Çocuklarda ağız ve diş bakımı, bebeklik döneminde ilk dişlerin ortaya çıkmasıyla birlikte başlamalıdır. Bebeklik döneminde çıkan süt dişler, daimi dişlerin yerini koruyan ve onların çıkması için ortam oluşturan dişlerdir. Bu nedenle daimi dişlere kavuşana kadar süt dişlerinin de bakımının gerçekleştirilmesi gerekir. Süt dişlerinizin bakımını gerçekleştirerek hem ağız ve diş sağlığınızı koruyabilir hem de gelecekte ortaya çıkabilecek çeşitli ağız ve diş rahatsızlıklarını önleyebilirsiniz.
Genellikle altıncı ayla birlikte çıkmaya başlayan süt dişler çocuk üç yaşına geldiğinde tamamlanır. Bu dönem sonunda çocuğun çene yapısına sabitlenmiş 20 adet süt diş vardır. Süt dişlerin sağlıklı bir şekilde çıkması ve sağlıklı görünümlere sahip olması, kalıcı dişlerde oluşabilecek çapraşıkları, yamuklukları ve çeşitli problemleri engeller. Bu nedenle yetişkinler kadar çocuklarında ağız ve diş bakımlarına özen göstermeleri gerekir. Bu yüzden çocuklarımızı küçük yaştan itibaren ağız ve diş bakımını gerçekleştirebilmesi için gerekli eğitimleri vererek alışkanlık kazandırmanız gerekir.
Bebeklik döneminde çocuklarımız kendi dişlerinin bakımını gerçekleştiremeyeceği için burada görev ebeveynlere düşmektedir. Bebeklerinizin ağız ve diş bakımını nasıl yapacağını öğrenmek ve ayrıntılı bilgiler ulaşmak için Doktorya sitesinde yer alan Bebeklerde Ağız ve Diş Bakımı makalemizi inceleyebilirsiniz.
Süt dişlerin genel yapısı kalıcı dişlerin yapısına göre değişiklikler gösterebilir. Süt dişlerin herhangi bir nedenden dolayı zamanından önce çekilmesi ya da çeşitli sebeplerden dolayı kaybedilmesi kalıcı dişleri için sorunlara yol açabilir. Ancak dişlerimizin çekilmesine neden olan çürük, iltihaplanma gibi çeşitli durumlarda tedavi edilmediğinde ise ciddi ağız ve diş problemlerine neden olabilir. Süt dişleri çocukların beslenmesine, konuşmasına ve çeşitli ağız hareketlerine yardımcı olduğu içinde oldukça önemlidir. Tüm bu nedenlerden dolayı çocuklarda ağız ve diş bakımı oldukça önemlidir.
Çocuklarda Ağız ve Diş Bakımı En İyi Şekilde Nasıl Yapılır?
Çocuklara öğreteceğiniz ağız ve diş bakımı alışkanlık haline geleceği için yetişkinlik döneminde devam edecektir. Bu nedenle çocuklarınıza öğreteceğiniz ağız ve diş bakımının doğru ve etkili olması gerekir. Çocuklarınıza ağız ve diş bakımı alışkanlığı kazandırabilmek için ilk başlarda diş fırçalamayı çocuklarda bir oyun olarak yaptırabilirsiniz. Her yemekten sonra ve gece yatmadan önce çocuklarınızın dişlerini fırçalaması için onlara yardımcı olmalısınız. Çocuklarınız dişlerini fırçalarken kullandıkları diş fırçası oldukça önemlidir. Bu nedenle çocuğunuzun diş fırçasını seçerken küçük başlı ve yumuşak kıllı uçlara sahip olan diş fırçaları tercih etmelisiniz. Ayrıca diş hekimlerine başvurarak da diş fırçası ve macunu için öneriler alabilirsiniz.
Çocuklarda ağız ve diş bakımı için dişler fırçalanırken çocuk 3 yaşından küçükse macun kullanımına gerek yoktur. Çünkü 3 yaşından küçükler macunun farkına varamayacağı için yutabilirler. 3 yaşından büyük çocuklar dişlerini fırçalarken bir nohut tanesi büyüklüğünde macunu diş fırçasına sürebilirsiniz. Çocuğunuzun diş macunun florür içermesi gerekir. Bu duruma ayrıca dikkat etmelisiniz.
Dişler fırçalanırken fırçalama teknikleri hem diş fırçasından hem de diş macunundan daha önemlidir. Bu nedenle çocuğunuza en doğru ve en etkili şekilde dişlerini nasıl fırçalayacağını öğretmelisiniz. Çocuklarınıza dişlerinin ön yüzeyini fırçalarken her bir diş için diş fırçasını dairesel şekilde hareket ettirmesini, çiğneyici yani sivri kısımlar içinse ileri geri hareket ettirmesini öğütlemelisiniz ve öğretmelisiniz. Çocuğunuz dişlerini fırçalamayı tam olarak öğrenene kadar onu rahatsız etmeden kontrol etmelisiniz. Bu şekilde çocuğunuzun yaptığı yanlışlar varsa onu uyarabilir ve etkili bir şekilde dişlerini fırçalamasına yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca zaman içinde çocuklarınıza diş ipi ve ağız gargaraları kullanmasını da öğretmelisiniz. Çocuğunuz bu şekilde en iyi ve en etkili şekilde ağız ve diş bakımını gerçekleştirebilir.
Çocuklarda Diş İpi Kullanımı
Diş ipleri, ağız ve diş bakımı için dişlerimizi fırçaladığımızda fırçaların ulaşamadığı bölgelerde kalan yemek parçacıklarını ve plaklar temizlemek için kullanılmaktadır. Çocuklarda ağız ve diş bakımı için diş ipi kullanılmaya dört yaşından itibaren başlanabilir. Ancak çocuk 8 yaşına gelene kadar bu işlemi siz gerçekleştirmelisiniz ya da sizin tam gözetiminiz altında çocuk gerçekleştirmelidir. Çocuk 8 yaşına geldikten sonra kendi başına diş ipi kullanabilir.
Çocuklarda Ağız ve Diş Sağlığı İçin Beslenmenin Önemi
Dengeli ve sağlıklı beslenme hem ağız ve diş sağlığımız açısından hem de genel sağlığımız açısından oldukça önemlidir. Bu durum yetişkinlerde de çocuklarda da aynıdır. Bunun için çocuklarımızın beslenmesine oldukça dikkat edilmelidir. Çocukların tüm mineral ve vitaminleri yeterli miktarlarda almasına özen gösterilmelidir. Mineral ve vitaminleri tükettikleri gıdalar yeterli miktarlarda alamıyorsa uzman hekimlere başvurarak takviye olarak da alabilirler.