Anksiyete Nedir?

Anksiyete, halk arasında kaygı bozukluğu olarak bilinen psikolojik bir hastalıktır. Günlük yaşamın getirdiği süreç içerisinde anksiyete problemiyle karşı karşıya kalınabilir. Çünkü insanlar yaşadıkları olaylar sonucunda maddi ya da manevi kaygılara kapılabilir. Bu kaygılar ne kadar normal olsa da duyulan kaygıların derecesi fazla ise bu durumda anksiyete rahatsızlığından bahsedilebilir.

  • Web sitemizde reklam yayınlamak ister misiniz?
  • 29 Nisan 2021 Psikoloji Yorum (0)

    Anksiyete, tehlikeli durumlarda ve zamanlarda, vücuda bu duruma karşı koyması gerektiğinin sinyalinin verilmesidir. Kaygı hissedilmeye başlayan bir insanın nefes alışveriş ve kalp atışı hızlanır, bu şekilde kaslara daha fazla oksijen pompalanması sağlanır. Böylece vücut tehlikeli duruma karşı kendini hazırlar. Bu sürecin oluşumuna doğal kaygı bozukluğu denmektedir. Tehlikeli bir durumda kişi bu dürtüyü ortaya çıkartır. Örneğin araba kullanan bir insan tehlike durumunda aniden direksiyonu çevirebilir.

    Anksiyete problemi olan insanlar çoğu zaman kaygıyı ve endişeyi yoğun bir şekilde hissederler ve bunun farkında olurlar. Ancak bu durumlarda kendilerini kontrol altına alamazlar ve sakinleştiremezler. Kaygı bozukluğu bu seviyelere geldiyse mutlaka uzman bir psikoloğa başvurarak tedavi olunması gerekmektedir.

    Anksiyete Krizi Nedir?

    Anksiyete krizi, insanları bunaltıcı derecede meydana gelen stres, kaygı, korku hali gidi durumlarda ortaya çıkmaktadır. Çoğu insanda bu durum yavaş yavaş gelişmekte ve zaman içerisinde ciddi durumlara gelmektedir. Bu krizin çıkmasının en önemli nedeni yaşamış oldukları yoğun strestir. Kriz esnasında insanlar, ölüm korkusu, aklını kaybetme korkusu, çarpıntı, yüksek tansiyon ve titreme gibi durumlarla karşı karşıya kalabilir.

    Kaygı bozukluğunun çok şiddetli derecelere çıktığı anlar olabilir. Bu anlar halk arasında anksiyete krizi ya da atağı olarak adlandırılır. Bu ataklar arasında en iyi bilineni ise panik ataktır. Diğer ataklar daha kolay bir şekilde atlatılabilirken, panik atak ciddi sorunlara neden olabilir.

    Anksiyete Nedenleri Nelerdir?

    Kaygı bozukluğu toplumumuzda sık rastlanan bir psikolojik rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığa neden olan çeşitli biyolojik, fiziksel ya da sosyal faktörler yol açabilir. Genetik yapıda bu rahatsızlığa neden olabilir.

    İnsanlarda alta yatan herhangi bir sağlık sorunu anksiyete rahatsızlığına yol açabilir. Kalp rahatsızlıkları, şeker hastalığı, tiroid, alkol ve madde kullanımı ya da çeşitli nedenlerden dolayı kullanılan sakinleştirici ilaçlar bu rahatsızlığın ortaya çıkmasına yardımcı olabilir. Ayrıca kronik rahatsızlıkların yol açacağı ağrılarda bu rahatsızlığın nedeni olabilir.

    Anksiyete Belirtileri Nelerdir?

    İnsanlar hayatları boyunca yaşadığı çeşitli konularda kaygıya düşebilir ve endişe duyabilirler. Bu durumda da kaygı bozukluğuyla karşı karşıya kalabilir. Kaygı bozukluğuyla karşı karşıya kalan bireyler çeşitli belirtiler gösterebilir. Anksiyete belirtileri şu şekilde sıralanabilir.

    Yukarıdaki belirtilerden bir ya da daha fazlası sizlerde de mevcutsa ve problemler aşırı derecede sizleri etkilemeye başladıysa uzman hekimlere başvurarak yardım alabilirsiniz.

    Anksiyete Hangi Hastalıklara ya da Durumlara Yol Açabilir?

    Anksiyete problemi, çocukluk yaşlarda başladığında, kişide özgüven kaybına yol açabilir. İnsanlar çok fazla endişeye duyacakları için konsantrasyon problemleriyle karşı karşıya kalabilir. Bir işi ya da durumu hızlı bir şekilde gerçekleştiremeyebilirler.

    İnsanlar kaygı bozukluğu hastalığıyla karşı karşıya kaldıklarında çevresindeki insanların yaşamları konusunda evhamlı bir duruma bürünebilirler. Çevrelerindeki insanları sık  sık arayabilirler, onların yaşamlarını kısıtlayabilirler. Her kapı çaldığında ya da telefon geldiğinde kötü haber alacakmış korkusuna kapılabilirler. Dışarı çıktıklarında kaza geçireceklerini düşünerek dışarı çıkmaya bilirler.

    Anksiyete Tanısı Nasıl Konulur?

    Anksiyete rahatsızlığı olup olmadığından şüphe ediyorsanız uzman bir hekime başvurarak tanı konulmasını isteyebilirsiniz. Uzman hekimler sizleri ilk olarak fiziki bir muayene tabi tutarlar. Ardından tıbbi geçmişiniz hakkında bilgi edinirler. Daha sonra sizlere anksiyete testi olarak adlandırılan, bu rahatsızlığı tetikleyebilecek olan testlere tabi tutarlar. Tüm bu süreçte elde edilen bilgiler doğrultusunda tanı konulabilir.

    Anksiyete Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Kaygı bozukluğu rahatsızlığının belirtilerini ve oluşturduğu problemleri azaltmak ve tedavi edebilmek için birçok farklı tedavi türü mevcuttur. Fakat bu tedaviler arasında en çok başvurulan yöntemler psikoterapi ve ilaç tedavisidir. Hangi tedaviye başvurulacağına hastalığın derecesi ve uzman hekimlerin sizin hastalığınız hakkında edindikleri bilgiler yardımcı olacaktır.

  • Web sitemizde reklam yayınlamak ister misiniz?