Anksiyete Bozuklukları Nedir?

Halk tarafından kaygı bozukluğu olarak adlandırılan Anksiyete, psikolojik rahatsızlıklara verilen bir isimdir. İnsanlar endişelendiklerinde, korktuklarında ya da herhangi bir tehlike durumda duydukları kaygıların yol açtığı çeşitli rahatsızlıklar vardır. Bu rahatsızlıklara Anksiyete Bozuklukları adı verilmektedir. Bu makalede hangi psikolojik rahatsızlıkların anksiyete bozuklukları olduğunu, bu hastalıkların belirtileri ve neden ortaya çıktıları hakkında bilgiler vermeye çalıştık.

  • Web sitemizde reklam yayınlamak ister misiniz?
  • 01 Mayıs 2021 Psikoloji Yorum (0)

    Anksiyete bozuklukları, toplumun yaklaşık olarak %18’inde görülen rahatsızlıklardır. İnsanlar günlük yaşamın getirdiği sıkıntı ve streslerden dolayı kaygı duyabilirler. Bu kaygılar normaldir. Ancak bu kaygıların derecesi yükseldikçe ve içinden çıkılmaz bir hal almaya başladığında kesinlikle bir uzman hekim yardımıyla tedavi edilmesi gerekir.

    Anksiyete Bozuklukları Neden Olur?

    Yapılan araştırmalar sonucunda elde edilen istatistikî verilere göre, anksiyete bozukluğu kadınlarda erkeklere göre daha fazla rastlanmaktadır. Aşırı korumacı ve baskıcı ailede yetişen çocuklarda, ailesi tarafından ya da çevresindeki kişiler tarafından hep olumsuz tepkiler alan ve sindirilmiş kişilerde bu rahatsızlıkların ortaya çıkma olasılığı daha yüksektir. Çocukluk döneminde yaşanan travmalar, mutsuzluklar ve olumsuzluklar ne kadar fazla ise bu rahatsızlıklara yakalanma riski de o kadar yüksektir. Ayrıca genetik nedenlerde bu rahatsızlıkların ortaya çımasına neden olabilir. Ayrıca aşağıdaki etkenlere sahip olan insanlarda anksiyete bozuklukları meydana gelebilir.

    Yukarıdaki problemlere ya da hastalıklara sahip olan bireylerde anksiyete bozukluklarının oluşma olasılığı daha yüksektir. Ayrıca sürekli olarak kullandığınız ilaçlar yan etki olarak da bu rahatsızlıklara yol açabilirler.

    Anksiyete Bozuklukları Nelerdir?

    Anksiyete bozuklukları arasında panik atak, belirli fobiler, agorafobi, genelleştirilmiş anksiyete bozukluğu, sosyal anksiyete bozukluğu, ayrılık kaygısı, seçici dilsizlik rahatsızlıkları vardır.

    Panik Atak

    Aniden yoğun bir şekilde ortaya çıkan korku panik atak krizine neden olabilir. Panik atak geçirdiğinizde göğsünüzde ağrı hissedebilirsiniz. Ayrıca aşırı terleme, kalp atışlarında hızlanma oluşabilir. Daha da ilerlerse kalp krizi geçiriyormuş hissine kapılabilirsiniz.

    Belirli Fobiler

    Anksiyete bozuklukları arasında yüksek korkusu yer almaktadır. Yüksek korkusu olan bireyler uçağa binerken ya da yüksek bir yerlere çıkacağını düşündüğünde kaygıya kapılabilirler.

    Agorafobi

    Kalabalık bir ortama çıktığında, acil bir durum yaşandığında kaygı duyan insanlarda agorafobi rahatsızlığı olabilir.

    Genelleştirilmiş Anksiyete Bozukluğu

    Ortada herhangi bir neden olmadan ortaya çıkan aşırı endişe durumu ve gerginlik hissine genelleştirilmiş anksiyete bozukluğu denir.

    Sosyal Anksiyete Bozukluğu

    İnsanlarla kurduğunuz iletişimlerde ya da diğer insanların sizlere karşı yaptığı yargılamalarda, alay etmelerine karşı kaygı ve stres duyarlar. Bu durumlarda ortaya çıkan psikolojik rahatsızlığa sosyal anksiyete bozukluğu denir.

    Ayrılık Kaygısı

    Bazı insanlar sevdikleri kişiler yanlarından ayrıldığında endişelenir ve kaygı duyarlar. Ayrılık kaygısı olan insanlar, her an her saniye sevdiklerinin yanlarında durmasını isterler.

    Seçici Dilsizlik

    Çocukların çoğunluğu aileleriyle konuşarak iletişim kurabilirler. Ancak toplum içinde başka insanlar konuşmakta zorluk çekerler. Bu sosyal kaygıya verilen isim seçici dilsizliktir.

    Anksiyete Bozuklukları Belirtileri Nelerdir?

    Anksiyete bozuklukları her biri kendine özgü belirtileri gösterebilir. Anksiyete rahatsızlıkları genel olarak belirli belirtiler göstermektedir.

    Anksiyete Bozuklukları Tedavisi Nasıl Gerçekleştirilir?

    Anksiyete bozuklukları belirtilerini azaltmak ve bu rahatsızlıkları tedavi edebilmek için birçok farklı yöntem yer almaktadır. Bu tedaviler arasında en yaygın olanları psikoterapi ve ilaç tedavileridir.

    Psikoterapi Tedavisi

    Psikoterapi, anksiyete bozukluklarının tedavisinde kullanılan en etkili yöntemlerden bir tanesidir. Anksiyete rahatsızlıklarında ortaya çıkan kriz semptomlarını azaltmak ve tamamen ortadan kaldırmak için bir terapistten yardım alınarak tedavi gerçekleştirilebilir. Bu süreç içerisinde duygularınızın ve davranışlarınızın olumlu yönde etkilendiğine şahit olacaksınız.

    Bilişsel Davranışçı Terapi(BDT)

    Bilişsel davranışçı terapi tedavisinde, kaygı bozukluklarının sebep olduğu olumsuz ve panik yaratan düşünceleri ve davranışları nasıl olumlu düşünce ve davranışlara dönüştürebileceğinizi öğrenirsiniz.

    İlaç Tedavisi

    Anksiyete rahatsızlıklarınızı tedavisinde çeşitli ilaçlar kullanılabilir. İlaç kullanımın amacı kısa süreli rahatlamalar sağlamaktır. İlaçların uzun süre kullanılması tavsiye edilmez.

  • Web sitemizde reklam yayınlamak ister misiniz?