Dudak Şişmesi Neden Olur?

Dudak şişmesi, genellikle belirli bir sebep sonrasında dudak altında inflamatuar ya da damar içinde sıvıların birikmesi sonucunda ortaya çıkar. Genellikle basit nedenlerden dolayı oluşan bu şişlikler bazı durumlarda ciddi rahatsızlıkların habercisi de olabilir. Bu nedenle dudak şişmesi nedenleri, tedavi ve nasıl geçeceği hakkında sizlere bilgiler vermeye çalışacağız.

  • Web sitemizde reklam yayınlamak ister misiniz?
  • 18 Temmuz 2021 Ağız & Diş Yorum (0)

    Dudak şişmesi, alt ya da üst dudağın herhangi bir neden dolayı şişmesi durumuna verilen bir isimdir. Genellikle kısa sürede kendiliğinden iyileşen bir rahatsızlık olsa da bazı durumlarda bazı rahatsızlıkların habercisi ya da çeşitli sağlık sorunlarının belirtisi de olabilir. Bu nedenle kendiliğinden iyileşmeyen ve sürekli olarak tekrar eden dudak şişlikleri için uzman hekimlere başvurarak yardım almanız gerekmektedir.

    Ağız ve diş rahatsızlıkları arasında en çok rastlanan durumlardan biri olan dudak şişmesi, alt veya üst dudakta ayrı ayrı çıkabileceği gibi her iki dudakta da meydana gelebilir. Dudaktaki iltihaplanma ya da sıvı birikimi sonucunda ortaya çıkan bu rahatsızlık insanların kendilerini rahatsız hissetmelerine yol açar ve yüz estetiklerini olumsuz yönde etkiler. Bu şişlikler genellikle kısa süre içerisinde kendiliğinden geçiyor olsa da bazı durumlarda daha da büyüyerek ve daha çok iltihaplanarak dudağın ve yüzün farklı bölgelerine yayılabilir. Sonuç olarak nefes alma güçlü, yemek yeme de zorlanma gibi problemlere neden olabilir.

    Dudak Şişmesi Nedenleri Nelerdir?

    Dudak şişmesine yol açabilecek birçok farklı etken yer almaktadır. Bu rahatsızlığın nedenlerine göre bazı dudak şişlikleri kolaylık tedavi edilebileceği gibi bazıları ciddi tedavi süreçleri gerektirebilir. Dudak şişmesi nedenleri genellikle şu şekilde özetlenebilir.

    Dudak Şişmesi Belirtileri Nelerdir?

    Dudaklarınızda meydana gelen şişliklerin teşhis edilmesi ya da gözlemlenmesi oldukça basittir. Dudağınızda henüz hiçbir şişlik yokken bazı durumlar dudağınızın şişeceğini işaret edebilir. Biz bu durumlara dudak şişmesi belirtileri diyebiliriz. Bu belirtiler arasında dudaklarda meydana gelen çatlaklar ya da kabarcıklar örnek olarak gösterilebilir. Bu belirtiler genellikle ağız kuruluğunda meydana gelse de bazı durumlarda dudaklarda şişliklerin çıkacağının habercisi olabilir. Ayrıca dudaklardaki şişliklerin belirtilerinden bir tanesi de yorgunluk hissidir. Buna ek olarak dudaklarınızda meydana gelen ağrı, kaşıntı ve hassasiyet hisside dudaklarınızın şişeceğinin habercisi olabilir.

    Dudak Şişmesi Nasıl Geçer?

    Dudak şişmesi tedavisi, dudaktaki şişliklerin neden kaynaklandığına göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle diş hekimleri ilk olarak şişliklerin nedenini araştırır ve neden belirlendikten sonra en uygun tedavi yöntemi seçilerek tedaviye başlanır. Nedenlere göre uygulanacak tedavi yöntemleri şunlardır.

    Alerjik Reaksiyonlar Sonucunda Dudak Şişmesinin Tedavisi

    Alerji nedeniyle ortaya çıkan dudak şişliklerinin tedavisi için farklı yöntemler yer almaktadır. Ancak alerjiler sonucunda dudak şişliklerin oluşmasını engellemek için alerjik reaksiyona neden olan durumlardan kaçınmak gerekir. Bu alerjik reaksiyonlardan kaçınmanıza rağmen bilmeden maruz kaldığınızda dudağınız şişebilir. Bu durumda eczanelerden alabileceğiniz alerji ilaçlarıyla şişlikleri tedavi edebilirsiniz.

    İlaç kullanmanıza rağmen şişlikler iyileşmezse uzman hekimlere başvurmalısınız. Diş hekimleri ilaç tedavisiyle iyileşmeyen dudak şişmesi rahatsızlığınızı tedavi edebilmek için İmmünoterapi yöntemlerine başvurabilir. Bu yöntemde belirli aralıklarla dil altına damla ya da tablet olarak verilen enjeksiyonlar sayesinde alerjik reaksiyonlar önlenmektedir.

    Anjiyoödem Sonucunda Ortaya Çıkan Dudak Şişmesinin Tedavisi

    Anjiyoödem sonucunda dudaklarınızda şişlikler meydana gelmişse uzman diş hekimlerine başvurmanız ve hangi nedenden dolayı bu durumla karşılaştığınızın belirlenmesi gerekir. Daha sonra nedene göre uzman diş hekimleri çeşitli tedavi yöntemleriyle rahatsızlığınızı tedavi edeceklerdir.

    Travmalar Sonucunda Ortaya Çıkan Dudak Şişmelerinin Tedavisi

    Travma sonucunda aldığınız darbenin şiddetine göre dudaklardaki şişliklerin ya da çeşitli problemlerin tedavisi değişiklik gösterir. Hafif travmalarda buz kompresi gibi çeşitli uygulamalarla dudak şişmesi durumunu iyileştirebilirsiniz. Ancak şiddetli bir travmayla karşı karşıyaysanız ve dudak şişliklerine ek olarak kanamalar da mevcutsa acil servislere başvurarak dikiş attırabilirsiniz. Şişlikler, kızarıklıklar ya da hassasiyet gibi durumlar içinde uzman diş hekimlerine başvurarak tedavi olabilirsiniz.

  • Web sitemizde reklam yayınlamak ister misiniz?