Otizm Spektrum bozukları arasında gösterilen ve nörolojik bir bozukluk olan Asperger Sendromu, çocuklarda ve yetişkinlerde görülebilir. Bu sendrom genel olarak insanlarla iletişim kurmakta zorluklar yaşanmasıyla ilgilidir. Buna ek olarak takıntılı düşünce ve davranışlarla da ilgilidir. Bu rahatsızlıkla karşı karşıya olan bireyler genellikle normal veya normalin üstünde bir zekaya sahiptirler. Bu nedenle bu bireyler yaşıtlarıyla birlikte normal eğitim alabilirler ya da yetişkinler iş sahibi olabilirler.

Asperger Sendromu tam olarak tedavi edilemez. Ancak erken teşhis ve gerekli tedavilerle bireyin daha kolay sosyal bağlantılar kurmasına, iletişimlerde potansiyel seviyeye yükselmesine, üretken ve etkin bir yaşam sürmesine yardımcı olunabilir. Bu sendromun Otizm rahatsızlığından farklılığı, dil ve bilişsel gelişime dayanmaktadır. Asperger sendromuyla karşı karşıya olan bireyler genellikle konuşmaya başlama dönemi, konuşma şekli gibi durumları otizmli bir bireye göre normal seyretmektedir.

Asperger Sendromu

Genellikle 5 – 9 yaşlar arasında ortaya çıkan Asperger hastalığı, erkeklerde kızlara göre daha sık görülür. Kesin bir tedavisi olmayan bu rahatsızlıkla karşı karşıya olan bireyler genellikle okul ve iş hayatlarındaki performansları normal ve normalin üstündedir. Fakat mimikler, beden dili, mizah, deyim ve imalar gibi çeşitli iletişim yollarını anlamakta zorluklar yaşayabilirler. Bu bireyler bir konu hakkında ya da ilgi alanları hakkında saatlerce düşünebilir ve sohbet edebilir. Ancak bunları zamanlarını verimli geçirmek için değil de takıntılı bir düşünce ya da gülük yaşamı zorlaştıracak şekilde takıntı haline getirdikleri için yaparlar.

Asperger Sendromu Nedenleri Nelerdir?

Asperger Sendromu nedenleri arasında genellikle beyindeki çeşitli değişiklikler ya da problemler yer almaktadır. Ancak bu değişikliklerin ya da problemlerin neden kaynaklandığı henüz kesin olarak belirlenememiştir. Ayrıca bu hastalığın ortaya çıkmasında genetik etkenler, kimyasallar, çeşitli virüsler ve çevresel etkenlerde etkilidir.

Asperger Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Asperger Sendromu Belirtileri

Asperger sendromu belirtileri, duygusal ve davranışsal belirtiler, iletişim sorunları belirtileri ve diğer belirtiler olmak üzere üç ana başlık altında incelenebilir.

Asperger Sendromunun Duygusal ve Davranışsal Belirtileri

Asperger sendromuyla karşı karşıya kalan bireylerin göstermiş olduğu duygusal ve davranışsal belirtiler şu şekilde sıralanabilir.

  • Tekrarlayan davranışlar sergilemek, her sabah işe ya da okula gitmeden önce aynı şeyleri yapmak gibi
  • Bu rahatsızlıklar karşı karşıya olan bireyler genellikle keder, hayal kırıklığı gibi çeşitli sosyal ve duygusal durumları yorumlamakta ve anlamakta güçlük çekebilirler.
  • Bu bireyler dünyayı sadece kendi bakış açılarından görürler. Empati kurmak ya da başkalarının gözünden dünyaya bakamazlar.
  • Genellikle olaylar, durumlar ve düşünceler karşısında abartılı duygusal tepkiler verme
  • Duygusal olarak kendilerine yakın gelen canlı ve cansız varlıklara anormal tepkiler verme. Örneğin sevdikleri birine ya da bir eşyaya aşırı derece dokunma ya da koklama istediği

Asperger Sendromunun İletişim Sorunları Belirtileri

Asperger rahatsızlığı olan bireyler genellikle çeşitli iletişim sorunları yaşarlar. İletişim sorunları belirtileri şunlardır.

  • Bu insanlarla küçük ya da ayaküstü sohbet yapmakta zorlanırlar.
  • Konuşma esnasında ses tonlarını ayarlamakta zorluk çekerler.
  • Yetişkin bireyler olağan üstü sözel becerilere sahip olabilirler. İlgi duydukları ya da üzerine düşündükleri konular hakkında çok fazla bilgi sahiptirler.
  • El hareketleri ve mimiklerle kurulacak iletişimleri anlamakta çok zorlanırlar ve bu şekilde sözle ifade edilmeden anlatılanları anlayamazlar.
  • Sohbet ortamında karşılarındaki kişilerle göz teması kuramazlar.

Asperger Sendromu Diğer Belirtiler

Asperger belirtileri arasında sakarlık ve takıntılar gibi çeşitli durumlarda yer almaktadır. Bu hastalığın derecesi yoktur. Ancak birey bu hastalığa eşlik eden çeşitli psikolojik sorunlardan kaynaklı günlük yaşantılarında çeşitli zorluklar yaşayabilirler. Bu nedenle bu psikolojik sorunların tedavi edilmesi ya da bu sorunlarla nasıl başa çıkılacağının öğrenilmesi için psikologlara başvurulması gerekir.

Asperger Sendromu Tedavisi Nasıl Olur?

Asperger Sendromu Tedavisi

Asperger Sendromunun teşhisi bireyin yaşamı boyunca karşılaşabileceği sorunlarla nasıl başa çıkılacağını öğrenmesi ve sağlık bir yaşam sürebilmesi için oldukça önemlidir. Çünkü bu rahatsızlığın sebep olduğu problemlerle başa çıkabilmek için birey uzman psikologlardan ya da çeşitli doktorlardan yardım alabilir. Doktorların bireye vereceği eğitimleri ve yardımları kolaylıkla anlayacağı için zorlanmadan yaşamlarını sürdürebilirler.

Asperger Sendromu tedavisi için henüz kesin bir tedavi yoktur. Ancak hastalığın birey üzerinde oluşturduğu psikolojik sıkıntıların belirtilerini azaltmak ya da bu durumlarla başa çıkmasına öğretebilmek için çeşitli tedavi yöntemleri vardır. Bu yöntemler arasında çeşitli ilaç tedavileri ve terapiler yer almaktadır.

Asperger Sendromunun sebep olduğu çeşitli problemlerle başa çıkabilmek için bireylere sosyal beceri kazandırmaya yönelik eğitimler verilebilir. Ayrıca konuşma ve diş becerisi terapileri, iş terapileri, bilişsel davranışçı terapi ve meslek terapisi gibi terapilerle gelişimlerine ve eğitimlerine katkıda bulunulabilir.

Asperger Sendromu Olan Ünlüler

Bazı Asperger sendromu olan ünlüler şunlardır.

  • Hollywood’un ünlü aktörlerinden biri olan Tim Burton
  • Sinema dünyasının usta yönetmenlerinden biri olan Stanley Kubrick
  • “Kill Bill” ve “Blande Runner” gibi filmlerden tanıyacağını Daryl Hannah
  • Başarılı bir şarkıcı ve şarkı sözü yazarı olan Courtney Love
  • Oscar ödüllü oyuncu Anthony Hopkins
  • Piyanist Matt Savage
BeynSoft
zline

Would you like to share your thoughts?

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir