Biberon Çürüğü Nedir? Biberon Çürüğü Tedavisi

Erken çocukluk döneminde en sık karşılaşılan ağız ve diş rahatsızlıklarından biri olan Biberon Çürüğü, yanlış beslenme sonucunda ortaya çıkan ve tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Çocuklarınızda ortaya çıkacak olan biberon çürükleri tedavi edilmezse ilerleyen süreçlerde ciddi problemlere yol açabilir. Bu nedenle hastalığın biran önce teşhis edilmesi gerekir. Bu nedenle makalemizde Biberon Çürüğü nasıl oluşur, belirtileri ve tedavileri hakkında sizlere bilgi vermeye çalıştık.

  • Web sitemizde reklam yayınlamak ister misiniz?
  • 15 Eylül 2021 Ağız & Diş Yorum (0)

    Biberon Çürüğü, bebeklerin üst kesici dişlerinde başlayan ve kısa sürede çok çabuk ilerleyen yaygın bir çürük türüdür. Genellikle gece uyumadan önce bebeklerin biberonla süt, su ve çeşitli içecekleri tüketmesi sonucunda ortaya çıkabilir. Bu çürükle diş ağrılarına, kötü kokuya, çiğneme zorluklarına ve beslenme bozuklarına yol açabilir. Ayrıca biran önce tedavi edilmezse ilerleyen süreçlerde çapraşıklar ve yamukluklar gibi dizilim problemlerine, çene problemlerine ve genel sağlık sorunlarına yol açabilir.

    Biberon Çürüğü Nasıl Oluşur?

    Ebeveynler çocuklarını yatırmadan önce biberonun içine koyacakları sütün içine bal, pekmez ya da şeker gibi birçok farklı tatlandırıcı katabilirler. Bu tatlandırıcılar katsalar da katmasalar da çocuklar uyumadan önce biberonla süt tükettiklerinde, bebekler uykularına daldığında süt dişler üzerinde kalabilir. Uyku sırasında tükürük salgılanması azaldığı için dişlerin temizliği sağlanamaz. Ayrıca dişlerde kalan besin parçacıkları daha önceden oluşan bakterilerin çoğalmasına ve asidik bir ortam oluşturmalarına yol açabilir. Bu bakteriler ve asitler dişlerin yüzeyine zarar vererek, tebeşirimsi beyaz lekelerin ortaya çıkmasına yol açar. Daha sonra bu lekeler temizlenmezse sarı ya da kahverengimsi bir renkte olan Biberon çürüğü oluşumuna yol açar.

    Biberon Çürüğü başlangıcı üst çene yapısında yer alan kesici dişlerin öz yüzeyidir. Daha sonra diğer dişlere ve tüm yüzeylere doğru yayılmaktadır. Bu nedenle çocukların bir yaşından itibaren gece boyunca biberonla su dışında, sütte dahil olmak üzere, hiçbir içecek verilmemelidir. Ayrıca kullanılan emziklerin bal, reçel gibi çeşitli tatlandırıcılar sürülerek de kullanılmaması gerekir. Çünkü bu durumda dişlerin çürümesine yol açabilir.

    Biberon Çürüğü Belirtileri Nelerdir?

    Biberon Çürüğü belirtileri şu şekilde sıralanabilir.

    Biberon Çürüğü Tedavisi Nasıl Olur?

    Biberon çürüğü tedavisi, çürüğün durumuna ve boyutuna göre değişiklik gösterebilir. Çürükler çok fazla ilerlemişse tedavi mümkün olmayabilir. Tedavi edilemeyecek duruma ulaşan çürük dişlerin çekilmesi gerekir. Fakat genel olarak ebeveynlerin bu çürükleri erkenden fark etmesi ile bu rahatsızlık kolaylıkla tedavi edilebilir.

    Biberon Çürüğü Ameliyatı diye adlandırılan herhangi bir uygulama yer almamaktadır. Bebeklerde oluşan bu çürüklerin tedavisi için diş hekimleri koltuğunda anne ya da babanın kucağında bebeğin dişlerindeki çürükler tedavi edilir. Bu işlem genellikle kısa süren ve olabildiğinde ağrısız bir süreçtir.

    Tedavi sürecinde diş hekimleri dişlerdeki çürüklerin temizlemesi, enfeksiyonlar ilerlemiş durumdaysa sinir tedavileri ile tedaviyi tamamlayabilir. Bahsedilen iki tedavi yöntemiyle tedavi edilemeyecek durumda olan dişlerin çekilmesi gerekebilir. Çürükler daha başlangıç dönemindeyse çürüklerin ilerlemesini durdurmak için bebeğin beslenmesini kontrol etmek, yanlık alışkanlıkların bırakılması ve çürük önleyici yöntemlerle çeşitli önlemler alınabilir.

    Biberon Çürüğü Oluşumunu Önlemek İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler?

    Bebeklerde biberon çürüğü oluşumunu önleyebilmek için aşağıdaki maddeleri uygulayabilirsiniz.

    Yukarıda bahsedilen maddeleri uygulayarak hem bebeklerinizin ağız ve diş sağlığını kontrol altına alabilirsiniz hem de ağız ve diş hijyenlerini gerçekleştirmiş olursunuz. Bu şekilde birçok farklı diş rahatsızlığının ortaya çıkmasını önleyebilirsiniz.

  • Web sitemizde reklam yayınlamak ister misiniz?