Hamilelik, anne adaylarının hem fiziksel olarak hem de ruhsal olarak etkilendikleri bir dönemdir. Bu dönemde anne adaylarının hormonlarında meydana gelen değişimler vücudun bazı bakteriler karşı daha savunmasız hale gelmesine yol açabilir. Vücut bu dönemde genellikle ağız ve dişlerde yer alan bakterilere karşı daha savunmasız hale gelir. Bu durumda da Hamilelikte Ağız ve Diş Sağlığı daha önemli bir hale gelmektedir. Bunun için hamilelik döneminde ağız ve diş sağlığınıza daha da önem vermeli, hijyenine ve bakımına gereken özeni göstermelisiniz.

Hamilelik Öncesi Ağız ve Diş Bakımının Önemi

Hamilelik Öncesi Ağız ve Diş Bakımının Önemi

Anne adaylarının karşı karşıya kalabileceği bazı sağlık sorunları hamilelik döneminde çeşitli sıkıntılara nende olabilir ve gebeliğin tüm evresini etkileyebilir. İnsanlar normalde ağız ve diş bakımını istedikleri herhangi bir zamanda yaptırabilirler. Ancak planlı bir gebeliklerde, hamilelik döneminden önce ağız ve diş bakımınızı yaptırmanız sizin ve bebeğin sağlığı açısından oldukça önemlidir. Anne adayının hamilelik dönemindeki beslenme şekli, sağlığına gereken özeni göstermesi bebeğin ilerleyen yaşlarda ortaya çıkabilecek sorunlarından korunmasına yardımcı olacaktır.

Gebelik, anne adaylarının hormon ve salgı sitemindeki değişiklikler meydana gelmesine neden olur. Bu değişimlerde bazı durumlara karşı anne adayının korumasız hale gelmesine sebep olabilir.  ayrıca gebelik, anne adayının diş ve diş etlerinin normal döneme göre daha çabuk etkilenmesine yol açabilir. Bu nedenle gebelik öncesi anne adayının dişlerinde çürüklerin temizlenmesi, diş taşlarının ve plakların giderilmesi gibi çeşitli ağız ve diş bakımlarını yaptırması gerekir. Buna ek olarak 20 yaş dişlerinin bakımlarının yapılması da oldukça önemlidir. Dişlerinizin bakımını yaptırarak ve hamilelik döneminde ağız ve diş hijyeninize dikkat ederek gebelik dönemini ağız ve diş sağlığı açısından daha kolay ve sağlıklı bir şekilde geçirebilirsiniz.

Hamileliğin Ağız ve Diş Sağlığına Etkisi

Hamilelikte Ağız ve Diş Sağlığı

Hamilelik döneminde ortaya çıkan hormon değişimleri sonucunda ağız içindeki salgıların etkileri değişiklik gösterebilir. Hamilelikteki bulantı ve kusma sürecinde, ağızda yer alan asit miktarının oranı daha da artmaktadır. Asit miktarındaki artışta diş dokusunun ve diş etlerinin zarar görmesine yol açabilir. Hormonlarda değişimler diş etlerinde şişmelere de yol açabilir. Gebelik son haftalarına doğru ortaya çıkan uyku düzenindeki problemler diş gıcırdatma ve sıkma gibi problemlere de neden olabilir.

Hamilelik dönemindeki annelerin tükürük akış kalitesinde ya da hızında değişiklikler meydana gelebilir. Bu durumda tükürüğün dişleri temizlemesinde yeterli etkiyi gösterememesine yol açabilir. Neredeyse tüm yeni anne adaylarının beslenme düzeyinde bir değişiklik meydana gelir. Hamilelik dönemindeki kadınlar genellikle sık yemek yemeye başlarlar. Tüm bu durumlar Hamilelikte ağız ve diş sağlığı önemini ortaya koymaktadır. Bahsetmiş olduğumuz tüm sıkıntıların önüne geçebilmek için ve dişlerinizde oluşabilecek sıkıntıları gidermek için normalde yaptığınız ağız ve diş bakımından biraz daha fazlasını yapmaya çaba göstermelisiniz. Normale dişlerinizi günde iki sefer fırçalıyorsanız gebelik döneminde bu sayıyı en azından 3’e çıkarmalısınız. Diş ipi ve gargaraları kesinlikle kullanmalısınız.

Hamilelikte Ağız ve Diş Sağlığı İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hamilelikte Ağız ve Diş Sağlığı İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hamilelikte ağız ve diş sağlığı için aşağıda bahsedeceğiniz maddeleri uygulayabilirsiniz.

  • Tatlı ve şekerli gıdaları tükettikten sonra dişlerinizi kesinlikle fırçalamalısınız.
  • Hamilelik nedeniyle bulantı sonucunda kusma ortaya çıkarsa, ağız ve dişlerinizin bakımınızı gerçekleştirmelisiniz. En azından ağzını çalkalayarak, dişlerinizi fırçalayabilirsiniz.
  • Hamilelik döneminde dişlerinizi fırçaladığınızda kanamalar oluşabilir. Ancak hiçbir şekilde dişlerinizi fırçalamayı bırakmamalısınız.
  • Dişlerinizi günde en az 2 sefer fırçalamalı, diş ipi ve ağız gargaraları kullanmayı ihmal etmemelisiniz.
  • Hamilelikte vücuda alınan kalsiyum miktarına dikkat etmelisiniz.
  • Dişlerinizdeki problem nedeniyle diş röntgeni çekilmesi gerekiyorsa ve acelesi yoksa erteleyebilirsiniz.
  • Tuzlu su karışımıyla ağız gargarası yaparak diş etlerinizi rahatlatabilirsiniz.
  • Hamilelik döneminin ilk 3 ayı içerisinde etkili diş tedavilerinden kaçınmalısınız. Tedaviler için ikinci üç aylık dönemde yani hamileliğin dördüncü, beşinci ve altıncı aylarında ağız ve diş tedavileriniz için diş hekimlerine başvurabilirsiniz. Hamileliğin son üç ayında ise ağız ve diş tedavilerini doğum sonrasına erteleye biliyorsanız ertelemelisiniz.
  • Hamilelik döneminde kullanacağınız ağrı kesici, antibiyotik gibi ilaçları diş hekimleri ve kadın doğum uzmanlarının tavsiyesini alarak kullanmalısınız.
  • Hamilelik döneminde herhangi bir nedenden dolayı lokal anestezi uygulanması gerekiyorsa normalde bir sakınca yoktur. Ancak yine de kadın doğum uzmanınızın önerisini alabilirsiniz.

Would you like to share your thoughts?