Porselen Dolgu, genellikle büyük miktarlarda madde kaybına uğrayan dişlerde uygulanmaktadır. Klasik dolgu tedavilerinden farklı olarak, kullanılacak olan dolgu alınan ölçülere göre laboratuvar ortamlarında hazırlanmaktadır. Bu tedavi sayesinde madde kaybına uğrayan dişler restore edilir, diş çürükleri tedavi edilir, amalgam ve Kompozit dolgular değiştirilebilir.

Günümüzde estetik diş hekimliğinin gelişim göstermesi nedeniyle sıklıkla başvurulan Porselen dolgu tedavisi, dişlerdeki eksiklikleri tamamlamak amacıyla uygulanmaktadır. Dişlerde madde kaybı büyük miktarlardaysa genellikle bu tedavi yöntemine başvurulur. Bu tedavi madde kaybına uğrayan dişin doğal yapısını ve görünümünü koruyarak dişlerdeki kayıpları gidermeyi amaçlamaktadır.

Inley ve Onley Dolgu olarak da adlandırılan bu dolgu tedavisi, sağlıklı diş dokusunu koruma altına alarak oluşan problemleri ortadan kaldırmayı amaçlamaktadır. Hastanın doğal diş rengine uygun şekilde hazırlanan bu dolguları diğer dişlerden ayırt etmek oldukça zordur. Bireyler bu dolgular sayesinde dişlerinde hiç dolgu yokmuş gibi uzun yıllar boyunca sağlıklı ve estetik dişlere sahip olabilirler.

Porselen Dolgu Nasıl Yapılır?

Porselen Dolgu Nasıl Yapılır

Porselen dolgu tedavisi için ilk olarak uzman diş hekimleri dişlerinizdeki kayıpların boyutunu ve genel olarak dişlerinizin sağlığını görebilmek için çeşitli testler isteyerek muayenesini gerçekleştirir. Daha sonra diş tedaviye hazır hale getirilmesi için çeşitli işlemler uygulanır. Daha sonra dolgunun yerleştirileceği bölgenin ölçüleri alınır. Laboratuvara ortamına gönderilen bu ölçülere uygun dolgular hazır hale getirilir. Dolgular hazır hale geldiğinde ikinci seansa geçilir. İkinci seansta uygun ölçülere göre hazırlanan dolgular hazırlanan bölgeye yerleştirilir ve süreç tamamlanır.

Porselen Dolgu Faydaları Nelerdir?

Porselen Dolgu Faydaları

Porselen Dolgu Faydaları şu şekilde sıralanabilir.

1. Doğal Bir Görünüme Sahiptirler

Estetik diş tedavilerinde bu dolgular sıklıkla kullanılmaktadır. Bunun en önemli sebepleri hem dayanıklı olmasıdır hem de doğal diş renginden ayırt edilmemesidir. Doğal diş rengine ve yapısına uygun olan bu dolgular, amalgam ya da Kompozit dolguları olan bireylerin bu dolgularını değiştirmesine neden olabilir.

2. Dayanıklı ve Uzun Yıllar Boyunca Kullanılabilir

Tedavide kullanılan dolgu malzemeleri çok dayanıklı olması bu dolguların dayanıklı olmasına ve uzun yıllar boyunca kullanılmasına yardımcı olur.

3. Alerji Gibi Çeşitli Olumsuzluklara Neden Olmaz

Amalgam, Kompozit ve metal dolgular bazı hastaların tedavi sonrasında alerjik reaksiyonlar göstermesine neden olabilir. Ancak porselen olan dolgularda bu durum söz konusu değildir.

4. Lekelere ve Aşınmalara Karşı Oldukça Dirençlidir

Bu dolgular tüketilen yiyecek ve içeceklere bağlı olarak renk değişimi göstermezler. Ayrıca aşınmalara karşı çok dayanıklıdırlar. Bu durumlar amalgam ve Kompozit dolgulara göre bu dolguyu bir adım öne geçirmektedir.

Porselen Dolgu Zararları Nelerdir?

Porselen Dolgu Zararları

Porselen olan dolguların diğer dolgu tedavilerine göre çok daha fazla artıları olmasına rağmen bazı dezavantajları da vardır. Porselen Dolgu Zararları şu şekilde özetlenebilir.

  • Bu dolgular dayanıklı ve zarar görmesi zor olan dolgulardır. Ancak yine de çeşitli nedenlerden dolayı zarar görebilir. Ayrıca bu dolguların olduğu dişlerde çürüklerde meydana gelebilir. Bu durumlarda Inley Onley dolguların tamiri ve restorasyonu oldukça zordur. Bunun için yeni bir dolgu yapılması gerekebilir.
  • Bu tedavi diğer tüm dolgu tedavilerine göre daha pahalı bir tedavidir.

Porselen Dolgu Fiyatları Ne Kadardır?

Porselen Dolgu Fiyatları

Porselen dolgu fiyatları 2021 yılı için yaklaşık olarak 1000 ila 1500 TL arasında değişiklik göstermektedir. Ancak bu fiyatların birçok farklı etkene göre değişiklik gösterebileceğiniz unutmamalısınız. Bu nedenle dolgu tedavisinin fiyatları hakkındaki ayrıntılı bilgilere diş hekimlerine başvurarak öğrenebilirsiniz. Porselen dolgu fiyatları 2022 yılında 2021 yılına göre ortalama olarak 300 ila 500 TL daha pahalı olabilir.

Porselen Dolgu Ömrü Ne Kadardır?

Porselen dolgular sağlam ve aşınmaya dayanıklı malzemelerden üretildikleri için uzun ömürlüdürler. Ancak yine de bu dolguların kullanım ömrü sizlerin ağız ve diş sağlığınıza verdiğiniz öneme göre değişiklik gösterebilir. Ağız ve diş bakımınızı düzenli, doğru şekilde gerçekleştirdiğinizde dolguların kullanım ömrünü uzatabilirsiniz. Ayrıca diş hekimlerine rutin kontrollere giderek ağız ve dişlerinizde ya da bu dolgularda ortaya çıkabilecek sorunları önleyerek daha uzun süreler boyunca kullanmanıza yardımcı olabilir.

Porselen Dolgu Mu? Kompozit Dolgu Mu?

Porselen ve Kompozit dolgular laboratuvar ortamlarında kişinden alınan özel ölçülere göre hazırlanırlar. İki dolgu türü de dayanıklıdır. Isırma, çiğneme ve çeşitli ağız hareketlerinde hiçbir olumsuzluğa neden olmazlar. Ayrıca sıcak ve soğuk tüketimine karşı dayanıklı bir yapıya sahiptirler. Düzenli ve doğru şekilde ağız bakımı yapıldığı taktirde uzun süreler boyunca kullanılabilirler.

Kompozit dolgular genellikle dişlerde oluşan çatlak, kırık ve oyukların tedavisinde tercih edilir. Doğal diş rengiyle aynı renkte üretildiği için fark edilme olasılığı oldukça düşüktür. Ancak Kompozit dolgular, tüketilen yiyecek ve içeceklere bağlı olarak renk değişikliğine uğrayabilirler. Fakat bu durum porselen dolgularda söz konusu değildir. Ayrıca Kompozit dolgular porselen kadar dayanıklı olmadığı için dişlerde meydana gelen büyük madde kayıplarının tedavisinde önerilmez.

Would you like to share your thoughts?