Topuk dikeni neden olur?

Topuk dikeni neden olur dersek, topuk bölgesinde kalsiyum birikmesinin bazı sebepleri vardır.

  • Web sitemizde reklam yayınlamak ister misiniz?
  • 01 Ocak 2023 Blog Yorum (0)

    İnsan sağlığı için çok önemli bir yeri olan düzenli spor, yapılan koşular, sık sık uygulanan zıplama hareketleri, ayak bölgesinde bulunan kas ve dokularda meydana gelebilecek bir yaralanma ve uzun süre ayakta durmak topuk dikeni hastalığının başlıca sebepleri olarak gösterilebilir. Bunun yanı sıra kalitesiz ve ayak rahatlığını sağlayamayan ayakkabı seçimleri de bu sebepler arasında gösterilebilir.

    Topuk dikeni nedir?

    Halk arasında topuk dikeni olarak bilinen Plantar Fasiit hastalığı topuğun iç tarafında bulunan kemiğin alt kısmında biriken kalsiyumun sertleşerek, kemiksi bir çıkıntı haline gelmesiyle oluşur. Topuk dikeni genellikle hiçbir belirti göstermez. Ancak topuk dikeni‘nin meydana geldiği bölgede iltihap oluştuysa topuğu saran dokuda şiddetli ağrılar başlar. Bu iltihabın oluşmasıyla birlikte kişiler doktora başvurmalıdır.

     

    Topuk dikeni neden olur sorusundan önce yarattığı ağrı ilk olarak sabah yataktan kalkıp yere bastığımızda hissettiğimiz acıyla kendini belli eder. Eğer yataktan kalktığınızda yere bastıktan sonraki ilk adımda bir ağrı hissederseniz bu hastalığın ilk belirtisi olabilir. Bunun sebebi gece boyunca hareketsiz duran ayaklardaki plantar fasyasının (bağ dokusu) gerginleşmesi ve sertleşmesidir. Hastalık yürümekle oluşur. Gece ağrıların azalmasının nedeni de budur. Ayakta bulunan faysanın üzerine baskı uygulanmadığı içindir.

     

    Topuk dikeni belirtileri

    Daha öncede belirttiğimiz gibi düzenli yapılan sporlar, uzun süreli ayakta durmak gibi faaliyetler topuk dikeninin meydana gelme sebeplerindendir.Topuk dikeni belirtilerini çok feci şekilde rahatsız edebilir bu yüzden sporcularda özellikle koşucularda görülme olasılığı fazladır. Ayrıca kilo problemi olan ve masa başında uzun mesai saatlerinde çalışan insanlarda da görülme olasılığı fazladır.

     

    Topuk dikeni nasıl geçer?

     

    Topuk dikeninin tedavisinde pek çok yöntem uygulanmaktadır. Tıbbi yöntemler dışında alternatif tıp yöntemleri de kullanılmaktadır. Alternatif tıp olarak rehabilitasyon tedavinin en önemli noktasıdır. Bunun yanında ağrının şiddetine göre istiharatta gerekebilir. Buz yöntemi ise ağrıyı azaltmakta çok etkili bir yoldur. Ayakların buz torbası üzerinde 1-2 saat bekletilmesi ağrının şiddetini azaltacaktır.Topuk dikeni nasıl geçer sorusunun cevabı aslında kısa bir cevap değildir, titizlik ve sabır ister.

    Fakat bu yöntemler hastalıkta kalıcı çözümler yaratmaz. Hastalığın ileri boyutunda ve ağrı şiddetinin dayanılmaz olduğu durumlarda hastanın doktora başvurması ve doktorun öngördüğü takdirde cerrahi operasyonda gerekebilir.

    Tıbbi yöntemde son dönemlerde topuk dikeni tedavisi için Ploloterapi yöntemi yaygınlaşmaya başlamıştır. Bu tedavi yönteminde özel içeriğe sahip bir proliferant solisyon kullanılır. Özel içeriğe sahip bu solisyon topuk bölgesinde var olan ağrının bulunduğu yere enjekte edilerek uygulanıyor. Bu solisyon sayesinde hasarlı olan bölgede vücutta bulunman tamirci hücreler aktif hale gelerek topuk dikeninin olduğu bölgeyi onarmaya başlıyor. Eğer ploloterapi yöntemi zamanında uygulanırsa cerrahi operasyona gerek kalmadan sorunlu bölgedeki hastalık 3-4 seansa kalıcı olarak topuk dikeni tedavi edilebiliyor.

     

    Topuk dikenini tedavisi

    Daha önce topuk dikeni tedavisinde alternatif tıbbın uygulandığını belirtmiştik. Fakat özelikle televizyon programlarında karşımıza çıkan uzman doktorların hazırladığı bitkisel kürlerde topuk dikeninin tedavi için çok yoğun bir ilgi görüyor. Gencinden yaşlısına, kadın –erkek fark etmeksizin herkeste meydana gelebilecek bu hastalık için uygulanan bitkisel tedavi yöntemlerinden en yaygını kuru üzüm ve pul biberle hazırlanan karışım kürüdür. Kuru üzüm ve pul biberin ezilerek bir karışım haline getirildikten sonra tülbent ya da gazlı bezle topuğa sarılır. Bu yöntem 3 gece boyunca uygulanır.

     

    Topuk dikenine ne iyi gelir?

    Topuk dikeni tedavisinde iyi gelen ve  uygulanması tercih edinen bir diğer yöntemde bitkisel yağlardır. Bunun için tabii ki de her yağ kullanılmaz. Tedavi için kullanılması gereken yağlar Kantaron ve Papatya yağlarıdır. Bu yağlar çörek otuyla karıştırılır ve her gün düzenli olarak topuğa masaj yapılır. Bu şekilde zamanla topuk dikeni ağrılarının azalacağı söylenmektedir.

     

  • Web sitemizde reklam yayınlamak ister misiniz?