Mitomani Nedir? Mitomani Tedavisi

Mitomani, bireylerin herhangi bir sosyal çıkarı ya da kazancı olmaksızın, kronik şekilde yalan söylemesi ya da yalan söyleme isteği duymasıdır. Psödoloji fantastika ya da patolojik yalan söyleme alışkanlığı olarak bilinen Mitomani hakkındaki tüm ayrıntılı bilgilere makalemizden ulaşabilirsiniz.

  • Web sitemizde reklam yayınlamak ister misiniz?
  • 16 Eylül 2021 Psikoloji Yorum (0)

    Yalan söyleme alışkanlığı olarak ifade edilen Patolojik yalan, psikiyatri dilinde Mitomani olarak bilinmektedir. Bu hastalıkla karşı karşıya olan bireylere ise “Mitoman” denmektedir. İlk kez 1891 yılında Alman bir doktor olan Anton Delbrueck tarafından tanımlanmıştır. İnsanların yalan söylemeye ve abartmaya hastalık derecesinde eğilimli olması durumunda ortaya çıkar.

    Yalan söylemek, pek çok toplumda hoş görülmeyen bir durumdur. Genel kabul gören görüşlere göre yalan söylemek beraberinde sadakatsizlik getirir ve bu şekilde ilişkilere zarar verir. Bu nedenle insanların dürüst olması gerekir ve yalandan uzak durması gerekir. İnsanlar genellikle bilerek ve isteyerek bazı şeyleri yanlış ifade ederler. Bunu da gerçeği tam olarak söylemenin yaratacağı sonuçlardan kaçınmak için yaptıklarını söylerler. Bu durumda yanlış söyledikleri şeyleri yalan olarak görmeyebilirler ancak bu kesinlikle bir yalan söylemektir.

    Çocukluktan beri insanlara yalan söylemenin yanlış bir durum olduğu anlatılır. Ancak yine de insanlar yine de yalan söylemekten vazgeçemezler. Yapılan çeşitli araştırmalara göre bir gün içinde insanların en az bir ya da iki yalan söyledikleri saptanmıştır. İnsanlar bu yalanları hem kendi çıkarlarını korumak için hem de iletişimde oldukları insanlarla ilişkilerini sürdürebilmek için söylemektedirler.

    Günlük yaşantının getirmiş olduğu stres, çeşitli aktiviteler ve sosyal çevre baskısı insanları yalan söylemeye yönlendirir. Ancak Mitomani hastalığı ile karşı karşıya olan bireyler yalan söylemeyi alışkanlık haline getirmişlerdir ve yalan söylemeyi yaşamlarının bir parçası haline getirmişlerdir. Bu hastalık genellikle çeşitli psikolojik rahatsızlıklar birlikte ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle Patolojik yalan söyleme hastalığıyla karşı karşıya olan bireylerin hasta olduklarını kabul etmesi ve tedavi için yardım alması gerekir. Aksi taktirde daha ciddi problemlerle karşı karşıya kalabilirler.

    Patolojik yalan söyleme hastalığının görülme sıklığı binde birdir. Kadınlara göre erkeklerde bu rahatsızlığa daha sık rastlanılmaktadır. Genellikle 15 ya da 16 yaşlarında ortaya çıkan bu rahatsızlık tedavi edilmediği taktirde yetişkinlik dönemlerinde de devam eder. Hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik gibi suçları işleyen bireyler de bu rahatsızlığa daha çok rastlanmaktadır.

    Mitomani Neden Olur?

    Neredeyse tüm insanlar çeşitli yalanlar söylemektedirler. Halk arasında beyaz yalan olarak adlandırılan yalanlar genellikle, insanların çeşitli sebeplerden dolayı karşılarındakinin ya da kendilerinin kötü şekilde etkilenmemesi için söylenir. Bu nedenle bu yalanlar genellikle sonuçları itibariyle ciddi bir sağlık ya da sosyal sorunlara yol açmazlar. Ancak Mitomani hastalığı ile karşı karşıya olan bireyler, yalan söylemek için belirli bir nedene ihtiyaç duymazlar, sadece psikolojik bir gereksinim duydukları için sürekli olarak yalan söylerler.

    Mitomani nedenleri arasında genellikle çocukluk döneminde ya da ergenlik dönemindeki çeşitli etkenler yer almaktadır. Çocukluk döneminde ebeveynlerinin onayını yeterince alamayan, gereken ilgiyi görmeyen ve sürekli olarak kendini yalanlar içinde bulan çocuklar ilerleyen yaşlarda bu rahatsızlıkla karşı karşıya kalabilirler. Ayrıca bu hastalığın ortaya çıkmasında düşük benlik saygısı ve özgüven problemleri de yer almaktadır. Bu durumlara ek olarak aşağıda yer alan hastalıklar ve durumlarda Patolojik yalan söyleme hastalığının ortaya çıkmasına yol açabilir.

    Mitomani Hastalığı İle Karşı Karşıya Olan Bireylerin Özellikleri

    Mitomani hastalığı ile karşı karşıya olan bireyler aşağıdaki özelliklere sahip olabilirler.

    Mitomani Tedavisi Nasıl Olur?

    Mitomani tedavisi için ilk olarak bu durumun başka bir psikolojik sorunun belirtisi mi yoksa kendi başına bir hastalık mı olduğunun belirlenmesi gerekir. Bunun için hasta bireyin hasta olduğunu kabul etmesi ve tedavi için psikologlara ya da çeşitli hekimleri başvurması gerekir.

    Eğer hastalığın ortaya çıkmasında kişilik bozuklukları, depresyon, anksiyete gibi çeşitli hastalıklar etkiliyse bu hastalıkların tedavi gerçekleştirilir. Ayrıca psikoterapi ile de bireyin yalan söyleme alışkanlığından kurtulması için yardımcı olunur. Tedavi sürecinde tedavinin başarıya ulaşabilmesi için ebeveynlerin de çeşitli durumlara dikkat etmesi ve hasta bireye yaklaşımlarına özen göstermesi gerekir.

    Mitomani Hastalarına Nasıl Yaklaşılmalı

    Mitomani hastalarıyla iletişim kurarken ve onlara yaklaşırken aşağıdaki durumlara dikkat edilmesi gerekir.

  • Web sitemizde reklam yayınlamak ister misiniz?