Hamilelikte Baş Ağrısı Neden Olur?

Hamilelik dönemi bayanlar için heyecanlı bir o kadar da stresli ve zor bir dönemin başlangıcıdır. Hamilelikle birlikte ilk aylarda sıklıkla baş ağrıları meydana gelir ve anne adaylarını olumsuz yönde etkiler.

  • Web sitemizde reklam yayınlamak ister misiniz?
  • 01 Ocak 2023 Ağız & Diş Yorum (0)

    Hamilelik döneminde meydana gelen bu ağrıların neden bu kadar sık görülmesine hala kesin bir teşhisi konulmazken, genel tanı olarak hormonsal değişimler gösterilir. Ayrıca gebelik döneminde kan basıncının artması ağrıların ortaya çıkmasını tetiklerken, kahve ve sigara alışkanlığı olan anne adaylarının hamilelik döneminde bebeğin sağlığı için bunların tüketiminde kısıtlamalara gitmesi de ağrıların ortaya çıkmasında bir faktör olarak karşımıza çıkar.

    Yanı sıra hamilelik döneminde beslenme şekli, uyku düzenindeki bozulmalar, yorgunluk, stres de baş ağrılarının nedenlerindendir. Tabi bu ağrıların nedeni olarak hormonsal değişimler olabileceği gibi çevresel faktörlerde göz önünde bulundurulmalıdır.

     

    Hamilelik döneminde en sık görülen baş ağrıları

    Kadınlar için bu zor dönemde 4 çeşit ağrı meydana gelebilir. Bunlar; Migren, Preklamsi ( gebelik zehirlenmesi), Gerilim Tipi Baş ağrısı ve diğer sebepler olarak dörde ayrılır.

    Hamilelik döneminde baş ağrısında en sık görülen  migren ağrısı; Hamilelik döneminde baş ağrıları anne adaylarını fazlasıyla zorlarken, baş ağrılarının en şiddetli olanı migren durumu daha da zorlaştırmaktadır. Genel olarak bakıldığında migren ve gerilim, doğurganlık çağına erişmiş her 5 kadından 3’ünde görülür. Migren ağrısı için gebelik döneminde ilaç kullanılmaması ise anne adayının en önemli sorunu haline gelir.

     

    Preeklamsi; Gebelik döneminde şiddetli ağrıların migren kaynaklı olmaması dâhilinde bir baş ağrısı varsa, gebelik tokemisi ya da preeklamsi yani gebelik zehirlenmesi ihtimali gözden kaçırılmamalıdır. Genelde hamileliğin 2. ve 3. aylarında ortaya çıkar. Çok şiddetli bir baş ağrısıdır. Baş ağrısının yanında görmede değişiklik, aşırı kilo alımı, karın ağrısı, el ve yüzde şişkinlik gibi sorunlar ortaya çıkar. Bu durumda anne adayı acilen doktoruna başvurmalı ve tedavi görmelidir.

     

    Gerilim Tipi Baş Ağrısı; Bu ağrı türü gebelik dönemindeki en yaygın baş ağrısı türüdür. Bu ağrı kişide başın her iki yanından baskı gördüğü hissini verir. Stres, uykusuzluk e depresyon ağrıları tetikler. Ama düzenli egzersiz, uyku ve dinlenme ile kontrol edilebilen baş ağrılarıdır.

     

    Hamilelik döneminde meydana gelen baş ağrılarının diğer sebepleri; Bu sebepler damar bozuklukları, inme ve felç olarak tanımlanabilir. Damar bozukluklarında, hamilelik döneminde vücuttaki kan dolaşımı hacminde artışa neden olur.  Bu ağrılar küme baş ağrısı olmak üzere bir çok çeşitli şekilde karşınıza çıkabilir.

    Bu kan basıncı hacminin artması da, vücutta bulunan Konjenital(anormal damar bozukluğu) damarlarda sızıntıya yol açar. Hatta ileri boyutunda damarlarda patlamaya neden olur. Bu bir damar hastalığıdır. Hamile olan kişide bu şekilde bir konjentinal damar hastalığı varsa, özellikle gebeliğin son aylarında damar üzerinde meydana gelen baskı sonucu damarlar gerilir ve yırtılmalar oluşur. Bu durumda da şiddetli baş ağrıları başlar. Çok sık görülmese de bu durum hastada koma ile sonuçlanabilir.

    İnme ve felç noktasında, gebelikte meydana gelen hormonal değişikliklerin artması kanın pıhtılaşmasına neden olur. Bu durumda da kafa içi damar tıkanmaları meydana gelir. Bu damar tıkanması da baş ağrısına yol açar. İlerlemesi boyutunda felç ve inme ile sonuçlanır.

     

    Hamilelikte baş ağrısı nasıl geçer?

    Öncelikle Hamilelik döneminde ilaç almak çok tehlikelidir. Özellikle aspirin, naproksen, ibupraten türü ilaçlardan uzak durulmalıdır. Hamilelikte baş ağrısına ne iyi gelir dersek, İlaç alamayan anne adayları için uygulanabilecek en uygun tedavi yöntemi nörol terapidir. Bu tedavi yönteminde cilde küçük iğnelerle enjekte edilen sıvıyla vücutta genel bir rahatlama sağlanır. Bir nevi anestezidir. Fakat bebeğe zararı yoktur. Hamelilikte baş ağrısına ne iyi gelir başka diyecek olursak; Bunun yanında ağrı sonucunda alınacak soğuk bir duş, kompres uygulaması ve beslenme düzenine dikkat etmekte ağrıların hafiflemesinde yardımcı olmaktadır.

     

  • Web sitemizde reklam yayınlamak ister misiniz?