Ağızda Metalik Tat Neden Olur?

Ağızda metalik tat hissi, insanlar arasında sıklıkla rastlanan bir durumdur. Bu tat, birçok hastalığın habercisi olabileceği gibi hiçbir sıkıntı yaratmayan bir durumda olabilir. Bu nedenle ağızdaki metalik tat hissinin ne zaman ciddi, ne zamanda bir sıkıntı yaratmayacağı hakkında bilgiler vermeye çalıştık.

  • Web sitemizde reklam yayınlamak ister misiniz?
  • 03 Mayıs 2021 Ağız & Diş Yorum (0)

    Ağızda metalik tat, tıp dilinde paraguzi ya da disguzi olarak bilinmektedir. Bu tada neden olan durumlar arasında, kronik rahatsızlıklar, ilaçlar, psikolojik sorunlar, otoimmün rahatsızlıklar ya da nörolojik rahatsızlıklar olabilir. Bu tat ciddi rahatsızlıkların habercisi olabileceği gibi, birkaç gün içinde kendiliğinde de kaybolabilir. Bu tat birkaç gün içinde ağzınızdan gitmediyse ve başka problemlere yol açmaya başladıysa uzman hekimlere görünerek yardım alabilirsiniz.

    Ağızda Metalik Tat Nedenleri

    Ağızdaki metalik tat genellikle aşağıdaki durumlarda ortaya çıkmaktadır.

    Herhangi Bir İlaç Tedavisi

    Herhangi bir rahatsızlığınız nedeniyle ilaç kullanmaya başladıysanız, bu ilaçlar ilk başlarda ağız içerisinde metalik bir tat bırakabilir. İlaç kullanımına alıştıktan sonra bu tat kendiliğinden gitmezse hekiminize başvurarak bu sıkıntıdan bahsedebilirsiniz. Hekiminin sizlere başka bir ilaç ya da farklı bir tedavi yöntemiyle yardımcı olacaktır. Ağızda metalik bir tat bırakan ilaçlar genellikler şunlardır; antibiyotikler, antideprasanlar, böbrek taşını düşürebilmek için kullanılan ilaçlar, kalsiyum dengelemesi için kullandığınız çeşitli karışımlar ve hipertansiyon ilaçları.

    Ağız ve Diş Temizliğinin Düzenli Olarak Yapılmaması

    Ağızda demir tadının oluşmasında ağız ve diş temizliğinin düzenli bir şekilde yapılmaması etkili olabilir. Dişlerde oluşan plaklar, bakteriler, diş eti iltihapları ağızda metalik tat oluşmasına yol açabilir. Bu tadın ağızdan gitmesi için ağız ve diş temizliğinizi düzenli olarak yapmalısınız.

    Hamilelik

    Ağızda metalik tat hamilelik döneminin ilk aylarında anne adaylarında meydana gelebilen bir problemdir. Anne adaylarında, hamilelik döneminde ortaya çıkan hormon değişiklikleri bu tadın ortaya çıkmasına yol açar. Bu his zaman içerisinde kendiliğinden geçecektir.

    Çeşitli Alerjiler ve Enfeksiyonlar

    Ağız içerisinde, dilde ya da damaklarda oluşan enfeksiyonlar, ya da bazı alerjiler metalik tat hissedilmesine yol açabilir.

    Sinir Sisteminde Meydana Gelen Sorunlar

    Beynin tat alma bölgesinde yer alan sinirlerin herhangi birinde meydana gelen bir problem, metalik bir tat hissedilmesine yol açabilir.

    Vücuttaki Mineraller Çok Yüksek Seviyelere Çıkması ya da Düşmesi

    Vücuda almamız gereken demir mineralinin gereğinden fazla miktarda alınması sonucunda ağız içerisinde metalik tat hissi oluşabilir. Vücuda yeterli miktarlarda çinko alınmadığında da bu problemler karşı karşıya kalınabilir.

    Toksik Etkiler

    Nefes alırken kobalt ya da vernik gibi toksik elementlerin koklanması veya cıvadan etkilenilmesi durumlarında da ağız içinde metalik bir tat oluşabilir.

    Deniz mahsulleri tüketimi sonrasında bir zehirlenme yaşanması durumunda ya da çeşitli vitaminlerin eksikliği durumunda da ağızda demir tadı hissedilebilir.

    Ağızdaki Metalik Tadın Giderilmesi İçin Ne Yapılabilir?

    Ağızda metalik tat hissini ortadan kaldırmak için evde çeşitli yöntemler uygulayabilirsiniz. Bu yöntemlerden bazıları şunlardır.

    Tuzlu Su Karışımıyla Gargara Yaparak Ağzınızı Yıkayın

    Tuzlu su karışımı, anti-inflamatuar etkisi sayesinde diş etlerindeki rahatsızlıkları tedavi etmek ve ağız içindeki metalik tada neden olan bakterileri yok etmek için oldukça etkilidir. Ayrıca tuzlu su karışımıyla yemek yedikten sonra dişleriniz arasında kalan besin parçacıklarının temizlenmesine, boğazınızın rahatlamasına ve solunum yollarınızı açmaya yardımcı olabilirsiniz.

    Narenciye Meyvelerini Tüketin

    Narenciye meyvelerini tüketirken, tükürük bezleri bol miktarda tükürük üretir. Bu şekilde ağızdaki metalik tadın azalması sağlanır. Bu nedenle ağzınızda metalik bir tat hissettiğinizde bol miktarda portakal, limon, greyfurt gibi narenciyeleri tüketebilirsiniz. Ayrıca bu meyveleri tüketerek içermiş oldukları vitaminleri vücudunuza alarak genel sağlığınıza katkıda bulabilirsiniz.

    Gün İçerisinde Yeterli Miktarda Su Tüketin

    Günlük yaşamın koşuşturmacası sırasında yeterli miktarda sıvı almazsanız, ağız kuruluğu problemiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Ağız kuruluğu ise ağızda metalik bir tat bırakabilir. Hem ağız kuruluğunu önlemek hem de metalik tat oluşumunu önlemek için yeterli miktarda su tüketmelisiniz. Ayrıca su tüketerek genel sağlığınızı da koruma altına alabilirsiniz.

    Pastil ve Şeker Tüketebilirsiniz

    Nane, Okaliptüs ya da Meyan Kökü gibi pastilleri tüketerek ağızdaki metal tadın yok olmasına yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca aşırıya kaçmadan şeker tüketerek de ağızdaki metalik tadı bir süreliğine yok edebilirsiniz. Ancak pastil ve şekerlerin ağızdaki metalik tadı tamamen ortadan kaldırmaya bilirler.

    Ağızda metalik tat hissini yukarıdaki yöntemleri uygulayarak yok edebilirsiniz. Ancak yukarıdaki yöntemleri uyguladığınız halde bu tat gitmiyorsa uzman diş hekimlerine başvurarak yardım almalısınız. Uzman hekimler bu tada neyin neden olduğunu araştırarak, metalik tadın geçmesi için gerekli olan tedavi yöntemini uygulayacaklardır.

  • Web sitemizde reklam yayınlamak ister misiniz?