Ağız Kuruluğu Belirtileri Nelerdir?

Ağız kuruluğu, birçok farklı sebebe bağlı olarak ortaya çıkabilen, insanların yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık çeşitli tıbbi tedavilerle ve bitkisel uygulamalarla tedavi edilebilir. Bu yazımızda sizlere Ağız Kuruluğu Neden Olur? Ağız Kuruluğu Nasıl Geçer? Ağız Kuruluğuna Ne İyi Gelir? Gibi soruların cevabını vermeye çalışacağız.

  • Web sitemizde reklam yayınlamak ister misiniz?
  • 23 Nisan 2021 Ağız & Diş Yorum (0)

    Ağız kuruluğu, tükürük bezlerinin yeterli miktarda tükürük üretememesi sonucunda ağız içinin kuru kalması sonucunda ortaya çıkan bir durumdur. Bu hastalığın tıpta kserostomia olarak bilinmektedir. Ağız kokusu, diş çürükleri ve yutkunmada zorluk gibi diğer rahatsızlıklara da sebep olabilir. Ayrıca bu hastalık birçok hastalığın habercisi de olabilir. Bu nedenle uzman hekimlere başvurarak bu hastalığın nedeni belirlenmesi ve tedavisi için yardım almalısınız.

    Ağız ve dişlerin temizlenmesi, gıdaların öğütülmesi için ağız içinde yeterli miktarda tükürük salgılanması gerekmektedir. Tükürükler aynı zamanda ağız içerisine yerleşen ve çoğalmayı bekleyen bakterilerin ve mantarların kontrol altına alınmasına yardımcı olur.

    Ağız kuruluğu hastalığının en önemli nedenlerinden biri yeterli seviyede ağız içinde tükürük salgılanmamasıdır. Ağız içinde yeterli miktarda tükürük salgılanmazsa ve bunun sonucunda bu hastalık ortaya çıkarsa ilerleyen süreçlerde diş çürükleri, diş eti hastalıkları, sinirim sorunları gibi birçok rahatsızlık ortaya çıkabilir.

    Ağız Kuruluğu Neden Olur?

    Ağızdaki kuruluk hastalığının birden fazla nedeni olabilir. Bunlardan en önemlisi insan vücudunda birçok farklı görevde yer alan tükürük bezlerinin yeterli seviyelerde tükürük salgılayamaması yer almaktadır. Ancak sadece tükürük salgılanmaması ağız içi kuruluğunun nedeni değildir. Diğer Ağız kuruluğu nedenleri şunlardır.

    Ağız Kuruluğu Belirtileri Nelerdir?

    Ağız kuruluğu belirtileri şu şekilde sıralanabilir.

    Yukarıda yer alan belirtilerden bir ya da daha fazlası sizde de mevcutsa uzman diş hekimlerine başvurarak ağız kuruluğu tedavisi için yardım alabilirsiniz.

    Ağız Kuruluğu Nasıl Geçer?

    Ağızdaki kuruluk rahatsızlığının tedavisi, kuruluğa neyin neden olduğuna göre şekillenir. Uzman hekimler sizlere yardımcı olabilmek için ilk olarak neyin kuruluğa sebep olduğunu araştırırlar. Daha sonra kuruluğun sebebi belirlenerek Ağız kuruluğu tedavisi gerçekleştirilir. Uzman hekimleriniz gerek görürse tedavi için sizlere reçeteli ilaçlar tavsiye edebilir.

    Ağız Kuruluğuna Ne İyi Gelir?

    Ağız kuruluğu geçirebilmek için uzman hekimlerinize danışarak ksilitol içeren sakızlar çiğnenebilir. Bu sakızlar tükürük salgılanmasını artıracağı için ağzın nemlenmesine yardımcı olabilir. Ayrıca ağız kurulunu önlemek için tükürük substratları kullanılabilir. Bunlara ek olarak antimikrobiyel ajanlar, sebze veya zeytinyağı içeren tükürük jelleri gibi çeşitli ürünlerde ağızdaki kuruluk için kullanılabilir. Bu rahatsızlığı önlemek ve gidermek için aşağıdaki maddeleri de uygulayabilirsiniz. Ancak bu maddeleri uygulamadan önce diş hekimlerinizin tavsiyesini almayı unutmayınız.

    Yukarıda bahsedilen maddeleri uygularsanız ağız kuruluğunuz giderebilirsiniz. Hatta bu maddeleri yaşam tarzı olarak benimserseniz bu hastalığı önleyebilirsiniz.

  • Web sitemizde reklam yayınlamak ister misiniz?