Dişi çevreleyen dokularda meydana gelen ve içerisinde çeşitli mikropları bulunduran keseciklere Diş Lezyonu adı verilmektedir. Ayrıca bu lezyonlar diş kökünde ortaya çıkan kistler olarak da tanımlamaktadır. Bu lezyonlar insanların ağız ve diş sağlığını olumsuz yönde etkiler. Ağrı, sızlama gibi durumlarla da insanların yaşam kalitelerini düşürerek günlük sorumluluklarını yerine getirememesine yol açabilir. Bu nedenle dişlerde ortaya çıkan lezyonların biran önce tedavi edilmesi gerekir.

Diş Lezyonu Neden Olur?

Diş Lezyonu

Ağız ve diş rahatsızlıkları arasında yer alan Diş Lezyonu hastalığına günümüzde sıklıkla rastlanmaktadır. Diş lezyonlarının ortaya çıkmasına birçok farklı etken yol açabilir. Ancak genel olarak Diş Lezyonu nedenleri şu şekilde sıralanabilir.

  • Ağız, diş ve diş etlerinde oluşabilecek iltihaplanmalar diş lezyonlarının ortaya çıkmasına yol açabilir.
  • Çeşitli travmalar, kazalar ya da yaralanmalarda da lezyon oluşumuna neden olabilir.
  • Dişlerdeki çürükler belirlenip tedavi edilmediğinde ciddi ağrılara yol açabileceği gibi diş köklerinde kist oluşumuna neden olabilir.
  • 20 yaş dişleri nedeniyle ortaya çıkabilecek çeşitli problemlerde dişlerde lezyon oluşuma yol açabilir.
  • Bruksizm olarak bilinen diş gıcırdatma ve sıkma rahatsızlıkları da lezyonların oluşması için gerekli ortamı oluşturabilir.
  • Dişlerin boyutları aynı olmadığı için ısırma, çiğneme sonucunda fazla basınç uygulanan dişlerde de lezyonlar ortaya çıkabilir.
  • Ağız ve diş bakımı için gereken önem verilmediği takdirde

Yukarıdaki bahsettiğimiz etkenler lezyon oluşumuna yol açabilir. Ancak diş lezyonlarının çoğunluğunun nedeni diş köklerinde oluşan iltihaplanmalardır. Bu nedenlerle karşı karşıya kaldığınızda diş hekimlerine başvurarak yardım alabilirsiniz.

Diş Lezyonu Ağrıya Yol Açar mı?

Diş ağrısı nedeniyle diş hekimlerine başvuran birçok insanın dişlerindeki ağrıların nedeni diş lezyonlarıdır. Diş ağrıların şiddeti değişiklik göstermektedir. Lezyonlar dişin pulpa kısmını etkilediğinde oluşan ağrının şiddeti çoktur ve ciddi derecede bireyin zor zamanlar geçirmesine neden olabilir. Bunun için diş lezyonlarının dişlerinize zarar vererek diş ağrıları gibi çeşitli ağız ve diş rahatsızlıklarına yol açmaması için diş hekimlerine başvurarak tedavi olmalısınız

Diş Lezyonu Tedavisi Nasıl Olur?

Diş Lezyonu Tedavisi

Diş lezyonu tedavisi için diş hekimlerine başvurduğunuzda diş hekimleri ilk olarak teşhis için sizlere çeşitli testler uygulayabilir. Testler sonucunda size ve rahatsızlığınıza göre en uygun tedavi süreci planlanarak rahatsızlığınızın tedavisi gerçekleştirilir. Tüm hastalıklarda olduğu gibi Diş lezyonlarının tedavisinde erken teşhis, tedavi sürecinin kolaylaşması ve daha kısa süre olumlu sonuçlar alınması için oldukça önemlidir. Bu nedenle yukarılarda bahsetmiş olduğumuz nedenlerle karşı karşıyaysanız biran önce diş hekimlerine başvurmalısınız.

Diş lezyonlarının tedavisinde genellikle kanal tedavisine başvurulmaktadır. Ancak kanal tedavisi lezyonların tedavi edilmesi için tam olarak yeterli gelmeyebilir. Bunun için kanal tedavisine ek olarak çeşitli yöntemlere ve Diş lezyonu antibiyotik ilaçlarına başvurulabilir.

Lezyon oluşumu kanallar, diş etleri veya dolaşım sistemi etkilidir. Kanallardan dolayı ortaya çıkan lezyonlar, diş çürükleri sonucunda ortaya çıkmış olabilir. Dişlerin çürümesi sonucunda diş minesi zarar görür. Bu çürüklerin dentin tabakasına ulaşmaması ve daha ciddi sıkıntılara yol açmaması için diş çürüklerinin ve oluşan lezyonların tedavi edilmesi gerekir. Bu şekilde oluşan lezyonların erkenden teşhis edilmesi sağlanır ve kolay şekilde tedavi edilir.

Dişlerde oluşan lezyonlar kist olarak da adlandırıldığından ötürü insanları korkutabilir. Ancak diş lezyonlarını kanser kistleriyle karıştırmamalıyız. Bir insanın dişlerinde lezyon oluşması kanserle karşı karşıya kaldığı anlamına gelmez. Ancak ufakta olsa böyle bir ihtimal olduğu da unutulmamalıdır. Mikrobik bir durum olmaması durumlarında lezyonların hemen alınması gerekmez. Bunun için çeşitli tedavi yöntemleriyle lezyonun tedavisi gerçekleştirilir. Fakat lezyonun oluştuğu bölge bireyde ciddi sıkıntılara yol açıyorsa ve bu sıkıntılar nedeniyle yaşam kaliteleri düşüyorsa ufak bir operasyonlu bu lezyonlar alınabilir. Bunun için diş hekimlerine başvurarak Diş Lezyonu ameliyatı için yardım alabilirsiniz.

Diş Lezyonu Fiyatları Ne Kadar?

Diş lezyonu fiyatları, hasta bireyin rahatsızlığının durumuna ve uygulanacak tedavi yöntemlerine göre değişiklik gösterecektir. Ayrıca diş hekiminizin bilgi birikimi, tecrübesi ve hizmet verdiği kliniğin konumu ve popülaritesi gibi çeşitli etkenlerde lezyon tedavisinin fiyatlarını etkileyebilir. Bu tedavinin fiyatları hakkında kesin bilgiler alabilmek için diş hekimlerine başvurmanız gerekmektedir.

Diş Lezyonu Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Diş lezyonu tedavi edilmezse ilerleyen süreçlerde daha ciddi ağız ve diş problemlerine ve hatta diş kayıplarına yol açabilir. Bu şekilde de hem ağız ve diş sağlığınız tehlikeye girer hem de yaşam kaliteniz olumsuz yönde etkilenir.

Would you like to share your thoughts?