Diş dizilimindeki çeşitli nedenlerden dolayı oluşan boşlukları doldurmak için başvurulan tedavi yöntemlerine alternatif olarak Diş Köprüsü tedavisine başvurabilirsiniz. Bu tedavi, eksik dişleri doldurmak için başvurulan implant tedavisine göre daha uygun fiyatlı olduğu için günümüzde sıklıkla uygulanmaktadır. Ayrıca bu tedavinin gerçekleştirmesi müdavimlerine göre daha kısa olduğu içinde sıklıkla tercih edilmektedir.
Diş köprüsü, diş kaybından dolayı oluşan boşlukları gidermek amacıyla, boşluğa komşu olan dişlerden destek alınarak uygulanan ve arasında bir köprü kurulmasıyla gerçekleştirilir. Bu tedavi ile dişler arasındaki küçük ya da büyük boşluklar başarılı ve doğru bir şekilde doldurulabilir. Tedavide kullanılacak olan köprüler farklı materyallerden oluşmaktadır. Çene yapınızdaki boşlukların durumuna ve büyüklüğüne göre köprü çeşidini uzman hekimlerinizin tavsiyesi doğrultusunda sizin tercih edebilirsiniz.
Diş Köprüsü Çeşitleri Nelerdir?
Diş dizilimindeki boşlukları doldurmak için başvuracağınız köprü diş tedavisinde, kullanılacak olan Diş köprüsü çeşitleri şunlardır.
- Geleneksel Diş Köprüleri
- Konsol Diş Köprüleri
- Maryland Diş Köprüleri
- İmplant Destekli Diş Köprüleri
Geleneksel Diş Köprüleri
Geleneksel diş köprüleri, eksik dişin oluşturduğu boşluğun her iki tarafında komşu diş mevcutsa kullanılmaktadır. Bu yöntem, boşluğa komşu olan iki dişin arasına ankraj kuron yerleştirilmesi gerçekleştirilir.
Konsol Diş Köprüleri
Geleneksel diş köprüsüyle aynı şekilde uygulanan bu tedavi, boşluğa komşu olan tek bir olduğunda uygulanır. Köprü, komşu olan tek dişe tutturulan bir diş tacı ile sabitlenir. Bu durumda da köprü komşu dişe dayanacağı için komşu diş zaman içinde zayıflayabilir.
Maryland Diş Köprüleri
Bu köprü türünde çene kemiğinde oluşan boşluğun her iki tarafında da iki adet bitişik diş bulunması gerekir. Diğer köprü çeşitlerinde kullanılan kronlar bu yöntemde kullanılmaz. Kuron yerine yedek dişi desteklemesi için metal ya da porselen bir çerçeve kullanılır.
İmplant Destekli Diş Köprüleri
Diş diziliminde oluşan boşlukları doldurabilmek için çene kemiğine bir implant yerleştirilir. Daha sonra köprü diş eti çizgisinin üst kısmına takılır. Bu yöntemde çene kemiğinde oluşabilecek kemik kayıplarını da önleyebilirsiniz.
Tüm diş köprüleri arasında en sağlam ve en güçlü olarak kabul edilen yöntem implant destekli olandır. Ancak diğer yöntemlere göre daha pahallı ve daha uzun sürede tamamlanır.
Diş Köprüsü Nasıl Yapılır?
Diş köprüsü tedavisi genellikle bir hafta içinde yapılacak olan 2 seans sonuncuda tamamlanmaktadır. Tedavi sürecinin aşamaları şu şekildedir.
- Diş köprü işlemi yapılırken ilk olarak uzman diş hekimi lokal anestezi altında, yedek dişin yerleştirilmesi için komşu dişlerin küçültülmesi sağlanır.
- Küçültme işleminden sonra dişlerin hazırlanması için ölçüler alınır.
- Daha sonra dişler hazırlanana kadar boşluğa geçici diş ya da kaplama yerleştirilir.
- İkince seansta diş hekimi boşluğa yerleştirilen geçici dişi ya da kaplamayı çıkarttıktan sonra köprüsü yerleştirilerek sabitlenir. Son olarak restorasyon işlemleri gerçekleştirildikten sonra süreç tamamlanır.
Diş Köprüsü Zararları ve Avantajları Nelerdir?
Diş köprüsü tedavileri bilimsel olarak kabul görmüş tedavi yöntemleridir. Ancak köprü işlemi uygulanırken destek alınan komşu dişlerde çeşitli olumsuzluklar meydana gelebilir. Diş köprüsü zararları şu şekilde sıralanabilir.
- Köprü tedavisinde komşu dişlerden destek alınabilmesi için dişlerde küçültme işlemi gerçekleştirilir. Bu durumda dişler çeşitli rahatsızlıklara daha dayanıksız hale gelebilir.
- Köprü tedavisinde destek olarak kullanılan dişler ömür boyunca daha çok kuvvete maruz kalacaktır.
- Küçültme sırasında yapılan işlemler sırasında diş minesi aşınacak ve hassasiyet oluşumuna neden olabilir.
- Tedavi sonrasında ağız ve diş bakımınızı gereken önemi vermediğinizde diş etleriniz çeşitli hastalıklara daha yatkın hale gelebilir.
Yukarıda bahsedilen zararlarına karşı birçok farklı avantajı da yer almaktadır. Diş köprüsü avantajları şunlardır.
- İyi bir ağız ve diş bakımı sonucunda 10 ila 20 yıl arasında bir ömrü olabilir.
- Sadece 2 seansta ve kısa bir süre içinde tamamlanmaktadır.
- Doğal ve estetik bir görünüm sunmaktadır ve doğal dişlerinizden ayırt edilemez.
- Köprü tedavileri, ağız ve diş tedavileri arasında en etkili sonuçlar veren tedavilerdir.
- Köprüler sayesinde, eksik dişlerin oluşturduğu boşlukların neden olacağı çeşitli ağız ve diş rahatsızlıkları önleyebilirsiniz.
Diş Köprüsü Fiyatları
Diş köprüsü fiyatları, hangi diş köprüsünün kullanılacağına göre değişiklik gösterir. Ayrıca kaç dişin eksik olduğu, kullanılacak yedek diş sayısı, diğer ek tedaviler, diş hekimin bilgi ve tecrübesi gibi birçok farklı etken fiyatlar belirlenirken göz önüne alınacaktır. Bu nedenle sizlere kesin bilgiler vermemiz yanlış olacaktır. Ancak ortalama olarak bu tedavinin 7.000 ₺ ile 20.000 ₺ arasında bir maliyetinin olduğunu söyleyebiliriz.