Oyun Bağımlılığı Nedir?

İnsanların hayatına 1970’li yıllarda giren video oyunlarının sağlığa zararlı etkileri hakkında yeni yeni araştırmalar yapılmaktadır. Sizlere çocukları ve genç yetişkinlerin sağlığını tehdit eden oyun bağımlılığı hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

  • Web sitemizde reklam yayınlamak ister misiniz?
  • 17 Haziran 2021 Psikoloji Yorum (0)

    Oyun bağımlılığı, bilgisayar ya da mobil cihazlarda uzun sürelerce sağlıksız şekilde oyunlar oynanması sonucu ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Oyun bağımlısı olan bireyler gerçek dünya ile etkileşimde bulunmaktan ziyade, favori oyunlarını oynayarak kendilerini kanıtlamaya çalışırlar. Ya da sanal başarılar elde etmeye çalışırlar. Bu insanlar genellikle kendilerini sosyal yaşantıdan izole ederler ve zamanlarının çoğunu oyun oynamakla geçirirler.

    Genellikle çocukların ve gençlerin karşılaştığı sorunlardan biri olan Oyun bağımlılığı günümüzde yetişkinlerinde bir sorunu haline gelmeye başlamıştır. Çocukların ve gençlerin oyun bağımlısı haline gelmesindeki en etkili neden, kendilerini sınır koyamamalarıdır. Sınır koysalar dahi bu sınırları her zaman aşmalarıdır. Yetişkinlerde otokontrol sistemi daha yüksek olsa da, onlarda sürekli şekilde oyun oynayarak ve oyunların sürükleyici dünyasına dalarak bağımlı hale gelebilirler. Ayrıca yetişkinler duygusal sorunları, kariyer ya da yaşantılarında çeşitli sorunların yarattığı stres gibi durumlardan kurtulmak için video oyunlarına başvurabilirler. Bu şekilde sık sık oyun oynamaya devam ettiklerinde de farkına varmadan oyun bağımlısı haline gelebilirler.

    Oyun Bağımlılığı Nedenleri Nelerdir?

    Video oyunlarında insanlar ne kadar çok vakit geçirirse, diğer oyuncular tarafından o kadar çok kabul edilir ve saygı görür. Bu yüzden bireyler saatlerce oyun başından kalkmazlar. Bu durumun farkında olan oyun tasarımcıları da oyunları tasarlarken, insanların oyunda çok fazla zaman geçirmesi için çabalarlar. Ayrıca diğer oyun bağımlılığı nedenleri şu şekilde sıralanabilir.

    Oyun Bağımlılığı Belirtileri Nelerdir?

    Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2018 yılında “Uluslararası Hastalık Sınıflandırılması” kitabına Oyun Bağımlılığı bir hastalık olarak eklemiştir. Bu bağımlılığın belirtileri, kumar bağımlılığı belirtileriyle neredeyse birebir aynıdır. Ancak insanların oyun bağımlısı olarak kabul edilmesi için, bu belirtilerden en az 5 tanesini bir yıldan daha uzun süredir gösteriyor olması gerekir. Bu belirtiler şunlardır.

    Oyun Bağımlılığı Zararları Nelerdir?

    Oyun bağımlısı olan insanları hem fiziksel hem de sosyal gelişimlerini ciddi problemler gözlemlenebilir. Oyun bağımlılığı zararları şunlardır.

    Oyun Bağımlılığı Nasıl Bırakılır?

    İnsanlar kendilerinde ya da yakınlarındaki bir bireyde oyun bağımlılığı riski hissediyorsa, bu problemin daha da ilerlememesi için bazı önlemler almalıdır. Oyun bağımlılığından kurtulmak için ilk olarak oyun oynarken harcanılan zamanı sınırlandırmalısınız. Bu sınırlara uymak için çaba gösterilmesi gerekir. Oyun haricinde yapabileceğiniz aktiviteleri belirleyerek bu aktiviteleri düzenli olarak gerçekleştirmelisiniz. Ya da kendinizi yeni hobiler edinmeye ve bu hobileri yapmaya gayret göstermelisiniz. Bu durumları uyguladığınız halde oyun oynamaktan vazgeçemiyorsanız uzman doktoralara başvurarak yardım almalısınız.

    Oyun Bağımlılığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Diğer bağımlılıkların tedavisinde olduğu gibi oyun bağımlılığı tedavisi de tıbbi tedavi, psikoterapi, aile fertlerinin anlayışı ve desteği, en önemlisi de bireyin kendi çabası oldukça önemlidir. Bağımlılıkların altında genellikle psikolojik etkenler yer almaktadır.  Bu nedenle uzmanlar ilk olarak oyun bağımlılığına neyin neden olduğuna araştırır. Daha sonra ilaç ya da psikoterapi tedavileriyle veya her ikisine de başvurularak tedavi süreci gerçekleştirilir.

  • Web sitemizde reklam yayınlamak ister misiniz?