Lohusa sendromu genellikle doğamdan sonraki ilk hafta içinde ortaya çıkan ve birkaç hafta içinde kendiliğinden iyileşen bu hastalığın tıbbi takibi oldukça önemlidir. Çünkü depresyona benzer belirtiler gösterebilir. Ayrıca bu hastalık belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bazı kişiler bu dönemi hiçbir sıkıntı yaşamadan ya da ufak sıkıntılarla atlatabilirken bazı kişiler ise daha sıkıntılı atlatabilirler.

Lohusa sendromu yani annelik hüznü, doğum sonrasında ortaya çıkan psikolojik bir rahatsızlıktır. Sinirlilik hali, çabuk sinirlenme, ağlama krizleri ve birçok farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Genellikle doğumdan sonraki ilk iki hafta içinde yoğun olarak yaşanan bu sendrom genellikle bir ay içinde kendiliğinden sona erer. Ancak bir aydan daha uzun süredir devam ediyorsa ciddi bir psikolojik sorun olan doğum sonrası depresyon rahatsızlığından söz edilebilir. Bu durumda da uzman hekimlere başvurarak yardım alınması gerekir.

Annenin doğum sonrasındaki lohusalık durumunu çabuk atlatabilmesi için annenin sosyalleşmesi ve kendini rahat hissetmesi oldukça önemlidir. Bu sendromu anne daha önceden geçirse bile yeniden bebek sahibi olduğunda tekrar karşı karşıya kalabilir. Çünkü her doğumda farklı duygu durumlarıyla karşılaşılabilir.

Lohusa Sendromu Neden Olur?

Lohusa Sendromu Neden Olur

Kadınlar birden fazla kimliğe sahiptirler ve sorumlulukları daha çoktur. Anneler doğumdan sonra, savunmasız bir canlının sorumluluğunu üstüne alırlar. Bebeklerinin sorumluluğunu üstlerine almaları, onları koruma ve besleme içgüdüleri bazı annelere zor gelebilir. Özellikle ailesinden destek görmeyen, eşleri yardımcı olmayan kadınlarda bu durum daha çok ortaya çıkabilir. Ayrıca çeşitli psikolojik sorunlar, kaygı bozuklukları ya da evliliğinde çeşitli problemler olan annelerde bu duruma sıklıkla rastlanmaktadır.

Lohusa sendromu genetik etkenlerden dolayı da ortaya çıkabilir. Daha önce aile büyüklerinde bu sendrom ortaya çıkmışsa yeni annede de ortaya çıkma olasılığı oldukça yüksektir. Bu rahatsızlıkla karşı karşıya kalan annelerin bu dönemden fazla etkilenmeden biran önce atlaması gerekir. Aksi taktirde sütün kesilmesi, öfke sorunları ya da intihara kadar sürükleyecek durumlarla karşı karşıya kalınabilir. Bu nedenle aile fertlerine büyük görevler düşmektedir. Anneye kendini rahat hissetmesi, sosyalleşebilmesi ve keyifli vakitler geçirmesi için yardımcı olunmalıdır.

Lohusa Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Lohusa Sendromu Belirtileri

Doğumdan sonra birkaç gün içinde kendini bazı belirtilerle gösteren bu sendromdaki en önemli konu, belirtilerin biran önce farkına varılması ve uzman hekimlere başvurularak yardım alınmasıdır. Bu bağlamda Lohusa Sendromu Belirtileri şunlardır.

  • Uykusuzluk ya da çok fazla uyku hali
  • Annenin hem eşi hem de aile fertleri tarafından sevilmediğini düşünmesi ve doğrultuda cümleler kurması ya da davranışlar sergilemesi
  • İştahsızlık ya da çok fazla iştahlı olarak çok yemek
  • Devamlı yorgun hissetmek
  • Önceden zevk alarak yaptığı şeylerden zevk almama ya da genel olarak hayattan zevk almama
  • Bebeğini beslerken ya da bakımı gerçekleştirirken annenin sürekli olarak zarar vereceği algısına kapılması

Yukarıda sıralamış olduğumuz bilişsel ya da davranışsal belirtiler, hastalığın seyrinin ilerlemeye başladığının göstergesi olabilir. Özelliklede sürekli olarak sinirlilik hali, ağlama krizleri gibi durumlar doğum sonrası depresyonun ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle bu belirtiler annede meydana gelmeye başladığında biran önce uzman hekimlere başvurmanızı tavsiye ederiz.

Lohusa Sendromu Nasıl Geçer?

Lohusa Sendromu Nasıl Geçer?

Lohusa sendromu genellikle doğumdan sonraki ilk bir ay içinde kendiliğinden geçer. Ancak bazı durumlarda bu süre uzaya bilir ve doğum sonrası depresyona yol açabilir. Bu durumda ciddi problemlere neden olabilir. Bu nedenle lohusalık sendromu, doğum sonrası depresyona dönüşmeden önce belirtiler gözlemlenmesi ve sonrasında erken teşhis edilmesi çok önemlidir.

Uzman hekimler ilk olarak fiziksel ve psikolojik tetkikler sonucunda teşhis koyabilirler. Bu teşhis sonucunda sendromun ne kadar şiddetli aşamalara ulaşıp ulaşılamadığı anlaşılmaktadır. Buna göre de tedavi süreci planlanır.

Tedavi sürecinde anneye, aile fertlerinin desteği ve eşinin desteği oldukça önemlidir. Ayrıca annenin kendine olan özgüveni ve kendini iyi hissetmesi tedavinin daha kısa sürede ve daha hızlı bir şekilde tamamlanmasına yardımcı olacaktır.

Lohusa Sendromu Ne Kadar Sürer?

Lohusa sendromu genellikle doğumdan sonraki birkaç gün içinde ortaya çıkar ve genellikle ortaya çıktıktan sonra 1 ay sonra kendiliğinden iyileşebilir. Ancak bazı durumlarda bu durum 1 – 2 yıla kadar uzayabilir. 1 aydan daha uzun süredir devam eden sendrom, doğum sonrası depresyon olarak ifade edilir.

Would you like to share your thoughts?