittikçe daha da kötüleşiyorsa, ağız yaralarına neden olan farklı bir hastalığınız olabilir. Bu nedenle uzman hekimlerine tedavi olurken bu durumdan bahsetmelisiniz ve altında başka bir hastalığın olup olmadığını araştırmasını isteyebilirsiniz.

Ağız Yarası Neden Olur?

ağız yarası

Ağız yarası oluşumunda genellikle stres, sıkıntı, kaygılar ve psikolojik nedenler yer almaktadır. Bu durumlara ek olarak aşağıdaki etkenlerde ağız yaralarının çıkmasına neden olabilir.

  • Genetik rahatsızlıklar
  • Vücuda yeterli miktarda vitaminlerin ve minerallerin alınmaması
  • Kullandığınız ilaçların yan etkileri olabilir
  • Hormonal bozukluklar
  • Çeşitli besinlere ve durumlara karşı olan alerjiler
  • Aşırı soğuk veya aşırı sıcak yemeklerin ve içeceklerin tüketilmesi
  • Ağız ve diş bakımına dikkat edilmemesi
  • Alkol, sigara ve zararlı madde kullanımı
  • Asit, şeker içeren besinlerin gereğinden fazla tüketilmesi
  • Zararlı kimyasal barından diş macunlarının ya da gargaraların kullanılması
  • Zayıf bağışıklık sistemi
  • Sert ya da kabuklu cisimlerin ağız ve dişlerle ısırılması veya kırılması

Ağız Yarası Belirtileri Nelerdir?

İnsanların yaşam kalitesini düşüren ve yeme, içme, konuşma gibi ağız hareketlerini zorlaştıran ağız yarası belirtileri şunlardır.

  • Ağız içerisindeki dokuların renginden farklı olarak kızarık ya da beyaz şekilde görünen yaralar
  • Lezyonlarda ortaya çıkan iltihaplanmalar
  • Yaranın çıktığı yerde oluşan ağır, şişlik ve hassasiyet
  • Lezyonların neden olduğu ağrı, batma hissi sebebiyle yeme, içme ve çiğnemede zorluklar yaşanması
  • Diş fırçalama sırasından ağrı oluşumu, kanama
  • Sebebi bilinmeyen ateş, boğaz ağrısı ve halsizlik
  • İştahsızlık

Ağız Yarası Çeşitleri Nelerdir?

ağız yarası belirtileri

Ağız yaraları çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkabileceği gibi değişik şekillerde de çıkabilir. Ağız yarası çeşitleri şunlardır.

Aft

Etrafı kırmızı olan ve ortası da beyaz renkte olan yaralardır. Küçük ya da büyük halde ve kümeler halinde ağız içerisinde ortaya çıkabilir.

Uçuk

Herpes Simplex virüsünün yol açtığı ve genellikle dudak ve çevresinde ortaya çıkan ağız yarasıdır. Uçuk, içi sıvı dolu kabarcıklardır ve genellikle ağrılara neden olur.

Pamukçuk

Candida albicans adı verilen bir mantar türü tarafından ağız içerisinde çıkan lezyonlardır. Mukozada yer alan sarı ya da beyaz renkli yumuşak yaralardır.

Lökoplakl

Beyaz, gri ya da sarı renkte çıkabilen ve hafif yüksek, üzerinde düz ya da pürüzlü yapıda olan yaralardır.

Erltroplakl

Kırmız renkli olan yüzeyi düz ya da pürüzlü olan ağız yarasıdır.

Llken Planus

Genellikle dilde ortaya çıkan ve mor renkte olan yararlardır.

Ağız Yarası Nasıl Geçer?

Küçük, basit ve insanların yaşam kalitesini etkilemeyen ya da günlük yaşantıda sıkıntı çıkarmayan ağız yaraları kendiliğinden birkaç gün içerisinde iyileşecektir. Ağzınızda yara çıktığında bu yara kendiliğinden iyileşmemişse ve 3 haftadan daha uzun süredir ağzınızdaysa, uzman diş hekimlerine başvurarak ağız yarası tedavisi alabilirsiniz. Diş hekimleri çeşitli ilaçlarla ya da doğal yöntemlerle bu yaraları tedavi edebilirler. Ancak ağız yarasının çıkmasına neden olan başka hastalıklarda olabilir. Bu şekilde ortaya çıkan bir ağız yaranız varsa uzman diş hekimleri sizleri doğru uzmanlara yönlendirir ve bu şekilde tedavi olabilirsiniz.

Ağız Yarasına Ne İyi Gelir?

ağız yarasına ne iyi gelir

Ağız yaraları genellikle birkaç gün içerisinde kendiliğinden iyileşmektedir. Bu iyileşmeyi hızlandırmak ve yaraların neden olduğu sıkıntıları ortadan kaldırmak için evlerinizde bazı yöntemleri uygulayabilirsiniz. Ağız yaraları için evde tedavi yöntemleri şunlardır.

Karbonat

Karbonat, Antibakteriyel özelliği sayesinde yaraların kısa sürede iyileşmesine yardımcı olur. Bir çay kaşığı karbonatı su ile karıştırarak gargara yapabilirsiniz.

Ada çayı

Enfeksiyonların üzerinde iyileştirme etkisi olan ada çayı, ağız yaralarında da kullanılabilir.

Tuzlu Su

Tuzlu su karışımı ağız yaralarını iyileştirmek için başvurulan doğal yöntemlerden bir tanesidir.

Karanfil Yağı

Ağız yaralarının yol açtığı ağrıları hafifletmek için karanfil yağı kullanılabilir.

Meyan Kökü

Meyan kökünün doğal iyileştirici özelliği vardır. Bu sayede ağız yaralarını kısa sürede kolaylıkla iyileştirebilir.

Geçmeyen Ağız Yarası Nedenleri Nedir?

Ağız yaraları genellikle bir ya da iki gün içinde kendiliğinden iyileşir. Ancak bazı durumlarda bu süre 1 – 2 haftaya çıkabilir ve bu da normal bir durumdur. Fakat 3 haftadan uzun süredir bir ağız yaranız varsa ve gitgide daha kötü bir hal alıyorsa bu yaranın sebebi başka hastalıklar olabilir. Bu nedenle geçmeyen ya da sık sık tekrar eden bir ağız yaranız varsa uzman hekimlere başvurarak, bu yaraya sebep olan diğer hastalıkları bularak tedavi ettirebilirsiniz.

Would you like to share your thoughts?