Bleaching, Dünya Sağlık Örgütü tarafından onaylanmış bir takım jellerin diş minesine uygulanarak dişlerin doğal rengine ya da daha beyaz bir renge kavuşmasına yardımcı olan bir yöntemdir. Bu yöntem sayesinde dişlerinizde oluşan renk değişimleri giderilebilir ve diş renginin birkaç ton daha açılmasıyla bembeyaz dişlere kavuşabilirsiniz. Bu yöntem diş hekimleri tarafından özel kliniklerde ya da çeşitli sağlık kuruluşlarında gerçekleştirilmektedir.
Dişlerin mine yapısında oluşan renkli organik ya da inorganik maddelerin diş beyazlatma jelleri sayesinde giderilmesi için başvurulan kozmetik yönteme Bleaching denmektedir. Bu yöntem dişler çeşitli jeller, mavi ışık ve lazer teknolojisiyle temizlenir ve dişlerin parlatılma işlemiyle tamamlanır. 18 yaşını doldurmuş olan tüm kişiler bu yöntem sayesinde bembeyaz dişlere sahip olabilirler.
Diş beyazlatma yöntemi ile diş temizliği genellikle insanların karıştırdıkları konulardır. Diş temizliğinde sadece diş yüzeyinde oluşan çay, kahve, sigara gibi çeşitli sebeplerden dolayı ortaya çıkan lekeler temizlenir. Diş beyazlatma yönteminde ise dişlerin doğal renginden birkaç ton açılması ve dişin daha beyaz görünmesi sağlanır. Bunun için dişlere sarı rengini veren pigmentlerin ortamdan uzaklaştırılır. Bu şekilde dişlerin tonu açılarak diş daha beyaz bir görünüme kavuşur. Ayrıca evde uygulayabileceğiniz doğal diş beyazlatma yöntemlerine vermiş olduğumuz linkten ulaşabilirsiniz.
Bleaching Nasıl Yapılır?
Bleaching yöntemiyle diş beyazlatma işlemi evde ya da klinik ortamında olmak üzere iki farklı şekilde yapılır. Evde uygulanan yöntemde, diş hekimleri tarafından özel olarak hazırlanan ve dişler üzerine gelen şeffaf plakaların içerisine yerleştirilen beyaz jellerin evde kullanılması sonucunda gerçekleştirilir. Birey bu plakları diş hekimlerinin önerdiği zamanlar içerisinde kullanarak dişlerinin istediği beyazlığa kavuşmasına yardımcı olur.
Klinik ortamında uygulanan diş beyazlatma yöntemi ortalama olarak bir saat sürmektedir. Bu süreç içinde önce diş taşları ve dişlerdeki lekelerin temizliği gerçekleştirilir. Diş ve diş etlerinde yer alan tüm yumuşak dokular koruma altına alındıktan sonra beyazlatma jeli, ışık ve lazerle diş rengi açılır. İstenilen beyazlığa ulaşana kadar bu işleme devam edilir. Bu yöntemle tam bir başarı elde edilebilmesi için diş hekimleri tarafından hazırlanan plaklarda kullanılabilir.
Diş beyazlatma yöntemi 18 yaşını doldurmuş olan her sağlıklı birey için uygulanabilir. Ancak diş etli çekilmesi ve diş hassasiyeti gibi farklı rahatsızlıkları olan bireyler bu yöntem için yardım alıp almayacaklarını öğrenebilmeleri için diş hekimlerine başvurmaları gerekir.
Bleaching Zararlı Mıdır?
Bleaching yöntemiyle diş beyazlatma işlemi doğru ve uygun koşullar altında gerçekleştirilirse hiçbir zararı yoktur. Ayrıca venner, bonding uygulamaları gibi estetik diş tedavileri arasında yer alan yöntemlere göre daha ekonomik ve daha kısa sürede etkili sonuçlar vermektedir. Fakat piyasada değişik isimler altında ve çeşitli şekillerde satılan diş beyazlatmaya yardımcı olduğu iddia edilen ürünlerin kullanılması ağız ve diş sağlığınızı tehlikeye atabilir. Bu ürünleri kullanmak için diş hekimlerine başvurarak onların tavsiyesi doğrultusunda hareket etmelisiniz. Aksi halde bilinçsiz şekilde bu ürünleri kullanırsanız dişlerinizi beyazlaştırmak uğruna dişlerinizi kaybedebilir ve genel sağlığınızı ciddi şekilde tehlikeye sokabilirsiniz.
Bleaching Ne Kadar Sürer?
Klinik ortamında gerçekleştirilen Bleaching uygulaması genellikle 30 – 60 dakika içinde sonuçlanmaktadır. Ancak dişlerinizin durumu bu sürecin uzaması ya da kısalmasında etkili olabilir. Evde uygulanan yöntemde ise genellikle plakları 2 – 3 hafta diş hekimlerinin uygun gördüğü zamanlarda kullanmanız gerekir.
Bleaching Yöntemi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Diş beyazlatma sonrasında bireylerde genellikle azda olsa hassasiyet meydana gelebilir. Ancak bu hassasiyet kısa süre içerisinde kendiliğinden geçecektir. Bu yöntemden sonraki birkaç gün aşırı sıcak ya da aşırı sıcak yiyecekleri veya içecekleri tüketmekten kaçınmalısınız. Bu birkaç gün içinde dişlerinizin renginde değişikliklere yol açabilecek sigara, çay, kahve, kola gibi ürünleri tüketmekten kaçının.
Diş beyazlatma işleminden sonra dişlerinizin rengini ve sağlığını korumak için düzenli ve doğru şekilde ağız ve diş bakımınızı gerçekleştiriniz. Diş bakımını gerçekleştirirken sadece dişlerinizi fırçalamanız yeterli olmayacaktır. Bunun için dişlerinizi fırçalamanın yanı sıra diş ipi ve ağız gargaraları kullanmalısınız ve düzenli olarak rutin kontroller için diş hekimlerine başvurmalısınız.
Bleaching Fiyatları Ne Kadar?
Bleaching Fiyatları, evde ya da klinik ortamında gerçekleştirilen diş beyazlatma yöntemlerinden hangisine başvuracağınıza göre değişiklik gösterebilir. Ayrıca dişlerinizin durumu, hizmet aldığınız diş hekiminin bilgi ve tecrübesine göre de fiyatlar değişebilir. Bu nedenle kesin rakamlar öğrenmek istiyorsanız diş hekimleriyle iletişime geçmeniz gerekmektedir.