Pika Sendromu Nedir?

Pika sendromu, insanların hiçbir besin değeri olmayan maddeleri tüketmesi ve bu durumun sürekli tekrar etmesidir. Yeme bozuklukları arasında yer alan pika sendromu hakkındaki tüm ayrıntılı bilgilere makalemizden ulaşabilirsiniz.

  • Web sitemizde reklam yayınlamak ister misiniz?
  • 13 Eylül 2021 Psikoloji Yorum (0)

    Pika sendromu, insanların bir aydan daha uzun süreler boyunca toprak, kağıt, saç, boya gibi hiçbir besin değeri olmayan maddelerin tüketilmesi hastalığıdır. Halk arasında toprak yeme alışkanlığı olarak da bilinmektedir. Genellikle çocukluk döneminde ortaya çıkmaktadır. Çocukların sergiledikleri hareketler ve davranışlar hastalığın kolayca tespit edilmesine yardımcı olur. Çocuklarınız 2 yaşını geçmişse çocuklarınızın hareketlerini ve davranışlarını inceleyerek Pika hastası olup olmadığını anlayabilirsiniz. 2 yaşından küçük çocuklar genellikle ne bulurlarsa ağızlarına götürdükleri için bu çocukların hareketleri pika hastalığının teşhisi için geçerli değildir.

    Yeme bozukları arasında yer alan Pika Sendromu genellikle gelişmekte olan ya da az gelişmiş ülkelerde görülmektedir. Bu rahatsızlık genellikle bebeklik dönemlerinde ortaya çıkmaktadır, ayrıca yetişkinlik dönemlerine kadar devam edebilir. Ancak genellikle 2 ila 6 yaş dönemlerindeki çocuklarda rastlanmaktadır. Pika hastalarının tükettikleri maddeler şunlardır.

    Pika Sendromu Nedenleri Nelerdir?

    Pika sendromuna sosyoekmonik durumu daha düşük olan toplumlarda daha sık rastlanmaktadır. Çünkü bu toplumların beslenme açısından imkanları sınırlı olabilir. Bu nedenle vücuda alınması gereken vitaminler, mineraller ve çeşitli besinler yeterli miktarda alınamaz. Bu durumda rahatsızlığın ortaya çıkma riskini artırır.

    Pika sendromu nedenleri arasında genellikle besin yetersizliğinden ortaya çıkan hastalıklar yer almaktadır. Ancak bu rahatsızlığa yol açan birçok farklı durumda yer almaktadır. Pika hastalığına neden olan durumları ve çeşitli hastalıkları şu şekilde sıralayabiliriz.

    Pika Sendromu Belirtileri Nelerdir?

    Pika sendromu belirtileri arasında genellikle besin değeri olmayan gıdaların tüketilmesinden kaynaklanan komplikasyonlar yer almaktadır. Bu belirtiler ve semptomlar şu şekilde özetlenebilir.

    Pika Sendromu Olduğunuzu Nasıl Anlayabilirsiniz?

    Pika sendromu ile karşı karşıya olup olunmadığının anlaşılması için bireyin hareketleri incelenmeli ve göstermiş olduğu belirtiler takip edilmelidir. Çocuklar genellikle merak duygularından dolayı birçok farklı maddeyi ağızlarına götürebilirler. Bu normal bir durumdur. Ancak bu durum alışkanlık haline gelmişse ve 1 aydan daha uzun bir süredir devam etmekteyse Pika hastalığı riski vardır. Ayrıca Pika hastalığının tanısının tam olarak konulabilmesi için aşağıdaki durumların birlikte gözlemlenmesi gerekir.

    Yukarıdaki durumların geçerliliğinin olması için çocuğunuzun 2 yaşından büyük olması gerekir. Çünkü 2 yaşına kadar bebekler dünyayı tanıyabilmek için merak ettikleri şeyleri ya da ellerine geçirdikleri tüm maddeleri ağızlarına götürebilirler.

    Yetişkinlerde Pika Sendromu

    Yetişkinlerde pika sendromu genellikle hamilelik dönemindeki yeni anne adaylarında ortaya çıkmaktadır. Hamilelik döneminde ortaya çıkan hormon değişimleri ya da çeşitli durumlar yeni anne adayının besin değeri olmayan maddeleri tüketmesine yol açabilir. Bu durum hem yeni anne adayının hem de bebeğin sağlık durumunu tehlikeye sokabilir.

    Pika Sendromu Tedavisi Nasıl Olur?

    Pika sendromu tedavisi için ilk olarak bu durumun ortaya çıkmasına yol açan nedeni bulmak oldukça önemlidir. Hastalığa neden olan durum belirlendikten sonra psikologlar ya da çeşitli uzman hekimlerin bireye en uygun olan tedavi yöntemini seçerek bu rahatsızlığın giderilmesi için yardımcı olabilirler.

    Bireyin pika hastalığına yol açan nedenler arasında yeme bozuklukları, çeşitli mineral ve vitaminlerin eksikliği gibi nedenler varda bu nedenler giderildikten sonra hastalık ortadan kalkar. Ancak nedenlerin giderilmesi durumunda hastalık iyileşmediyse ve besin değeri olmayan maddelerin tüketimi devam ediyorsa psikologlara başvurmalısınız.

     

  • Web sitemizde reklam yayınlamak ister misiniz?