Diş eti grefti, diş eti aşılaması olarak da bilinmektedir. İnsanların gözünü korkutucu bir prosedür olarak gelse de diş eti aşılaması ağrı ve sızı olmadan periodontistler tarafından ya da uzman diş hekimleri tarafından kolaylıkla gerçekleştirilmektedir.

Diş eti grefti, çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkan diş eti çekilmesine durdurmak için yapılmaktadır. Ayrıca diş eti çekilmesi yaşayan bölgedeki diş eti dokusunu tamamlamak ve eski durumuna geri getirebilmek içinde uygulanabilir. Ancak bazı durumlarda diş eti çekilmesinin olduğu bölgeyi bu yöntemle tamamen kapatmak mümkün değildir. Diş eti greftlerinde genellikle bireyin kendi dokusu kullanılır. Ayrıca doku bankalarına da başvurulabilir. Bireyin kendi dokusunun kullanılmasıyla gerçekleştirilen greft işlemi, doku bankalarından alınarak greft işlemine göre daha başarılı sonuçlar vermektedir.

Diş Eti Çekilmesi Nedenleri Nelerdir?

Diş Eti Grefti

Diş eti çekilmesinin en önemli nedenleri arasında diş eti rahatsızlıkları yer almaktadır. Ayrıca diş eti çekilmesine ağız ve diş bakımının doğru ya da düzenli gerçekleştirilmemesi, genetik etkenler, hormonlarda meydana gelen değişiklikler, diyabet gibi çeşitli rahatsızlıklarda neden olabilir. Ayrıca tütün ve tütün ürünlerinin tüketimi de diş eti çekilmesine yol açabilir.

Ağız ve diş hijyeni için dişlerinizi fırçalarken, yanlış ya da sert hareketlerde bulunursanız da diş eti çekilmesiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Bruksizm rahatsızlığıyla karşı karşıya olan bireyler diş ve diş etlerine baskı uygulayarak dişlerin yanlış hizalanmasına yol açacaktır. Bu durumda diş eti çekilmesine yol açabilir. Kullanmış olduğunuz dil, dudak ya da yanak piercingleri diş etlerine temas edebileceğinden diş etlerini tahriş ederek zarar görmesine ve çekilmesine yol açabilir.

Diş Eti Çekilmesi Tedavisi Nasıl Olur?

Diş eti çekilmesinin nedenleri diş taşlarıysa, diş eti çekilmesine önlemek için diş taşı temizliği gerekir. Çekilmenin nedeni diş eti problemleriyse, bu problemler tedavi edilerek diş eti çekilmesi durdurulabilir. Ancak diş taşı temizliği ve diş eti hastalıklarının tedavisi sadece diş etlerinin çekilmesine durdurur. Diş eti çekilmesi sonucunda ortaya çıkan boşlukları geri doldurabilmek ve diş eti dokusuna geri kavuşabilmek için Diş eti grefti ameliyatına başvurulması gerekir.

Diş Eti Grefti Ameliyatı Nasıl Olur?

Diş Eti Grefti Ameliyatı

Diş eti grefti ameliyatı lokal anestezi altında gerçekleştirileceğinden dolayı işlem sırasında hiçbir şekilde ağrı ya da sızı hissetmezsiniz. Diş eti çekilmesi oluşan bölgede, diş eti dokusunun yerleştirilebilmesi için ilk olarak bir kesi yapılır ve bölge hazır hale getirilir. Alınacak doku genellikle damaktan alınır. Bu nedenle damaktan doku alabilmek için damakta da bir kesi açılır. Doku alındıktan sonra diş eti çekilmesi yaşanan ve hazır hale getirilen bölgeye yerleştirilerek dikiş atılır. Dikiş işlemi hem damaktaki kesik için hem de diş eti çekilmesi yaşanan bölge için uygulanır. Bu ameliyat toplamda yaklaşık olarak bir ya da bir buçuk saat sürmektedir.

Diş eti grefti ameliyatı sonrası, hem damağa hem de dokunun yerleştirildiği bölgeye pat konulabilir. Bu koruyucu patlar ameliyattan bir hafta sonra çıkartılır. Bu esnada genellikle damakta dikişler de alınır. Ancak işlem gören yerdeki dikişler 10 – 14 günler arasında alınmaktadır. Ameliyat sonrası tamamen iyileşme için genellikle 4 ila 6 hafta gereklidir.

Diş Eti Grefti Çeşitleri

Diş eti grefti işlemi genellikle 3 ayrı şekilde gerçekleştirilmektedir.

Bağ Dokusu Grefti

Bağ dokusu grefti, periodontist tarafından gerçekleştirilmektedir. Uzman diş hekimi ilk olarak damak dokusunun belli bir kısmından bağ dokusu alır. Daha sonra alınan bağ dokusu, diş eti çekilmesi yaşanan bölgelere özel dikişlerle yerleştirilir. Bağ dokusunun alındığı bölgeye de dikiş atılır. Bu şekilde işlem tamamlanır ve iyileşme süreci beklenir.

Serbest Diş Eti Grefti

Serbest diş eti grefti genellikle ince diş etlerine sahip olan ya da diş eti miktarını artırmak isteyen bireylere uygulanan bir yöntemdir. Bu yöntemde kullanılacak doku damaktan alınmaktadır. Alınan dokular hangi bölgeye yerleştirilecekse çok ince dikişlerle sabitlenir.

Saplı Greft

Saplı greft yöntemi, Diş eti çekilmesi olan bölgeye komşu olan diş etlerinde yeterli miktarda diş eti dokusu bulunduğunda uygulanabilir. Müdahale gören bölgenin tek tarafta kalması ile iyileşme süreci daha kolaydır ve işlem daha konforlu yapılabilir. Diş eti çekilmesi yaşayan bölgeye ilave edilecek doku, alınacak bölgeden tamamen ayrılmayacağı için müdahale edilen bölgenin beslenmesi maksimum seviye de olacaktır. Bu nedenle diş eti grefti tedavisine başvurulacaksa, şartlar uygunsa genellikle saplı greft yöntemi tercih edilir.

Diş Eti Grefti Fiyatı Ne Kadar?

Diş Eti Grefti Fiyatı

Diş eti grefti fiyatı, hangi diş eti grefti çeşidinin seçileceğine, diş etlerindeki çekilmenin durumuna ve boyutuna, diş hekiminin bilgi birikimine ve tecrübesine göre farklılık gösterebilir. Bu nedenle diş eti grefti fiyatı hakkında bilgi alabilmek için direk olarak diş hekimleriyle görüşmenizi tavsiye ederiz.

Would you like to share your thoughts?