Bebeklerde Diş Çıkarma Nasıl Olur?

Bebek bekleyen ve bebek büyüten ebeveynlerin en merak ettiği konulardan bir tanesi Bebeklerde Diş Çıkarma sürecinin nasıl olacağıdır. Merakla beklenen bu süreç hem bebekler için hem de ebeveynler için zorlu ve sıkıntılı geçebilir. Ancak bu süreci en iyi şekilde atlatabilmeniz için sizlere, bebeklerde diş çıkarmayla alakalı tüm bilgileri vermeye çalıştık.

  • Web sitemizde reklam yayınlamak ister misiniz?
  • 09 Mayıs 2021 Ağız & Diş Yorum (0)

    Bebeklerde diş çıkarma dönemi hem anne babalar hem de bebek açısından zor bir süreçtir. Bebeklerin ilk süt dişlerinin diş etlerinden çıkamaya başladığı sürece, diş çıkarma dönemi denir. Süt dişleri normalde doğum gerçekleştiğinde bebeğin çene yapısına yerleşik bir şekilde çıkmaktadır. Ancak bu dişlerin diş etini delerek çıkması için belirli bir süreç gerekir. Bebeklerdeki ilk süt dişlerinin çıkması genellikle 6 ay ila bir yıl içinde gerçekleşir.

    Bebeklerde diş çıkarma işlemi genellikle anne babaları endişelendirmektedir. Doğum sonrasında bazı bebekler bir ya da birkaç dişi çıkmış halde doğabilirler. Bazı bebeklerde ise 1 yaşına gelene kadar hiçbir diş çıkmayabilir. Bu durumlarda ebeveynler endişeye kapılmamaları gerekir, çünkü bu normal bir durum olabilir. Bunun sebebiyle her bebeğin kendine özgü gelişim şekli olabilir.

    Bebeklerde toplam 20 adet süt diş yer almaktadır. Bu dişler tam olarak diş etlerinden çıktığında bebek genellikle 3 yaşını tamamlamış olur. Bu süt dişler 6 – 7 yaşına kadar, ana dişlerin görevini yerine getirmeye çalışırlar. Süt dişler görevlerini tamamladıktan sonra ana dişlere yerini bırakmak için düşerler ve çocukların diş gelişimi tamamlanır.

    Bebeklerde Diş Çıkarma Süreci

    Doğum sonrası bebeklerin tüm vücudunda meydana gelen gelişmeler ve büyümeler, ağız ve dişlerde de meydana gelmektedir. Diş etleri içerisindeki gelişimini tamamlayan dişler tek tek çıkmaya başlarlar. Genellikle dördüncü ve yedinci aydan itibaren diş eti yüzeyine doğru dişler hareket etmeye başlar. İlk olarak alt çene kemiğinde yer alan ön kesici dişler görünür. Daha sonra üst çene kemiğinde yer alan ön kesici dişler çıkar. Sonrada yan taraflarda yer alan kesici dişler çıkarak süreç devam eder.

    Bebekler 3 yaşını geldiğinde çene yapısı içerisinde yer alan 20 adet süt dişleri tamamen çıkmış olur. Ancak bebeklerde diş çıkarma süreci, bebeğin kişisel özelliklerine, genetik yapısına, aile özelliklerine, beslenme şekli gibi birçok farklı etkene göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle bebekler 3 yaşına geldiğinde 20 adet süt dişi tamamen çıkmadıysa ya da bu süreç içinde değişiklikler olduysa endişe duymanıza gerek yoktur. Ancak yinede içiniz rahat etmezse uzman bir diş hekimi yardımıyla bu süreci takip edebilirsiniz.

    Bebeklerde Diş Çıkarma Tablosu

    Bebeklerde diş çıkarma sırası genellikle şu şekilde ilerler.

    Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?

    Bebeklerin diş çıkarırken ne tür rahatsızlıklarla karşı karşıya kalacağı ya da nasıl tepkiler vereceği anne babaların merak ettiği en önemli konulardan bir tanesidir. Bu belirtiler bebekten bebeğe değişiklik gösterebilir. Ancak genel olarak bebeklerde diş çıkarma belirtileri şunlardır.

    Diş çıkarma dönemindeki bebeklerde yukarıda bahsedilen belirtiler görülecek diye bir şart yoktur. Bazı bebekler diş çıkarma dönemini kolaylıkla ve sıkıntı çekmeden atlatabilir. Yukarıdaki belirtilerin bir kaçı bebeğinizde mevcutsa diş çıkarıyor olabilir.

    Bebeklerde Diş Çıkarma Sürecini Kolaylaştıran Yöntemler

    Bebeklerinizin diş çıkartırken çektiği sıkıntıları hafifletmek için evde birkaç yöntem uygulayabilirsiniz. Bebeğinizin diş çıkarma dönemindeyse soğuk nesneleri çiğnemesini sağlayarak, oluşan ağrıyı hafifletebilirsiniz.

    Gün sonunda bebeklerinizin çıkan dişlerini ve diş etlerini gazlı bez yardımıyla silerek temiz tutabilir ve diş etlerine parmağınızla ya da yumuşak bir bezle masaj yapabilirsiniz. Bebeğinizin durumu ciddi ise uzman diş hekimine başvurarak ilaç yardımı alabilirsiniz.

  • Web sitemizde reklam yayınlamak ister misiniz?