Diş eti morarması, ağız ve dişlerde meydana gelen çeşitli yaralanmalar sonucunda ya da travmalarda alınan darbeler sonucunda oluşabilir. Parmak emme, tırnak yeme, bruksizm gibi çeşitli alışkanlıklar ve rahatsızlıklarda diş etlerinin morarmasına neden olabilir. Bunlar ek olarak kabuklu ya da sert cisimlerin ısırılması ya da çiğnenmeye çalışılması durumunda da diş etlerinde morluklar oluşabilir.

Diş etleri sağlıklı oldukları durumlarda pembe bir renge sahiptir. Ancak çeşitli durumlar ve rahatsızlıklar sonucunda kahverengi, siyah ya da morumsu bir renge dönüşebilirler. Diş etlerindeki renk değişiklikleri nadiren de olsa ciddi sağlık sorunları sonucunda gelişebilir. Bu nedenle de diş etlerinizde renk değişikliği oluştuğunu fark ettiğinizde ve belirli bir süredir bu renk değişikliği devam ediyorsa uzman hekimlere başvurmalısınız. Bu sayede renk değişikliğinin altındaki nedeni tespit ederek tedavi ettirebilirsiniz.

Diş Eti Morarması Neden Olur?

diş eti morarması

Diş etlerindeki morluklar birçok farklı nedenden ötürü ortaya çıkabilir. Diş eti morarması nedenleri şu şekilde özetlenebilir.

Diş Eti Travmaları

Travmalar sonucunda vücudun herhangi bir yerinde morluklar oluşabilir. Bu durum diş etleri içinde geçerlidir. Yüz üstü düşmeler, keskin ve sivri yapıdaki besinlerin tüketilmesi, yanlış diş fırçalama şekli ya da dişlerin fırçalarken sert kıllı diş fırçaları kullanmak gibi çeşitli durumlar diş etlerinde morluk oluşmasına yol açabilir. Bu nedenlerden dolayı diş etlerinde oluşan morluklar beraberinde ağrı ya da kanamada getirebilir. Travmalar sonucunda diş etlerinde ortaya çıkan morluklar zaman içerisinde kendiliğinden iyileşecektir.

Erüpsiyon Hematomu

Dişlerin diş eti delerek çıkacağı zaman, diş etlerinde içi dolu kistik şişlikler oluşabilir. Bu şişliklerin içerisinde yer alan kanlar, şişliğin mor renge dönüşmesine yol açabilir. İçerisinde kan bulunan bu şişliklere eripsiyon hematomu denir. Bu durum hem süt dişleri çıkarken hem de süt dişleri dökülerek daimi dişler çıkarken oluşabilir. Bebeklerde diş eti morarması genellikle bu nedenden dolayı ortaya çıkmaktadır. Erürsiyon Hematomu genellikle kendiliğinden iyileşmektedir. Ancak bazı durumlarda iyileşmesi uzun zamanlar alabilir. Bu nedenle kendiliğinden iyileşmezse uzman hekimlere başvurabilirsiniz.

Amalgam Lekeler

Herhangi bir nedenden dolayı oluşan dişlerdeki boşlukların doldurulmasında kullanılan dolguların amalgam materyalini içermesi, o bölgedeki diş etlerinde siyah ya da mor lekeler oluşmasına yol açabilir. Bu lekeler kalıcıdır, ancak hiçbir şekilde ağız ve diş sorunlarına neden olmazlar.

Oral Kanser

Diş etlerinde oluşan renk değişikliklerinin bir nedeni de ağız içlerinde oluşan kötü huylu tümörlerdir. Ayrıca bu tümörler açık yaralara, açıklanamayan kanamalara, ağız içindeki ödemlere de yol açabilir.

Diğer Diş Eti Morarması Nedenleri şunlardır.

  • Tütün ve tütün ürünleri, alkol ya da zararlı madde kullanımı genel sağlık açısından ne derece tehlikeliyse diş etleri içinde tehlikelidir.
  • Gün içerisinde aşırı derece tüketilen kahve ve çay
  • Genetik etkenler
  • Çeşitli ağız ve diş tedavileri esnasında yanlış yapılan işlemler ya da yanlış teşhis sonucunda gerçekleştirilen tedaviler
  • Düzensiz ve sağlıksız beslenme

Diş Eti Morarması Nasıl Geçer?

Diş etlerinde oluşan morluklar genellikle zaman içerisinde kendiliğinden iyileşmektedirler. Ancak bazı durumlarda diş etlerindeki morlukların nedeni çeşitli hastalıklar olabilir ve bu morluklar kendiliğinden iyileşmezler. Bu nedenle diş hekimlerine başvurularak yardım alınması gerekir.

Diş hekimleri diş eti morarması tedavisi için ilk olarak hangi nedenin bu morluklara yol açtığını tespit edebilmek için çeşitli muayeneler ve testler yaptıracaktır. Bu morlukların nedeni basit bir şeyse çeşitli pansuman ve solüsyonlarla tedavi edilebilir. Ancak ciddi hastalıklar morluklara neden oluyorsa, ilk olarak o hastalığın tedavi için çalışmalar gerçekleştirilir. Hastalık tedavi edildiğinde diş etlerindeki morluklarda kendiliğinden iyileşecektir.

Diş Eti Morarmasını Önlemenin Yolları Nelerdir?

Genetik etkenlerin yol açacağı diş eti morarmalarını önlemenin bir yolu yoktur. Ancak diğer nedenlerden dolayı diş etlerinde oluşacak morarmaları şu şekilde önleyebilirsiniz.

  • Düzenli ve doğru şekilde gerçekleştireceğiniz ağız ve diş bakımı
  • Dişleri fırçaladıktan sonra diş ipi ve gargara kullanmayı unutmamak ve bunları kullanmaya özen göstermek
  • Tütün ve tütün ürünleri, alkol ve zararlı madde kullanımı hem genel sağlığınız açısından hem de diş etlerinizin sağlığı açısından bırakmak
  • Düzenli olarak diş doktorlarına kontrollere gitmek

Diş Eti Morarmasına Ne İyi Gelir?

Diş etlerinde oluşan morluklar genellikle belli bir zaman sonra kendiliğinden iyileşmektedir. Ancak bu süreyi kısaltmanıza yardımcı olacak evde diş eti morarması tedavisi için şunları yapabilirsiniz.

  • Tuz-su karışımıyla gargara yapmak
  • Diş etlerinizde zaman zaman zeytinyağı ile masaj yapabilirsiniz.
  • Yeşil çaylar ile diş etlerinde oluşan koyu renkleri temizleyebilirsiniz.
  • Aloe vera jeliyle diş etlerinizi masaj yapabilirsiniz.
BeynSoft
zline

Would you like to share your thoughts?

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir