Geçici Protez Diş, herhangi bir nedenden dolayı bireyin dişlerinin çekilmesi sonucunda ortaya çıkabilecek estetik problemleri ortadan kaldırmak için uygulanmaktadır. Bu şekilde insanların konuşma ve yeme gibi çeşitli ağız hareketlerinde hiçbir şekilde aksama yaşanmamasına yardımcı olunur. Ayrıca insanların kaybettikleri dişler nedeniyle ortaya çıkan estetik problemlerin yaşam kalitesini düşürmesinin önüne geçilmektedir.
İnsanlar çeşitli nedenlerden dolayı birkaç dişini ya da tüm dişlerini kaybedebilir. Diş kayıplarının yerlerini doldurmak için ise çeşitli tedavilere başvurabilirler. Bu tedavilerle kaybettikleri dişlerine kavuşabilmek için biraz zaman gerekebilir. Bu süreçte geçici protez dişler kullanılmaktadır.
Geçici Protez Diş Hangi Durumlarda Takılır?
Geçici protez dişler birçok farklı ağız ve diş tedavilerinde kullanılmaktadır. Tüm bu tedavilerde geçici dişlerin kullanılmasındaki amaç uzun tedavi sürecinde, seanslar arasındaki restorasyonların korunması ve estetiğin sağlanmasıdır. Geçici protez diş şu durumlarda kullanılabilir.
- Kök kanal tedavisinin seansları arasında dişleri ve dişin pulpa bölgesini korumak
- İnley ya da onley tedavilerindeki seanslar arasında
- Çeşitli ağız ve diş tedavilerinde takılacak olan sabit protezlerin takılmasına kadar geçen sürede
- İmplant tedavisinde daimi dişlerin takılmasından önce
- Herhangi bir dişin çekilmesinden sonra da protez diş takılabilir. Bunun amacı, daimi diş takılana kadar oluşan diş boşluğunu korumak, bu boşluklara karşı olan dişlerin kaymasını önlemek ve fonksiyonellin sağlanmasıdır. Ayrıca çekilen dişlerin yerine geçici diş takılmasının bir diğer nedeni diş kökündeki yumuşak dokuların iyileşmesinin beklenmesidir.
Geçici Protez Diş Nasıl Takılır?
Geçici Protez diş ağız içine yerleştirilmeden önce ilk olarak diş boşluğunun olduğu bölge takma diş için hazır hale getirilir. Daha sonra kişiye özel olarak hazırlanan protez dişler 2 farklı yöntemde ağız içine yerleştirilebilir. Bu yöntemler:
Direkt Yöntem
Direk yöntemde protez diş hazırlanmadan önce sağlan dişler ve oluşan diş boşluğunun ayrıntılı ölçüleri alınır. Daha sonra bu ölçülere göre diş kesimi gerçekleştirilir. Uygun olan materyallerle hazırlanan bu dişler hazır hale getirilen boşluğa yerleştirilir. Son olarak boşluğa yerleştirilen materyaller sertleşir ve o boşluğun şeklini alır. Sonrasında tekrar çıkarılarak düzeltme işlemleri sonucunda hazır hale getirilir.
İndirekt Yöntem
Direk yöntemden farklı olarak bu yöntemde hazırlanan protezler ağız içinde değil de ağız dışarısında hazırlanmaktadır. Bu yöntemde diş kesiminden sonra aljinat adı verilen bir maddeyle ölçü alınarak alçı model oluşturulur. Daha sonra diş teknisyeni geçici diş protezlerini hazırlarlar.
Geçici protezlerin ağız içine yerleştirilmesi için özel yapıştırıcılar kullanılmaktadır. Protezler yapıştırmadan önce ağız için ve dişlerin nem kontrolleri gerçekleştirilir. Daha sonra dişler özel olarak üretilen yapıştırıcılarla ağız içine yerleştirilir. Son olarak temizleme ve küçük rötuşlar ile süreç tamamlanır.
Geçici Protez Diş Yapımı Ne Kadar Sürmektedir?
Geçici protez diş yapımı genellikle tek seansta gerçekleştirilir. Yapılacak dişlerin ölçüleri belirlendikten sonra 10 ila 60 dakika arasında bir sürede hazır hale getirilir. Bu sürenin değişiklik göstermesinin nedeniyse kaç tane protez dişin hazırlanacağının değişiklik göstermesidir.
Geçici Protez Diş Fiyatları
Geçici protez diş fiyatları hakkında sizlere kesin bilgiler veremeyiz. Çünkü bu dişler genellikle farklı bir ağız ve diş tedavisinin ön süreci olarak gerçekleşmektedir. Bu nedenle geçici dişler diğer tedavinin ücretine dahil olabilir. Fiyatlar hakkında kesin bilgiler almak isterseniz Doktorya adresinde yer alan diş poliklinik rehberlerindeki diş hekimleriyle iletişime geçebilirsiniz. İletişime geçtiğinizde fiyatları sorarak cevap alabilirsiniz.
Geçici Protez Diş Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Geçici protez dişler hem tedavinin geri kalanını hem de diğer dişlerin sağlığını etkileyeceğinden oldukça önemlidir. Bu nedenle plak oluşumunu önlemek ve protezler arasında kalan yemek parçacıklarının temizlenmesi için dişlerinizi düzenli olarak fırçalamalısınız. Ancak protez dişlerinizi temizlerken hafif diş macunlarını tercih etmelisiniz ya da diş macunu kullanmamalısınız. Çünkü bazı diş macunları protezlere göre daha sert olabilir. Protezleri fırçaladıktan sonra iyice durulamalısınız.
Geçici Protez Diş Takıldıktan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler
Geçici protez dişler kullanım sonucunda kırılabilirler. Ancak endişe edilecek bir durum yoktur. Çünkü bu dişlerin tamiri ve resterasyonu mümkündür. Bu dişler tedavi sürecinde birkaç kez sökülüp takılacağı için tam olarak çene yapısına yapışmayabilir ve bu nedenden dolayı düşebilir. Protez dişlerin yapısında pürüzler mevcutsa, olması gerekenden kısa ya da daha uzunsa komşu olan dişlere, ağız içine ve damaklara zarar verebilir. Bu gibi durumlarla karşı karşıya kaldığınızda diş hekimlerine başvurmalınız.