Okul Fobisi Nedir?

Okul çağına gelen çocukların bazılarında okul korkusu oluşabilir. Kimi durumlarda bu korku fobiye dönüşebilir. Birbirinden farklı olan bu iki durumu aileler genellikle karıştırmaktadır. Bu nedenle sizlere çoğunuzun eğitimin almasında sıkıntılar oluşturabilecek Okul Fobisi hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

  • Web sitemizde reklam yayınlamak ister misiniz?
  • 11 Haziran 2021 Psikoloji Yorum (0)

    Okul Fobisi, okul çağına gelmiş çocuğun okula gitmek istememesi ya da okula gitmeyi kesinlikle reddetmesi durumudur. Bu durumda çocuklarda okula gitmeye karşı şiddetli kaygılar oluşabilir. Okul çağındaki çocuklarda meydana gelebilecek olan okul korkusu normal bir durumdur. Ancak bu korku durumu okul başladıktan sonraki süreçlerde de devam ederse, çocuğun giderek okuldan daha çok uzaklaşmasına neden oluyorsa ya da okula gitmesi için ikna edilemez hale geldiğinde fobi dönüşmüş olur.

    Okul fobisi genel olarak çocuklarda sıkıntı, ağlama, sinirlilik, uykusuzluk, saldırganlık, baş ağrısı, bulantı ya da iştahsızlık gibi problemlere yol açabilir. Bu tepkiler okul vakti yaklaştığında daha da artar ve işinden çıkılamaz bir hale gelebilir. Bu sorunlar genellikle okulların açılacağı Eylül ayında sıklaşır. Bu nedenle çocuğunuzun okul hayatının olumsuz yönde etkilenmemesini için bu fobiden kurtulmasına yardımcı olmalısınız ya da kurtulabilmesi için yardım almalısınız.

    Genellikle kreşe ve ilkokula gidecek olan çocuklarda görülen bu durum ortaokul ve lise öğrencilerinde de ortaya çıkabilir. Yaş ilerledikçe bu fobinin görülme sıklı azalsa da okula gidecek olan tüm bireylerde bu durum ortaya çıkabilir.

    Okul Fobisi Nedenleri Nelerdir?

    Okul çağındaki çocuklarda ortaya çıkan bu fobinin ortaya çıkmasına birçok farklı neden yol açabilir. Okul fobisi nedenleri şu şekilde sıralanabilir.

    Okul Fobisi Hangi Durumlarda Ortaya Çıkabilir?

    Çocuklarda okul fobisinin oluşmasında bazı durum ve olaylar etkili olabilir. Bu durumlardan bazıları şunlardır.

    Okul Fobisi Belirtileri Nelerdir?

    Okul fobisi olan çocuklar okula gidecekleri dönemlerde şu belirtileri gösterebilirler.

    Çocuklarınız okul dönemi ya da okul saati yaklaştıkça yukarıda bahsedilen belirtileri gösteriyorsa okul fobisi olabilir. Bu durumu kendi başına ya da sizin yardımınızla atlatması bazı durumlarda zor olabilir. Bu nedenle uzman hekimlerden ya da psikoterapistlerden yardım almalısınız. Aksi taktirde bu durum daha pekişerek ilerleyen süreçlerde daha farklı sorunlara yol açabilir.

    Okul Fobisi Tedavisi İçin Ne Zaman Hekimlere Başvurulmalıdır?

    Çocuklarınızın okula ilk başladıklarında çok fazla yeni duruma adapte olacağı ve yabancılarla iletişim içinde olacağı için okul korkusu oluşabilir. Ancak bu korku çocuk okula ve arkadaşlarına alıştıkça zamanla azalacak ve kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Ancak bazı çocuklarda bu korku uzun süreler boyunca devam edebilir, çocuğun okuldan soğumasına ya da uzaklaşmasına yol açabilir. Bu durumda da korku yerine fobiye bırakabilir. Çocuğunuzdaki korku fobiye dönüştüğünde uzman psikologlara ya da terapistlere başvurarak yardım alabilirisiniz.

    Okul Fobisi Olan Çocukların Aileleri Ne Yapmalı?

    Çocuğunuzda okul fobisi varsa şu önerileri uygulayarak, çocuğunuzun bu fobiden kurtulmasına yardımcı olabilirsiniz.

  • Web sitemizde reklam yayınlamak ister misiniz?