Diş Eti Hizası Çürüğü Nedir? Diş Eti Hizası Çürüğü Tedavisi

Diş çürükleri, azı dişlerinin çukur ya da oluklarında, dişlerin arasında ve diş eti hizasında ortaya çıkabilir. Bugüne kadar diş çürükleri hakkında bilgiler edinmiş olabilirsiniz. Ancak çoğu insanın Diş eti hizası çürüğü hakkında pek fazla bilgisi yoktur. Bu nedenle sizlere Diş Eti hizası çürüğü nedenleri, belirtileri ve tedavisi gibi farklı konularda bilgi vermeye çalıştık.

  • Web sitemizde reklam yayınlamak ister misiniz?
  • 04 Ekim 2021 Ağız & Diş Yorum (0)

    Son yıllarda neredeyse insanların çoğu ağız ve dişlerindeki çeşitli rahatsızlıklar sonucunda diş hekimlerine başvuruyorlar. Bu rahatsızlıklar arasında en sık rastlananlardan birisi de diş çürükleridir. Diş çürükleri çocuklardan yetişkinlere kadar her yaştan bireyde ortaya çıkan ve bireyin sıkıntılı zamanlar geçirmesine yol açan rahatsızlıklardır. Bu nedenle de biran önce tedavi edilmesi gerekir. İnsanların diş çürükleri hakkında bazı bilgilere sahiptirler ve diş çürükleriyle karşı karşıya olduklarında ne yapacaklarını bilirler. Ancak Diş Eti Hizası Çürüğü hakkında pek çok kişinin fazla bilgisi yoktur. Bu yüzden sizlere diş eti hizasında çıkabilecek çürükler hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

    Diş Çürüğü Nedir?

    Diş çürükleri, dişlerin sert yüzeyinde ortaya çıkan küçük açıklara ya da boşluklara dönüşmüş kalıcı hasarlardır. Çürükler genellikle dişlerin köklerinde, çiğneme yüzeylerinde, ön kısımda yer alan dişlerde, ağzın arka tarafında yer alan dişlerde ve diş eti hizasında ortaya çıkarlar. Diş çürükleri tedavi edilmemesi durumunda çürükler daha da ilerleyerek dişin fonksiyonelliğini ve işlevselliğini yitirmesine yol açabilir. Bu durumda da dişin çekilmesi gerekir. Bu nedenle diş çürükleriyle karşı karşıya kaldığınızda biran önce tedavi için diş hekimlerine başvurmalısınız.

    Diş Eti Hizası Çürüğü Nedir?

    Dişlerinizi çene kemiğine sağlam bir şekilde yerleşmesini sağlayan ve dişleri tamamen kavrayan dokulara diş eti denir. Diş etleri ağız ve diş sağlığı açısından oldukça önemlidir. Diş etlerinde birçok farklı rahatsızlık ortaya çıkabilir. Diş eti rahatsızlıkları, ağrılara, sızılara ve birçok farklı semptoma yol açabilir ve insanların günlük yaşantısını olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle ağız ve diş bakımında diş etlerinin de göz ardı edilmemesi gerekir.

    Diş etlerinde ortaya çıkabilecek rahatsızlıklar arasında diş eti morarması, şişmesi ve iltihaplanması gibi rahatsızlıklar yer almaktadır. Tam olarak diş eti rahatsızlığı olarak ifade edilmese de Diş eti hizası çürüğü de bu rahatsızlıklar arasına eklenebilir. Bu çürük diş etlerinin dişleri kapsadığı son noktada oluşan ve ince bir çizgi gibi tüm dişlerde aynı hizada olan diş eti çizgisinin herhangi bir noktasında çıkabilir. Diğer çürükler gibi diş eti hizası çürüğü de bireyin günlük yaşantısını olumsuz yönde etkileyerek, yaşam kalitesini düşürebilir ve tedavi edilmediğinde çürüğün diğer dişlere sıçramasına, hatta diş kayıplarına bile yol açabilir.

    Diş Eti Hizası Çürüğü Nedenleri

    Tükettiğimiz gıdalardan, ağız içinde kendiliğinden üreyen bakteriler ağız içinde çoğalarak dişlere ve diş etlerine yerleşir. Daha sonra dişlerde ve diş etlerinde plaklar oluşturmaya başlarlar. Bu bakteriler ve oluşturmuş oldukları plaklar temizlenmediğinde daha da çoğalarak asit üretirler ve ürettikleri asitlerle diş minesinin zarar görmesine neden olurlar. Diş minesinde oluşan zararla zamanla diş çürüklerine yol açar.

    Ağız içindeki bakterilerin oluşturmuş olduğu plaklar ağız içindeki çeşitli bölgelerde daha kolay çoğalabilir. Arka tarafta yer alan dişlerin çukur ya da çatlakları ve diş aralarındaki açıklıklar plak oluşuma en elverişli alanlardır. Ayrıca diş eti hizasına bakterilerin yerleşmesi ve burada hızlı bir şekilde çoğalarak plaklar oluşturma olasılığı da oldukça yüksektir. Bu plaklar temizlenmediğinde ise Diş Eti Hizası Çürüğü ortaya çıkar.

    Diş köklerinin açıkta kalması durumunda da diş eti hizası çürükleri ortaya çıkabilir. Diş kökleri, diş eti dokusu tarafından korunmaktadır. Fakat diş etleri dokusunda çeşitli nedenlerden dolayı çekilmeler meydana gelebilir. Bu çekilmeler sonucunda diş kökleri savunmasız hale gelir. Dişlerin yüzeyine göre daha dayanıksız bir yapıya sahip olan diş köklerinde ise çürükler oluşma ihtimali oldukça yüksektir. Diş köklerinde oluşan çürükler çok çabuk yayılarak diğer dişlere de zarar verebilir.

    Diş Eti Hizası Çürüğü Tedavisi Nasıl Olur?

    Diş çürüklerinin tedavisi genellikle, ilk olarak çürüklerin temizlenmesi ve sonrasında dişte oluşan boşlukların doldurulmasıyla tamamlanır. İlk olarak diş hekimleri kanal tedavisi için dişi uyuşturmak amacıyla lokal anestezi uygular, daha sonra çeşitli aletler yardımlarıyla çürük temizlenir. Son olarak da çeşitli dolgular ile bu boşlukları doldurarak tedaviyi tamamlar. Diş etli hizası tedavisi içinde aynı yöntemler uygulanmaktadır. Ancak diğer diş çürüklerinin tedavisinden farklı olarak, çürük diş eti çizgisinin altına doğru ilerlemişse ufak bir diş eti ameliyatına gerek duyabilir.

    Diş Eti Hizası Çürüğü Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

    Dişlerimizde oluşabilecek çürükleri önlemenin en iyi yolu düzenli olarak ağız ve diş bakımını gerçekleştirmekten geçer. Bunun için dişlerinizi günde en az iki kez fırçalamalı, ayrıca gün içinde en az 1 kez diş fırçalarının uzanamayacağı yerde kalan yemek parçacıklarını temizlemek içinde diş ipi kullanmalısınız. Ağız ve diş bakımınızı tam olarak gerçekleştirebilmek için diş fırçalama ve diş ipi kullanımının yanı sıra ağız gargara sularıyla ağzınızı çalkalayarak diş etlerinde, damak ve diğer bölgelerde kalan bakterileri ve yemek parçacıklarınız temizleyebilirsiniz.

    Ağız ve diş sağlığı için yılda en az iki kez diş hekimlerine rutin kontrollere giderek, ağız ve dişlerinizde ortaya çıkabilecek çeşitli rahatsızlıklar için önlem almalısınız. Ayrıca diş hekimleri genel ağız ve diş temizliğinizi yaparak dişlerinizin daha iyi ve daha sağlıklı görünmesi için sizlere yardımcı olabilir.

  • Web sitemizde reklam yayınlamak ister misiniz?