Bireysel terapi, terapi türleri arasında en çok tercih edilen terapi türüdür. İnsanlar bu nedenle bu terapi hakkında birçok konuyu merak etmektedir. Bizlerde bunun için bu terapi hakkında sizlere bilgiler vermeye çalıştık.
1. Bireysel Terapi Nedir?
Bireysel terapi, bireylerin psikoterapistleriyle birebir olarak çalışma gerçekleştirmesine denir. Bu terapide amaç, insanın kendi davranışlarındaki, iletişimlerindeki, duygularındaki ya da düşüncelerindeki sıkıntılarını gidermeye ya da azaltmaya çalışmaktır.
bireysel terapi türleri arasında en çok bu terapi türüne başvurulduğu bilinmektedir. Bu terapide kişi, var olan problemlerini bireysel çerçeve içinde ortaya koyması, terapistiyle birlikte bunu ele alması ve bu problemlerinde bu duruma elvermesi halinde uygulanabilir. Bu terapi, grup, aile, evlilik terapisi gibi diğer terapi türleriyle birlikte de uygulanabilir.
2. Bireysel Terapi Amaçları Nelerdir?
Bu terapinin amacını danışan ile psikoterapist birlikte belirlemektedir. Terapi hizmetinden yararlanan bireyin amacı terapi sürecinde gelişmeler doğrultusunda değişiklikler gösterebilir. Ancak genel olarak bu terapinin amaçları şunlardır.
- Karşılaşılan duygusal problemlerin üstesinden gelebilmek
- Davranışlarınızda ve tutumunuzda değişiklikler sağlayabilmek
- Eş, aile ya da diğer insanlarla olan ilişkilerinizi düzeltmek
- Hayatınıza yön verebilecek önemli kararları alabilmek
- Bireyin kendine olan özgüvenini artırmak
- İnsanların sorunlarla karşılaştığında, bu sorunlarla başa çıkabilmesini öğretmek
- Çeşitli psikolojik rahatsızlıkları tedavi edebilmek
- İnsanın kendine karşı olan farkındalığını artırmak
3. Bireysel Terapi Kimlere Uygulanır?
Terapi türleri arasında en çok başvurulan terapilerden bir tanesi olan bireysel terapiden aşağıdaki durumlara sahip olan bireyler yararlanabilir.
- Çeşitli problemlerini başkalarının yanında anlatmaktan çekinen bireyler, problemlerini çözebilmek için bu terapiden yararlanabilirler.
- Özel ilgi ve yoğun olarak danışmanlık hizmeti almak isteyenler
- Aile terapisine başvuran fakat, aile bireylerinin yayında konuşmak istemeyen ya da aile terapisine katılma durumu olmayan aile fertleri
- Bireyin kendi içinde yaşamış olduğu duygular sonucunda ortaya çıkan çatışmaların çözümü için bu terapiden yararlanılabilir.
4. Terapistinizi Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Terapistin ilk olarak almış olduğu psikoterapi eğitimlerine göz atılması gerekir. İnsanlar genellikle psikoterapistleri psikologlarla, pedagoglarla ya da sosyal çalışanlarla karıştırırlar. Ancak psikoterapistler kendileri özgü bir alanda uzmanlık kazanmış bireylerdir. Bu nedenle psikoterapistin uzmanlık alanlarını ve çalışmaları göz önüne alarak, sizin neye ihtiyacınız varsa o uzmanlığa sahip psikoterapisti seçmelisiniz.
Deneme seansına gittiğiniz psikoterapistin yanında kendini iyi hissedip hissetmediğinize, psikoterapiste kolay bir şekilde ulaşıp ulaşamadığınıza ve terapi ücretini göz önüne alarak terapistinize karar verebilirsiniz.
5. Bireysel Terapide Ne Yapılır?
Genellikle insanlar terapi hizmetlerinden yararlanmaya karar vermekte oldukça zorluk çekerler. Ancak terapiler sanıldığının aksine insanları daha güçlü hale getiren ve onların sorunlarını çözmeye yardımcı olan uygulamalardır. Terapi sırasında danışanların çeşitli problemleri çözülmeye çalışılır. Ayrıca yukarıda bahsetmiş olduğumuz bireysel terapinin amaçları için çeşitli çalışmalar gerçekleştirilir.
İnsanlar terapi almak için ilk seanslarına gidecekleri zaman genellikle umut, korku ve heyecan hissederler. Bunun sebebi ise kişisel sorunlarının tanımadıkları birine anlatamaya alışkan olmamalarıdır. Ancak bu durum terapide zaman geçirdikçe yerini daha kolay anlatabilmeye ve anlatma isteğine bırakacaktır.
6. Bireysel Terapi Kaç Seans Sürer?
Bireysel olarak gerçekleştirilen bu terapinin seansları genellikle 50 dakika üzerine gerçekleştirilir. Ancak bazı durumlarda çifte seansa ihtiyaç duyulabilir. Ayrıca danışanın istediği üzerine terapi seansları artırılabilir.
7. Bireysel Terapi Avantajları Nelerdir?
Bireysel terapi avantajları şu şekilde sıralanabilir.
- Bazı bireyler, çevrelerinde birileri olduğunda kendilerini ifade etmekte utanırlar ya da çekinirler. Ancak bu terapide bu sorun ortadan kalkar
- Danışanın kişisel sırları başkalarıyla paylaşılmamış olur
- Tek başına yaşayan bireyler, çok kişi ile yapılan terapilere katılamayacağı için bu terapiden faydalanabilir.
- Grup terapilerine katılan ve baskın karakterlerin diğer grup üyelerini etkiledikleri bilinmektedir. Bu terapide bu sorun ortadan kalkar
- Diğer terapilere göre daha kolay bir şekilde organize edilebilir.
- Anti sosyal bireylerin en azından haftada bir günde olsa sosyalleşmelerine katkı sağlar
- Grup terapilerinde insanlar arasında çıkan çatışmalardan kaçınılmış olur.
8. Bireysel Terapi Dezavantajları Nelerdir?
Bireysel terapi dezavantajları şu şekilde sıralanabilir.
- Danışanın konuşmaya çekindiği konuları psikoterapiste anlatmaya bilir ve bu durumdan terapistin haberi olmayabilir.
- Birebir konuşmalar bazı insanları rahatsız edebilir.
- Tanımadığı birine en özen duygularını ve düşüncelerini anlatmak insanı rahatsız edebilir.
- Terapi sırasında danışan ve psikoterapistin dışında kimse olmayacağından dolayı geri dönüşümler sınırlı olacaktır.
- Bu terapiler, diğer terapiler kadar düzenli katılmak insana zor gelebilir.