Aile terapisi, bireysel yaklaşımlardan farklı olarak, yaşanan ya da yaşanacak olan sorunları aile fertleri içerisinde ele alarak inceler. Bu terapide tüm aile fertlerinin bir şekilde dâhil olduğu, problemlerin çözümünde tüm fertlerin söz sahibi olduğu kabul edilir. Terapi, aile fertlerinin tümüne yapılabileceği gibi bazı durumlarda da aile fertlerinden sadece biri ya da birkaçı içinde yapılabilir. Terapide aile fertlerinin birbirlerini ve aile içi ilişkileri anlamasına yardımcı olunur. Ayrıca aile içi problemlerin çözümü için çeşitli yollar aranır. Ancak problemler için çözüm aranırken ki amaç, aile bireylerinden biri suçlamak değildir. Asıl amaç problemi kimin oluşturduğu değil, aile sistemi içerisinde problemin oluşmasına neyin sebep olduğunun belirlemesinde ve çözümlerin bulunmasıdır.

Aile Terapisi Ne İşe Yarar?

aile terapisi

Aile terapisi, bazı zamanlarda aile içindeki dinamikleri belirlemek, incelemek ve düzeltmek içinde yapılabilir. Ayrıca aile fertleri arasında kişisel sorunları olan bireylere destek olmak amacıyla da gerçekleştirilebilir. Örneğin, aile bireylerinden herhangi birinde bir depresyon ya da bunalım gibi çeşitli problemler olabilir. Terapi sayesinde hem depresyonda olan ferde nasıl davranacağınızı, onunla nasıl iletişim kurabileceğinizi öğrenebilirsiniz ve o kişinin rahatsızlığıyla daha kolay başa çıkabilmesine yardımcı olabilirsiniz.

Aile terapisi sayesinde aile üyeleri, birbirleriyle uzlaşmayı, yardımcı olmayı daha iyi anlarlar. Aile içindeki her bireyin birbirlerinden farklı olduğunu anlamalarına ve beraber yaşamanın dengesinin oluşturulmasına katkı sağlar.

Aile içinde yaşanan çeşitli sıkıntılar, zorluklar ve süre gelen problemler ele alınarak bu problemlerin ve sıkıntıların çözülmesi için tüm aile fertlerinin sağlıklı bir şekilde gelişmesine ve değişmesine yardımcı olabilmek içinde bu terapi gerçekleştirilebilir.

Son yıllarda ülkemizde aile terapisi giderek önemli bir hal alırken, insanlar tarafından daha sık başvurulmaya başlanmıştır. İnsanlar hem aile içi iletişimi sağlamak için hem de diğer insanlarla olan iletişimleri ve durumlarını düzenlemek için aile ya da çift terapilerine başvurmaktadırlar. Günlük yaşamın getirdiği sıkıntı, stres ve zor durumlardan kurtulabilmek için tüm bu düzende bir değişim oluşması gerekmektedir. Terapistlerde, aile üyelerinin bu durumlarda birbirlerine daha sık ve doğru bir şekilde yardım edebilecekleri yolları bulmaya yardımcı olurlar.

Terapiye katılan aile fertleri ya da bireyler, kendileri hakkında ya da diğer aileler hakkındaki çok fazla şey öğrenirler. Bu da bireylerin birbirleriyle kuracakları ilişkilerde onlara daha çok yardımcı olur. İnsanlar bu terapiyle, problemlerle nasıl başa çıkacağının öğrenmesine, oluşabilecek herhangi bir sıkıntılı duruma karşı nasıl bir tavır sergilemesi gerektiğini, ileride başına gelebilecek zorluklarda neler yapması gerektiğini öğrenir.

Aile Terapisine Kimler Gidebilir?

aile terapisine kimler gidebilir

Aile içerisinde iletişim sorunu yaşayanlar ya da aile fertleri arasında herhangi bir problem olan herkes aile terapisi için terapistlere başvurarak yardım alabilir. Aile terapisinin çok geniş bir alanı vardır. Aile terapisine aşağıdaki durumlarla karşı karşıya kalan herkes başvurabilir.

  • Çiftler arası ilişki
  • Evlilik öncesi, evlilik sırasındaki problem yaşayanlar
  • Boşanma durumunda olanlar
  • Çocuk, ergen ve yetişkin psikolojisi için
  • Çocuklarında davranış bozukluğu olan aileler
  • Çocuklarını okula göndermede ya da okula giden bir çocuğunda okul problemleri olanlar
  • Aile fertlerinden birisi madde ya da alkol kullananlar
  • Kronik ya da sonradan oluşan fiziksel rahatsızlıklar için
  • Aniden kaybedilen bir aile ferdi sonrasında travma oluştuysa
  • Duygusal ya da fiziksel istismar, ihmal veya şiddet olan aileler
  • Aile yaşamında meydana gelen iş, taşınma gibi değişiklikler sonucunda ortaya çıkan problemler
  • Göç etmek zorunda kalan aileler
  • Ekonomik problemleri olan aileler
  • Çocukları olmayan ya da başka bir nedenden dolayı evlatlık edinmek isteyen çiftler
  • Aile fertleri arasında üvey bir fert olan aileler
  • Aile bireylerinden biri kendine zarar veren aileler

Yukarıda yer alan problemlerden herhangi birini ya da birkaçını yaşayan aileler terapistlere ya da psikologlara başvurarak aile terapisi için yardım alabilirler. Aile terapisi bazı durumlarda yasal olarak önerilebilir. Aile mahkemeleri boşanma, velayet gibi davalarda çiftlere ve ailelere, aile terapisi için öneride bulunabilirler.

Aile Terapisi Fiyatları Ne Kadar?

Aile Terapisi için terapistlere ya da özel psikologlara başvuran bireylerin bir ücret ödemesi gerekebilir. Ancak sizlere bu fiyatlar hakkında kesin bilgiler vermemiz doğru olmaz. Çünkü aile terapisi fiyatları belirlenirken birden fazla faktör göz önüne alınmaktadır.

Would you like to share your thoughts?