Amalgam Dolgu Nedir?

Dişlerinizde çürük nedeniyle ya da herhangi bir nedenden dolayı ortaya boşlukları doldurmak için dolgular kullanılmaktadır. Bu dolguların birçok farklı türü mevcuttur. Amalgam dolgu bunlardan bir tanesidir. Bu yazıda Amalgam dolgu hakkında ayrıntılı bilgilere yer verilmiştir.

  • Web sitemizde reklam yayınlamak ister misiniz?
  • 04 Mayıs 2021 Ağız & Diş Yorum (0)

    Amalgam dolgu, halk arasında gümüş dolgu olarak bilinen, dişlerdeki boşlukları doldurmak için kullanılan bir tedavi yöntemidir. Bu dolgular gümüş materyali görünüme sahiptir, ancak içerisinde gümüş yoktur. İçerisinde cıva ve herhangi bir materyalin birleşimiyle elde edilir. Dişlerdeki boşluk bu dolgu ile doldurulursa dışarıdan fark edilme olasılığı yüksektir. Bu nedenle dolgu türleri arasında günümüzde fazla tercih edilmemektedir.

    Ağız ve diş sağlığı için dişlerdeki boşlukları doldurmak amacıyla dolgular kullanılabilir. Ancak gelişen teknoloji ve sahip olan imkanlar sayesinde günümüzde dişlerdeki boşlukları doldurmak için, doğal diş rengine uygun olan dolgular tercih edilmektedir. Bu da amalgam dolguların günümüzde az tercih edilmesinin en önemli nedenidir. Ancak bu dolgu, diğer dolgu türlerine göre çok yönlü, daha dayaklı ve daha uygun fiyatlı olduğu için günümüzde de tercih edilmektedir.

    Çürük Boşlukları Amalgam Dolgu İle Nasıl Doldurulur?

    Çürüklerin oluşturduğu boşlukları doldurmak için uzman hekimler ilk olarak bu çürükleri tamamen temizlerler. Boşluk matkap yardımıyla şekillendirilerek, dolgunun takılabilmesi için hazır hale getirilir. Daha sonra oluşan boşluğu doldurmak için boşluğa göre hazırlanmış bir kapsül ve cıva boşluğa yerleştirilir. Kapsülün içermiş olduğu amalgam macun hazırlanırken, cıva, kalay, bakır gibi toz halindeki çeşitli alaşımlar güvenli bir şekilde karıştırılır. Bu karışımın dolgu haline getirilir. Yumuşak ve kıvam alacak hale geldikten sonra dişteki boşluğa yerleştirilir. Daha sonra fazlalıklar temizlenerek dolgunun son şekli verilir.

    Amalgam Dolgu Zararları Nelerdir?

    Amalgam dolgu cıva içerdiği için halk arasında zararlı olduğu düşünülmektedir. Ancak bu doğru değildir. Çünkü bu dolgunun içermiş olduğu cıva zehir içermemektedir. Ayrıca diğer metal alaşımlarıyla birleştiği için kimyasal yapısı değişerek cıva etkisini yitirmektedir.

    Yapılan tüm tıbbi ve bilimsel araştırmalar sonucunda bu dolgular zararlı olduğu ya da zararlı olmadığına dair kesin sonuçlar elde edilmemiştir. Fakat 2017 yılından itibaren FDA, yetişkinler ve çocuklar için bu dolgunun zararlı olmadığına karar vermiştir. Ancak yine de dolgu tedavisinde çok fazla tercih edilmemektedir. Bunun sebebi zararlı olduğundan değil, gri metalik bir renge sahip olduğu için dışarıdan fark edilme olasılığının yüksek olmasındandır. Bu nedenle estetik kaygısı olan bireyler bu dolguları tercih etmezler. Ancak çene yapısına yerleşen dişlerde arka taraflarda kalan dişlerde bu dolgular tercih edilebilir. Arkada kalacağı için dışarıdan bakıldığında fark edilmeyecekleri için sıkıntı olmayacaktır.

    Amalgam dolgular ile dişlerindeki boşlukları doldurmak isteyen bireyler ilk olarak cıvaya karşı alerjilerinin olup olmadığını öğrenmeleri gerekmektedir. Aksi taktirde cıvaya alerjisi olan bir bireye bu dolgular takıldığında çeşitli sorunlara yol açabilir.

    Amalgam Dolgu Sökümü Nasıl Olur?

    Amalgam doldu sökümü sırasında dolguların kesinlikle soğuk tutulması gerekmektedir. Aksi takdirde cıva salınmasına yol açabilir. Uzman hekimler dolgu delerek çıkartabilirler. Dolgu delinirken su ve hava ile dolgular soğuk tutulur. Yeterli miktarda dolgular delindikten sonra uzman diş hekimi bir vakum yardımıyla ya da çeşitli aletlerle dolguyu kolay bir şekilde çıkarabilir. Çıkarılan dolguların çevreye, hastaya ve doktora zarar vermemesi için özenle toplanması gerekir.

    Amalgam Dolgu Ömrü Ne Kadar?

    Amalgam dolgular diğer dolgu türlerine göre daha sağlam ve daha kuvvetlidir. Bu nedenle Amalgam Dolgu ömrü diğer dolgu türlerine göre daha uzundur. Ortalama olarak bu dolgular ağız içerisinde 5 – 15 yıl arasında kalabilir. Ancak bu sürenin uzaması ve kısalması sizin elinizde olduğu unutmayınız. Ağız ve diş bakımına dikkat ederseniz bu süreyi uzatabilirsiniz. Ayrıca dolgunun bakımı içinde özen göstermelisiniz.

    Amalgam Dolgu Sonrasında Ne Yapılmalı?

    Amalgam dolgu ile dişlerindeki boşlukları dolduran hastaların bu tedavi sonrasındaki birkaç gün içerisinde belirli kurallara uyması gerekmektedir. Bu kurallar şunlardır.

    Amalgam Dolgu Fiyatları Ne Kadar?

    Amalgam Dolgu Fiyatları, diğer dolgu türlerine göre daha uygundur. Halk arasında gümüş dolgu olarak bilinen bu dolgunun, diğer dolgu türlerine göre daha uygun olmasının sebebi içerisinde cıva yer alması ve estetik açıdan çeşitli problemler oluşturmasıdır. Bu dolgunun fiyatı tek diş için ortalama olarak 500 – 750 TL arasında değişiklik göstermektedir.

  • Web sitemizde reklam yayınlamak ister misiniz?