Doğum Sonrası Depresyon Neden Olur?

Depresyon, erkeklere göre kadınlarda 2 kat daha sık görülmektedir. Kadınların hormonlarında çeşitli nedenlerden dolayı değişimler meydana gelir. Bu değişimlerde kadınların depresyona daha yatkın hale gelmelerine yol açar. Doğum sonrası depresyon da bu nedenle ortaya çıkar. Doğum sonrası depresyon nedenleri, belirtileri, nasıl atlatılacağı ve ne kadar sürdüğü gibi birçok ayrıntılı bilgiye makalemizden ulaşabilirsiniz.

  • Web sitemizde reklam yayınlamak ister misiniz?
  • 07 Eylül 2021 Psikoloji Yorum (0)

    Hamilelik dönemindeki yeni anne adaylarının hormonlarında büyük artışlar meydana gelir. Doğum sonrasında bu hormonlar eski düzeyine geri döner. Hormonlarda meydana gelen bu ani değişimler vücudun kimyasal bir değişime uğramasına neden olur. Bilinenin aksine tüm bu durumlar doğum sonrasında bir depresyona yol açmaz. Ancak yeni annenin sosyal, psikolojik alanda yaşadığı değişiklikler, sorumluluklar ve toplumsal beklentilerin de etkisiyle Doğum Sonrası Depresyon ortaya çıkabilir.

    Hamilelik sonrasında annenin yaşamış olduğu fiziksel, duygusal değişimler ve bu durumların davranışlarda ortaya çıkardığı farklılıklar Doğum sonrası depresyon olarak adlandırılır. Postpartum Depresyon olarak da bilinen bu hastalığın belirtileri doğumdan iki hafta sonra ortaya çıkar ve genellikle 3 aylık dönemde gerçekleşir. Nadiren de olsa bu durumun daha geç ortaya çıkması da olasıdır. Yeni doğmuş kadınların yaklaşık olarak %10 – 20’sinde bu durum ortaya çıkmaktadır.

    Doğum Sonrası Depresyon Nedenleri Nelerdir?

    Doğum sonrası depresyon nedenleri arasında birçok farklı faktör yer almaktadır. Ancak genel olarak bu durum ortaya çıkmasına neden olan faktörler şunlardır.

    Doğum Sonrası Depresyon Belirtileri Nelerdir?

    Doğum sonrası depresyon belirtileri, duygusal, fiziksel, zihinsel ve davranışsal olarak 4 ana etkende incelenebilir.

    Duygusal Belirtiler

    Doğum sonrası depresyonun duygusal belirtileri şunlardır.

    Fiziksel Belirtiler

    Doğum sonrası depresyonun fiziksel belirtileri şunlardır.

    Düşünce Belirtiler

    Doğum sonrası depresyonun düşünce belirtileri şunlardır.

    Davranışsal Belirtiler

    Doğum sonrası depresyonun davranışsal belirtileri şunlardır.

    Yukarıda bahsetmiş olduğumuz duygusal, fiziksel, düşüncesel ve davranışsal belirtilerden bir ya da daha fazla sizlerde mevcut olabilir. Ancak bu durum tam olarak depresyonda olduğunuz anlamına gelmez. Bu belirtilerin durumu ve şiddetine göre hastalığın teşhisi konulabilir.

    Doğum Sonrası Depresyon Nasıl Atlatılır?

    Doğum sonrası depresyon tedavisi hastalığın şiddetine, belirtilerin türüne göre değişiklik gösterir. Ancak genel olarak çeşitli terapiler, ilaç tedavisi ve destek gruplarıyla bu durum atlatılabilir. Psikologlara başvurarak bu durumun tedavisi için yardım alabilirsiniz. Ayrıca bu durum ile baş edebilmek için şu önlemleri uygulayabilirsiniz.

    Doğum Sonrası Depresyon Ne Kadar Sürer?

    Doğum sonrası depresyon genellikle doğumdan sonraki 2 – 8. haftalar arasında başlar. Bu durum en az 2 hafta en çok ise bir yıl sürer. Uzmanlardan yardım almayan kadınlarda bu problemler genellikle 3 ay ile 1 yıllık bir süreçte kendiliğinden ortadan kalkar. Ancak uzman hekimlere başvurarak bu süreleri daha da kısaltabilirsiniz.

  • Web sitemizde reklam yayınlamak ister misiniz?