Çene Ağrısı Nedir? Çene Ağrısına Ne İyi Gelir?

Sıklıkla rastlanan ağız ve diş sağlığı rahatsızlıklarından biri olan Çene ağrısı, birçok farklı nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Çenede oluşan ağrılar bazı durumlarda yüzün çeşitli yerlerinde de ağrılara neden olarak, günlük yaşantıyı sıkıntıya sokabilir. Bu nedenle uzman diş hekimleri ya da çene cerrahları tarafından tedavi edilmesi gerekir.

  • Web sitemizde reklam yayınlamak ister misiniz?
  • 20 Haziran 2021 Ağız & Diş Yorum (0)

    Çene ağrısı genellikle günlük yaşantıyı pek fazla etkilemez, ancak bazı durumlarda bu ağrılar çok şiddetli olabilir ve günlerce sürebilir. Şiddetli ve uzun zamandır devam eden çene ağrıları ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Bu nedenle biran önce uzman hekimler tarafından tedavi edilmesi gerekir. Aksi takdirde ilerleyen süreçlerde ciddi problemlere yol açabilir.

    Çene Ağrısı Nedir?

    Çenenin herhangi bir bölgesinde oluşan ve bazen konuşma, çiğneme, yutma gibi ağız ve çene hareketleri esnasında oluşan hafif ya da şiddetli ağrılara Çene Ağrısı denir. Bu ağrılar çene ve çevresinde etkisini gösterse de, nedeni her zaman çeneden kaynaklanan bir sorun değildir. Sinüs, kaslar, diş ya da diş etleri gibi birçok farklı bölgede ortaya çıkan çeşitli rahatsızlıklar bu ağrılara neden olabilir.

    Çenedeki ağrılar, insanların günlük yaşantılarını, iş ya da okul yaşantılarını olumsuz yönde etkileyeceği için biran önce tedavi edilmesi gerekir. Çenedeki ağrıların tedavisi için genellikle uzman diş hekimlerine başvurulmaktadır. Ancak bazı durumlarda bu hastalığın tedavisi için çene cerrahlarına da başvurulabilir.

    Çene Ağrısı Neden Olur?

    Çene ağrıları birçok farklı sebepten ötürü ortaya çıkabilir. Her sebep ise farklı şekilde çene ağrılarına yol açabilir. Ya da farklı belirtileri de beraberinde getirebilir. Sık görülmekte olan çene ağrısı nedenleri şunlardır.

    Temporomandibular Eklem Hastalıkları

    Temporomandibular eklem hastalıkları çenede oluşan ağrıların en sık rastlanan nedenidir. Bu hastalıklar; çene yaralanmaları, eklem iltihaplanmaları, diş gıcırdatma, çene yapısındaki anormallikler, çene kaslarında iltihaplanma vb. Bu rahatsızlıkların tümü çenede ağrı oluşumuna yol açabilir. Ayrıca bu hastalıklar yüz ve kulakta ağrılara, kulak çınlamasına, baş ağrısına ve ağız hareketleri esnasında zorlanma gibi çeşitli sorunlara yol açabilir.

    Travmalar

    Travmalar sonucunda çene kemiğinde çeşitli yaralanmalar ya da zedelenmeler meydana gelebilir. Bu durumda da çene de ağrı, morarma, şişlik gibi birçok farklı sorun ortaya çıkabilir.

    Diş ve Diş Etlerindeki Problemler

    Çürük dişler, dişte ya da diş etlerinde oluşan apse, diş hassasiyeti, diş kırıkları ya da çatlakları, diş eti problemleri, 20’lik diş ağrısı, diş dizilimindeki problemler ve bruksizm gibi çeşitli ağız ve diş rahatsızlıkları çenede ağrılara yol açabilir.

    Eklem Sorunları ve Bazı Hastalıklar

    Romatoid artrit gibi çeşitli eklem hastalıkları, çenenin kıkırdak yapısında çeşitli problemlere yol açarak ağrı oluşumuna neden olabilir. Çene eklemlerindeki iltihaplanmalarda ağrıya yol açabilir.

    Kabakulak, tetanos, bazı virüs enfeksiyonları, kalp krizi, sinüzit, vücudun çeşitli bölgelerindeki ağrılar, çene ve çevresinde oluşan tümör ve kistler çene ağrısına yol açabilir.

    Çene Ağrısı Tedavisi Nasıl Olur?

    Çene ağrıları çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkmasına rağmen genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden iyileşmektedir. Ancak altındaki sebep ciddiyse bu ağrı giderek şiddetlenir ve uzun zaman boyunca iyileşmez. Bu nedenle de tedavi edilmesi gerekir.

    Çene ağrısı tedavisi ilk olarak ağrıya neyin neden olduğunun tespit edilmesiyle başlar. Neden belirlendikten sonra en uygun tedavi yöntemi seçilir. Bazı durumlarda ağrı kesiciler ve çene eklemi güçlendiricileriyle ağrılar tedavi edilmeye çalışılır. Diş ya da diş etlerinde oluşan problemler çenede ağrıya yol açıyorsa kanal tedavisi, diş çekme ya da antibiyotik tedavileriyle tedavi edilmeye çalışılır. Bazı durumlarda bağışıklık sistemini dengeleyici ilaçlar kullanılır. Kist ya da tümör çenede ağrıya neden oluyorsa cerrahi operasyonlarla bu hastalık tedavi edilir.

    Çene Ağrısı Nasıl Geçer?

    Çene ağrısı nasıl geçer sorusuna cevap olarak kesin verebileceğimiz bir cevap yoktur. Ancak hangi nedenin çenede ağrıya yol açtığının teşhis edilmesi ve tedavi edilmesi durumunda ağrı kendiliğinden iyileşecektir. Bunun içinde uzman diş hekimlerine ya da çene cerrahlarına başvurmanız gerekmektedir. Muayene gidene kadar çene ağrısını evde şu şekilde hafifletebilirsiniz.

  • Web sitemizde reklam yayınlamak ister misiniz?