Parmak emme, çocuklarda hiçbir patolojik neden olmadan ortaya çıkabilen ve 3 – 4 yaşına kadar görülebilen bir davranıştır. Genellikle emme refleksi bebeklik döneminde emme ile ortaya çıkar. İlk başlarda besleme amacı olsa da ilerleyen süreçte alışkanlığa dönüşebilir. Bebek alışkanlık haline gelen parmak emmekten artık haz duymaya başlar ve eline geçen her şeyi emmeye ya da ağzına götürme çalışır. Bebeğin besleme dışında parmak ve çeşitli nesneleri emmesi dış dünyayı tanımaya çalışmasından kaynaklanmaktadır.
Emme refleksi sayesinde bebekler dış dünyanın tadına bakmaya çalışır. Daha sonra yaş ilerledikçe dış dünyayı araştırmaya ve yeni şeyleri keşfetmeye çalışır ve sonuç olarak emme alışkanlığından vazgeçer. Fakat bu alışkanlıktan vazgeçmezlerse ve 3 – 4 yaşlarından sonrada da devam ederse bu alışkanlık psikolojik sebeplerden kaynaklanıyor olabilir. Çocuklukların kemikleri ve kasları gelişmekte olduğu için parmak emme alışkanlığı bırakılmazsa kas ve kemiklerin gelişimi olumsuz etkilenir. Çene problemleri, ağız ve diş sorunları gibi birçok farklı rahatsızlığa yol açabilir. Bu nedenle psikolojik durumlardan kaynaklanan emme alışkanlığının tedavi edilmesi gerekir.
Parmak Emme Nedenleri Nelerdir?
Parmak emme alışkanlığının nedenleri şu şekilde sıralanabilir.
- Bebeğin emzirmeden zamanı gelemeden kesilmesi
- Biberon ya da emzik gibi eşyalarının kullanımı sonucunda bebeğin emme içgüdüsünün yeterince tatmin olmaması
- Bebeklerin diş çıkarması
- Bebeklerin uykuya dalması
- Bebeklerin kendilerini rahat ve güvende hissetmek istemeleri
- Çocukların yakınlarından birini kaybetmesi ya da anne babanın ayrılması gibi çeşitli travmatik olaylar
- Bebek ve çocuklara olan ilgi ve sevginin yeterli olmaması
- Yeni bir kardeşin dünyaya gelmesi sonucunda çocukta oluşabilecek olan kardeş kıskançlığı ya da çocuğun eski ilgiyi ve sevgiyi kaybedeceği düşüncesi ve duygusu
- Ebeveynler arasında yaşanan kavga, gürültü ya da huzursuzluklar
- Çocuğun çevresindeki insanlarda bu alışkanlık varsa çocuk o insanı örnek alabilir
- Emme alışkanlıklarının nedenleri arasında korku, kaygı, utanma veya sıkıntılı durumlarda yer almaktadır.
Parmak Emmenin Zararları Nelerdir?
Emme alışkanlığı çocuklarının daha kolay uyumasına yardımcı olduğu için anne ve babaların bu durumu göz ardı etmesine yol açabilir. Fakat bu alışkanlık çocuğun gelişimine olumsuz yönde etki edebilir. Bunun için çocuklar dişleri çıkmaya başlamadan önce bu alışkanlıklarından kurtulması gerekir. Aksi taktirde çeşitli ağız ve diş rahatsızlıklarıyla, kas ve kemik rahatsızlıklarıyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Parmak Emmenin Zararları şu şekilde özetlenebilir.
- Üst çenede ya da alt çenede yer alan dişlerin diğer çeneye göre ileri veya geride olması
- Dişlerin çapraşık ya da yamuk şekilde çıkması
- Damak yapısında çeşitli problemler
- Çene yapısında ve pozisyonlarında problemler
- Parmak kemiklerinde ve kaslarda gelişim problemleri
- Çevrelerindeki eşyaları emmesinden kaynaklanabilecek bakteriyel enfeksiyonlar
- Parmakların derilerinde çeşitli rahatsızlıklar
- Tırnakların şekillinde ya da sağlığında rahatsızlar
Emme alışkanlığı bahsetmiş olduğumuz tüm rahatsızlıklara ek olarak çocukların yaşıtları tarafından dışlanmasına neden olabilir. Bu durumda çocuğun küçük yaşta ciddi psikolojik sorunlarla karşı karşıya kalmasına yol açabilir. Bu nedenle normal durumlar dışında bebeğinizde ya da çocuğunuzda emme alışkanlığı varsa bu alışkanlığın bırakılması için uzman hekimlere ya da çeşitli yöntemlere başvurmalısınız.
Ebeveynler Parmak Emme Alışkanlığı Olan Çocuklarına Karşı Nasıl Yaklaşmalıdır?
Parmak emme alışkanlığı aile içerisinde sürekli olarak dile getirilmesi ya da çocuğun sürekli olarak bu alışkanlığından dolayı eleştirilmesi doğru bir yaklaşım değildir. Bu nedenle ebeveynler telaşa kapılmamalı ve strese girmemelidir. Çünkü çocuk bu durumları hissedeceğinden dolayı bu alışkanlıklarına daha çok başvurabilirler. Ayrıca anne-babanın, öğretmenlerin ya da çocuğun arkadaşlarının bu alışkanlık nedeniyle çocukla dalga geçmesi çocuğun tamamen içine kapanmasına ve alışkanlığına daha çok başvurmasına neden olur.
Ebeveynlerin çocuklarının bu alışkanlıktan kurtarmak için yapmaları gereken çocuğun bu alışkanlığına neden olan durumun belirlemek ve o durumu çözmektedir. Bu nedenle uzman psikologlara başvurarak çocuğunuzun bu alışkanlıktan kurtulması için yardım alabilirsiniz.
Emme alışkanlığı genellikle bebeklik döneminde ve belli bir yaşa kadar normal olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle bebeğiniz parmağını emiyor diye telaş ederek yanlış davranışlar yapmamalısınız. Örneğinin bebeğinizin parmak emmesini bırakması için parmağa acı biber sürmek, iğne batırmak ya da çeşitli cezalar vermek gibi durumlardan kesinlikle kaçınmalısınız. Bu alışkanlık genellikle çocuğunuzun yeni durumları keşfetmeye başlamasıyla kendiliğinden kaybolacaktır. Ancak 3 – 4 yaşından sonra bu alışkanlık devam ediyorsa psikologlara ya da pedagoglara başvurmanızı tavsiye ederiz.
Parmak Emme Alışkanlığından Kurtulmak İçin Ne Yapılabilir?
Çocuklarınızda parmak emme alışkanlığı varsa ve çocuğunuz 4 yaşından küçükse herhangi bir tedaviye ya da yönteme başvurmanıza gerek yoktur. Çünkü çocuklar genellikle 4 yaşına kadar bu alışkanlıklarından kendiliğinden kurtulabilirler. Fakat çocuğunuz 4 yaşından büyükse ve hayla bu alışkanlığı devam ediyorsa pedagog ya da psikologlara başvurarak yardım alabilirsiniz. Çünkü 4 yaşından sonra devam eden emme alışkanlıklarının genellikle sebepleri psikolojik etkenlerdir.
Uzman psikologlar çocuğunuzun alışkanlığının nedenine araştırmak için çeşitli yöntemlere başvurabilir. Bu yöntemler sonucunda çocuğunuzun alışkanlığının nedeni bularak en uygun tedavilerle çocuğunuzu bu alışkanlıklardan kurtaracaklardır.