Diş hassasiyeti, ağız ve diş rahatsızlıkları arasında yer alan ve sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Çeşitli diş rahatsızlıkları sonucunda ortaya çıkar. Genellikle 20 ila 50 yaş arasındaki bireylerde gözükür. Genellikle sıcak ya da soğuk şeylerin tüketilmesi esnasında huzursuzluk ya da ağrı hissedilmesine neden olur.

Dişlerdeki hassasiyet, dişin içerisinde yer alan dentin bölgesinden başlayabilir. Dentin bölgesinin ortaya çıktıktan sonra tüketeceğiniz sıcak, soğuk ya da asitli besinleri tükettiğinizde dişlerde hassasiyete yol açacaktır. Bu da dişlerinizde ağrı ya da sızıya neden olacaktır. Bu durum insanların günlük yaşantısını olumsuz yönde etkileyeceği için tedavi edilmesi gerekir.

Diş Hassasiyeti Neden Olur?

Diş Hassasiyeti

Diş hassasiyeti çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkmaktadır. Genellikle aşınmış diş minesinden, dentinin ortaya çıkmasından ya da diş kökünün açığa çıkmasından kaynaklanmasına rağmen aşağıdaki durumlarda da dişlerde hassasiyet oluşmasına yol açabilir.

  • Herhangi bir nedenden dolayı dişlerde oluşan çürükler
  • Çeşitli nedenlerden dolayı diş eti çekilmeleri
  • Dişte ve diş etlerinde plak ve tartar oluşması
  • Dişlerin herhangi bir nedenden ötürü kırılması
  • Dişlerdeki aşınmalar ya da yontulmuş dişler
  • Yaptırdığınız dolguların tam olarak oturmaması ya da ağzın daha dolguya alışamamış olması
  • Diş beyazlatma işlemleri sonucunda belirli bir süre dişlerde hassasiyet oluşabilir.
  • Ağız ve diş sağlığı için başvurulan tedavi yöntemlerinden sonra hassasiyet meydana gelebilir.

 Diş Hassasiyeti Nasıl Geçer?

Diş hassasiyeti tedavisi, dişte neyin hassasiyete neden olduğuna göre değişiklik göstermektedir. Uzman hekimler dişlerindeki hangi sorunun dişlerin hassaslaşmasına neden olduğunu belirlerler ve nedene göre çeşitli tedavi yöntemlerini tercih ederler. Dişlerdeki hassasiyetinin sebebi dişteki çürükse dolgu tedavisine ya da kanal tedavisine başvurabilir. Hassasiyetin nedeni diş kırıklarıysa kaplama tedavilerine başvurulabilir. Diş eti rahatsızlıklarından dolayı dişler hassaslaşmışsa ona göre çeşitli diş eti tedavilerine başvurulur.

Diş hekimleri diş hassasiyeti tedavisi için aşağıdaki adımları uygulamanızı önerebilir.

  • Dişlerinizde oluşan hassasiyet dişlerinizi fırçalarken kullandığınız diş macunundan kaynaklanıyor olabilir. Bu nedenle diş hekimleri sizlere uygun diş macununu önerebilir.
  • Dişlerinizde hassasiyet varsa dişlerinizi fırçalarken ağrı ya da sızı çekebilirsiniz. Bu nedenle kullanacağınız diş fırçalarının yumuşak kıllara sahip olmasına dikkat etmelisiniz. Dişlerinizde hassasiyet var diye diş fırçalamaktan vazgeçmeyiniz.
  • Dişleriniz hassas ise uzman diş hekimleri florür içeren jellerle dişlerinizi yıkama veya cilalama işlemleri yapabilir.
  • Diş kökleri açıkta kaldıysa ve dişlerinizin hassaslaşmasına yol açtıysa uzman diş hekimleri bu bölgeye yapışkan reçine uygulayarak sizleri bu sıkıntıdan kurtarabilir.
  • Diş eti çekilmesinden kaynaklanan hassasiyetleri ortadan kaldırmak için, diş hekimleri ağzınızın diğer bölgelerinden alacağı diş etlerini çekilme yaşanan bölgeye nakledebilir. Bu şekilde hem diş eti çekilmesi probleminiz hem de dişlerinizdeki hassasiyetin iyileşmesi gerçekleştirilir.
  • Dişlerinizdeki çürükler ciddi boyutları ulaştıysa, hem de dişlerinizin hassaslaşmasına yol açtıysa uzman hekimler kök kanal tedavisiyle hem çürüğü temizler hem de hassaslığı iyileştirebilir.

Diş Hassasiyeti Nasıl Önlenebilir?

Diş Hassasiyeti Nasıl Geçer

İnsanlar diş hassasiyeti ile karşı karşıya kaldıklarında ağrı, sızı ve çeşitli rahatsızlıkları hissetmeye başlarlar. Dişlerde hassaslık varken bir şeyler yemek ya da içmek ciddi sorun haline gelebilir. Bu nedenle de insanların günlük yaşantıları olumsuz şekilde etkilenir. Dişlerinde hassasiyet oluşan bireyler bu durumdan kurtulduktan sonra, ne gibi sorunlara neden olabileceğini bildikleri için tekrar karşılaşmak istemezler. Bu nedenle dişlerde hassasiyet oluşumunu önlemeye çalışırlar. Diş hassasiyeti nasıl önlenir? sorusunun cevabını merak eden kişilere şu adımları uygulamasını öneririz.

  • Tüm ağız ve diş hastalıklarında olduğu gibi dişte hassasiyet oluşmasını önlemek için doğru şekilde günde en az 2 kez olmak şartıyla dişlerinizi fırçalayınız. Ayrıca diş ipi kullanmayı unutmayın.
  • Ağız ve diş bakımı için kullandığınız diş macunu ve diş fırçasını uygun özelliklerde olduğa dikkat ediniz. Ayrıca iki ya da üç ayda bir olmak koşuluyla diş fırçanızı değiştiriniz.
  • Dişlerinizi fırçalarken çok sert ya da sık sık fırçalamaktan kaçının. Ayrıca diş ipi kullanırken ipin dişlere ve diş etlerine zarar vermemsi için özen gösterin.
  • Tükettiğiniz yiyeceklere ve içeceklere dikkat edin. Şekerli, asitli ve çok baharatlı gıdaların tüketimini sınırlandırmanız gerekmektedir. Aksi taktirde dişlerinize çeşitli zararlar vererek dişlerin hassaslaşmasına yol açabilirsiniz.
  • Bruksizm rahatsızlığınız varsa uzman hekimlere başvurarak tedavi ettiriniz. Ya da gece uyurken gece plakları kullanmaya özen gösterin.
BeynSoft
zline

Would you like to share your thoughts?

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir