Tsundoku hastalığı ya da sendromu, insanların okuyacağından fazla sayıda kitap satın alarak evde istiflemesi sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Bireyler genellikle kitapları okumak için satın alırlar, ancak aldıkları kitapları okumazlar ve evlerinde bu kitapları raflarda ya da çeşitli yerlerde depolarlar. Bu rahatsızlıkla karşı karşıya olan bireyler finansal durumları elvermese bile kitap satın almaktan da vazgeçemezler.
Tsundoku hastalığına sahip olan bireyler çok fazla sayıda kitap satın aldıklarından dolayı tüm kitapları okumaya vakit bulamazlar ve bu şekilde kitaplar hiç okunmadan çeşitli yerlerde istiflenir. Bu rahatsızlıklar karşı karşıya kalan bireyler bu durumun farkında olmayabilir. Ancak bu sorun giderek daha da ciddileşerek insan yaşamını tehlikeye bile sokabilir. Bunun için sizlere bu hastalığın nedenleri, belirtileri ve tedavisi hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.
Tsundoku Hastalığı Neden Olur?
Tsundoku Hastalığı nedeni henüz kesin olarak belirlenmemiştir. Ancak genel insanların kitap satın almasına neden olan durumlara şunları örnek olarak verebiliriz.
- İnsanlar ilgilendikleri kitabı bir daha hiç bulamayacaklarını düşündükleri ve bu durumdan korktukları için hemen satın alırlar. Bu nedenlerden dolayı elinde birçok okuyacak kitabı olmasına rağmen yeni bir kitap daha satın alır.
- Kitabın piyasa tükenmesi ve daha sonra hiçbir şekilde basılmayacağından endişe duydukları için yeni kitaplar alırlar.
- Bu hastalıkla karşı karşıya olan bireyler her yeni kitap aldıklarında kendilerini mutlu hissederler. Bu hissi yaşamak için sürekli kitap almak isterler.
- İnsanlar kitap okuyarak, araştırma yaparak kendilerini geliştirmek isterler. Bu nedenle birçok farklı kitap satın alırlar. Ancak çok fazla kitap aldıklarından dolayı okuyacak zaman bulamadıkları için kitapları istiflerler.
- Bazı insanlar hayranlık duydukları bireylerin ya da çevresindeki insanların okudukları kitapları biran önce okumak için satın alabilirler.
- Bu hastalıkla karşı karşıya olan bireyler genellikle belirli bir zaman sonra kitap okuma arzularında azalmalar görülür. Bu nedenle okudukları kitabı bitirmeden yenisini almak isterler.
- Bu insanlarda okuma arzusu oldukça çoktur, ancak çok fazla kitabı olduğu için zaman bulamazlar ve okumak yerine başka uğraş edinebilmek için kitap satın alırlar.
- Bireyler başkaları tarafından iyi bir okuyucu olduğunun anlaşılmasını isterler. Bu nedenle sürekli olarak kitap alarak diğer insanların kendileri adına bu şekle düşünmesini isterler.
Tsundoku Hatalığı Belirtileri Nelerdir?
Kitap istifleme hastalığı olarak bilinen Tsundoku Hastalığı Belirtileri genel olarak şunlardır.
- Okuyabileceğinden oldukça fazla kitap satın almak
- Başka amaçlarla alışverişe çıktıklarında bile kitap satın almak
- Kitapçı, kitap fuarı gibi kitapla alakalı olan ortamlarda bulunmaktan çok fazla keyif almak
- Satın aldığı kitapların çokluğuna bakmadan bu kitapların tamamını okuyacağı düşüncesi
- Kitap alma isteğini dizginleyememek
- Aldıkları kitapların çok olduğunu ve istiflendiğini kabul etmemek
- Kitaplarını kimseyle paylaşmamak ve hatta ödünç vermek bile istememek
- Ödünç verdikleri kitapları geri alabilmek için hemen peşine düşmek
- Dijital ortamlarda yayınlanan kitapları, kitap olarak kabul etmemek
- Çevrelerindeki insanların kitaplara çok fazla harcadığını söylediklerinde kızmak, sinirlenmek ve o insanlarla irtibatı kesmek
- Evde birçok farklı kitabın olması ve istifli halde görünmesinden dolayı keyif almak
- Online olarak kitap satan sitelerde çok fazla vakit geçirmek
- Yeni kitap kokusuna hayran olmak
- Teknolojik cihazlar yerine mum ışığı, gaz lambası, şömine gibi otantik eşyaları tercih etmek
Yukarıdaki belirtilerden bir ya da birkaçı ile karşı karşıyaysanız Tsundoku hastası olup olmadığınızı anlamak için psikologlara ya da çeşitli uzmanlara başvurarak yardım alabilirsiniz.
Tsundoku Hastalığı Tedavisi Nasıl Olur?
Tsundoku hastalığı tedavisi için ilk olarak bireyin hasta olduğunu kabul etmesi ve tedavi olmak istemesiyle başlar. Eğer kitap satın alma isteği, bireyin günlük yaşantısını, ekonomik durumunu ve ilişkilerini etkilemeye başladıysa psikologlara başvurarak profesyonel yardım alınması gerekir. Psikologlar sizlere yardımcı olabilmek için diğer bağımlılık tedavilerinde uygulanan terapi yöntemlerine başvurabilirler. Hastalığın genel durumuna göre terapilere ek olarak ilaç tedavilerine de başvurulabilir.
Tsundoku sendromu ile başa çıkabilmek için şu maddeleri inceleyebilirsiniz.
- Önceden aldığınız bir kitabı okuyup bitirmeden başka kitap almamak için kendinizi kontrol etmelisiniz. Bu şekilde bu durumun bağımlılık haline gelmesini önleyebilirsiniz.
- Kitap okumak için dijital cihazları kullanabilirsiniz. Bu şekilde evde kitap biriktirmemiş olursunuz.
- Sesli olarak yayınlanan kitapları tercih etmeniz hem vakit açısından hem de kitap istiflemek açısından size yardımcı olacaktır.
- Keyif almadınız kitapları okumayı bırakmalısınız. Bu şekilde önüne gelen her kitabı almazsınız.