Kekemelik Nedir? Kekemelik Neden Olur? Kekemelik Tedavisi Nasıl Olur?

Kekemelik genellikle çocukluk döneminde ortaya çıkan ve yetişkinlik dönemlerinde devam etmektedir. Bu rahatsızlık konuşma esnasında duraklamalara, tekrarlamalara neden olan, konuşmaların sesi ya da hecelerin genel konuşma içerisinde anormallik gösterdiği kronik bir konuşma bozukluğudur. Konuşma bozukluklarından biri olan bu rahatsızlık, insanların yaşam kalitesini yükseltebilmesi, iletişimlerini daha rahat ve daha kolay şekilde gerçekleştirebilmesi için tedavi edilmelidir. Bu nedenle sizlere bu makalemizde Kekemelik Nedir? Kekemelik Nedenleri Nelerdir? Kemelik Tedavisi Nasıl Olur? gibi çeşitli soruların cevaplarını vermeye çalışacağız.

  • Web sitemizde reklam yayınlamak ister misiniz?
  • 20 Ağustos 2021 Psikoloji Yorum (0)

    Kekemelik, kelimelerin, seslerin veya hecelerin tekrarlanmasına, konuşma sırasında duraklama ya da dengesiz konuşma hızına neden olan kronik bir konuşma bozukluğudur. Genellikle 2 ila 6 yaşındaki çocuklarda ortaya çıkmaktadır. Bu hastalığın görülme sıklığı yaklaşık olarak %5 il %10 arasındadır ve bu çocukların %25 bu rahatsızlıkla yetişkinliğe kadar mücadele etmektedirler. Bu rahatsızlık çocuk gelişimini tamamlaya başladıkça genellikle kendiliğinden ortadan kalkar. Ancak bazı durumlarda kalıcı olabilir. Bu nedenle hastalığın tedavi edilmesi gerekir. Tedavi için erken teşhis oldukça önemlidir.

    Kekemelik, çocukların konuşmayı öğrendikleri dönemde normal olarak karşılanabilir. Çocuklar söylemek istediklerini, dil yetenekleri yeterli seviyede gelişmediyse konuşma problemleri yaşayabilirler. Bu sorunlarla karşı karşıya olan çocukların çoğu zaman içinde gelişimlerini tamamladıklarında bu problemlerden kurtulabilirler. Ancak bazı çocuklar bu rahatsızlığı kendi kendilerine atlatamayabilir. Bu durumda çocuğun özgüvenini, kendine olan saygısını kaybetmesine ve diğer insanlarla iletişimlerini olumsuz etkilenmesine neden olur. Bu nedenle çocuklarınızda konuşma bozukluğu varsa ve zamanla kendiliğinden geçmediyse psikologlara ya da pedagoglara başvurmalısınız. Bu doktorlarda çocuklarınıza konuşma ve bilişsel davranışçı terapi gibi çeşitli yöntemlerle yardımcı olabilirler.

    Kekemelik Neden Olur?

    Konuşma bozukluklarına birçok farklı neden yol açabilir. Ancak genel olarak Kekemelik nedenleri şu şekilde sıralanabilir.

    Kekemelik Belirtileri Nelerdir?

    Çocuklarınızda ya da sizlerde konuşma bozukluğu olup olmadığını anlamak için göstermiş olduğu belirtileri inceleyebilirsiniz. Kekemelik Belirtileri şunlardır.

    Kekemelik, konuşmada çıkardığı zorluklarla birlikte bazı anormal mimiklere de yol açabilir. Bu mimikler şunlardır.

    Konuşma bozukluğu rahatsızlığı olan bireyler heyecanlandığında, yorgun hissettiklerinde, stresliyken ya da kendini baskı altında hissettiklerinde daha çok kekeleyebilir ve daha çok zorlanabilir. Ayrıca bu insanlar kalabalık bir ortamda konuşmada, telefon görüşmelerinde daha da zorlanırlar.

    Kekemelik Türleri

    Kekemeliğin nörojenik, psikojenik ve gelişimsel olmak üzere üç türü vardır.

    Nörojenik

    Beyin, sinirler ve kaslar arsındaki sinyallerde ortaya çıkan herhangi bir anormallik sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bu rahatsızlık felç, kafa travması, çeşitli beyin hasarları sonrasında oluşur. Bu durumlardan dolayı beynin konuşma bölgesinde problem oluşabilir. Buda bireyin net ve akıcı bir şekilde konuşmasını engelleyebilir.

    Psikolojik

    Beynin düşme ve akıl yürütmeye yol açan kısmında herhangi bir sorun oluşması durumunda ortaya çıkabilir.

    Gelişimsel

    Genellikle 5 yaşından küçük çocuklarda görülür. Konuşma ve dil yeteneklerinin tam olarak gelişmemesi sonucunda ortaya çıkar. Genellikle hiçbir tedavi ihtiyaç duyulmadan zaman içinde çocuğun gelişimini tamamlamasıyla kendiliğinden kaybolur.

    Kekemelik Tedavisi Nasıl Olur?

    Kekemelik problemiyle karşı karşıya olan çocuklar genellikle tedavi ihtiyaç duymadan bu problemden kurtulabilirler. Ancak bazı durumlarda çocuk bu rahatsızlıkla tek başına baş edemeyebilir. Ayrıca bu rahatsızlık çocukluk döneminde değil de yetişkinlik dönemlerinde de ortaya çıkabilir. Kendiliğinden iyileşmeyen ya da yetişkinlik dönemlerinde ortaya çıkan konuşma bozukluğu için uzman psikologlara ya da pedagoglara başvurarak kekemelik tedavisi için yardım alabilirsiniz.

    Kekemelik tedavisi için birkaç farklı yöntem mevcuttur. Bu yöntemler arasında konuşma terapisi, elektronik aletler, bilişsel davranışçı terapi, ebeveyn çocuk etkileşimi yer almaktadır.

    Konuşma Terapisi

    Konuşma terapisi sayesinde konuşma esnasında ortaya çıkan kesintileri azaltabilir ve çocuğunuzun özgüven kazanmasına yardımcı olabilirsiniz. Bu terapi nefes desteği, gırtlak gerginliği ve konuşma hızı gibi çeşitli problemlerinizden kurtulmanıza yardımcı olabilir.

    Elektronik Cihazlar

    Konuşma akıcılığınıza artırabileceğiniz çeşitli elektronik cihazlar vardır. Bu cihazlar, kişinin işitsel geri bildirim sırasında konuşmasını yavaşlattığında bireye uyarı vererek konuşmasına yardımcı olur.

    Bilişsel Davranışçı Terapi

    Bilişsel davranışçı terapi ile bireyin kekemeliğini artıran düşünce ve olaylarla nasıl başa çıkacağı öğretilmesine yardımcı olunur. Ayrıca kekemelikle ortaya çıkan stres, endişe ya da özgüven problemlerinizi ortadan kaldırmak için yardımcı olmaya çalışılır.

    Ebeveyn ile Çocuk Etkileşimi

    Kekemelikle uğraşan bireylerin evde uygulayacağı çeşitli teknikleri gerçekleştirmesinde aile bireylerinden yardım laması, çocuğun bu durumla başa çıkması için oldukça önemlidir. Bu nedenle pedagoglara başvurarak çocuğunuzla nasıl etkileşime geçeceğiniz, nasıl davranacağınız konusunda bilgiler alabilirsiniz.

    Kekemelik Egzersizleri Nelerdir?

    Kekemelik tedavisine katkıda bulunabilmek için çeşitli egzersizlere başvurabilirsiniz. Kekemelik egzersizleri arasında nefes egzersizleri, okuma egzersizleri ve dikkat artırma egzersizleri gibi çeşitli egzersizler yer almaktadır.

  • Web sitemizde reklam yayınlamak ister misiniz?