Çene Kisti Nedir? Çene Kisti Belirtileri Nelerdir?

Kist, merkezinden çevresine doğru genişleyerek büyüyen, yumuşak bir çeperi olan, içi sıvıyla dolu olan patolojik boşluklara verilen isimdir. Kistler oluşturmuş oldukları basınçlarla komşu dişlerin köklerine çeşitli zararlar verebilir, ayrıca çene kemiğinde deformasyonları neden olabilir. Bu nedenle çene kisti tedavi edilmelidir. Aksi takdirde diş kaybına, çeşitli çene kemiği rahatsızlıklarına yol açabilir.

  • Web sitemizde reklam yayınlamak ister misiniz?
  • 20 Mayıs 2021 Ağız & Diş Yorum (0)

    Çene kisti, mukoza kisti ya da ağız kisti olarak da adlandırılmaktadır. Ağız içerisinde meydana gelen küçük sıvı dolu keselere verilen bir isimdir. Genellikle zararsızdır ve ağrıya ya da sızıya neden olmazlar. Ancak ağız içinde şişlik hissi vereceğinden insanları rahatsız edebilir.

    Çene kisti çoğunlukla dudakların iç yüzeylerinde ortaya çıkmasına rağmen, dilde, damakta yanakların içinde ya da ağız tabanında ortaya çıkabilir. Diş etleri üzerinde çıkan bu kiste epulis, ağız tabanında görülen kistlere ise ranula denmektedir. Kist kesesi genellikle mavimsi ve saydam görünümlüdür. İçerisinde berrak renkte bir sıvı yer almaktadır.

    Çene Kisti Neden Oluşur?

    Kitler insan vücudunun tüm bölgelerinde çıkabilecek olan bir rahatsızlıktır. Kistler genellikle zaman içerisinde kendiliğinden yavaş bir şekilde büyürler. Kistler vücudun her yerinde çıkabilen bir rahatsızlıktır. Bu nedenle çene yapısında da çıkabilirler. Çene kisti nedeni genellikle ağız içerisinde yer alan yumuşak dokuların herhangi bir nedenden ötürü zarar görmesinden ya da dişlerde meydana gelen çeşitli sorunlardan ortaya çıkarlar.

    Kistler iyi huyluda, kötü huyluda olabilirler. İyi huylu olan kistler zaman içerisinde kötü huya dönüşebilirler. Kötü huylu çene kistleri, çene kaslarında, çene kemiğinde çok ciddi problemlere neden olabilir. Bu nedenle bu rahatsızlıkla karşı karşıya kalan insanlar uzman diş doktorlarına giderek tedavi olmaları gerekir.

    Çene Kisti Belirtileri Nelerdir?

    Kistler genellikle sinsi bir şekilde ortaya çıkar. İlk başlarda hiçbir belirti göstermezler ve küçük oldukları için belli olmayabilirler. Ancak ilerleyen süreçte çeşitli sorunlara neden olabilirler. Kistler zamanla büyürler ve hissedilir hale gelirler. Fakat hiçbir şekilde ağrı ya da sızıya yol açmadığından dolayı fark edilmesi zor olabilir. Çene kisti belirtileri genellikle şu şekilde sırlanabilir.

    Çene Kisti Tedavisi

    Uzman hekimler tanı koyabilmek için olarak radyolojik yöntemlere başvurabilir. Ayrıca kistler kendilerini, şişlik, fistül, nadiren de olsa ağrı gibi çeşitli belirtilerle belli edebilirler. Bazen de hiçbir belirti göstermezler. Bu durumda da rutin diş kontrollerine gittiğiniz uzman hekimler bu rahatsızlığın tanısını koyabilir.

    Genellikle çenede oluşan mukoza kistleri tedavi gerektirmezler. Oluşan kistler düzenli ve doğru şekilde gerçekleştirilen ağzı ve diş bakımıyla ya da hijyeniyle kendiliğinden iyileşebilir. Ancak kist, sizde çeşitli sorunlar yaratmaya başladıysa ve birkaç haftadır kendiliğinden iyileşmediyse uzman diş hekimlerine başvurarak çene kisti tedavisi için yardım almalısınız.

    Diş hekimleri mukoza kistlerine genellikle iki şekilde tedavi ederler. İlk yöntemde kistin üstü açılarak içerisindeki sıvı boşaltılır ve büyük büyümediği takip edilerek tedavi gerçekleştirilir. Diğer tedavi yönteminde ise ufak bir ameliyat gerekir.

    Çene Kisti Ameliyatı Nasıl Olur?

    Kist tedavisi sonrasında, kist tekrar ortaya çıkarsa uzman hekimler, bu kisti cerrahi operasyonla çıkartmayı tercih edebilirler. Çene kisti ameliyatı, diş hekimi ya da çene cerrahi uzmanı tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu ameliyat enükleasyon ve marsüpyalizasyon olmak üzere iki farklı yöntemle gerçekleştirilir.

    Enükleasyon yönteminde kist, lokal ya da genel anestezi altında, kist bütün olarak bulunduğu bölgeden çıkartılır ve dikiş atılarak bölge kapatılır. Marsüpyalizasyon yönteminde ise, kist bütün olarak çıkartılamıyorsa küçültülerek çıkartılmaya çalışılır. Kistler küçültüldükten sonra temizlenir ve parça parça çıkartılır.

    Ameliyat sonrasında oluşabilecek ağrı ve sızıları hafifletebilmek için uzman hekimler sizlere çeşitli reçeteli ilaçlar ve gargaralar verecektir. Bunları uygulayarak ameliyat sonrası oluşabilecek çeşitli rahatsızlıkları önleyebilirsiniz. Ayrıca yiyeceğiniz ve içeceğiniz gıdaları hekiminizin önerileri doğrultusunda ayarlamalısınız. Aksi taktirde ağzı ve çeneniz zarar görebilir.

    Çene Kistleri Tedavi Edilmezse Ne Olur?

    Çene kistleri tedavi edilmezse, yüzün çeşitli bölgelerinde özellikle de yanaklarda şişlikler oluşmasına neden olur. Ayrıca çene ve ağız yapısında sertleşmelere ve iltihaplanmaları yol açabilir. Dudaklarda uyuşukluk, çene kemiğinde çeşitli deformasyonlara yol açabilir. Hatta çene kemiğinde kırıklar bile meydana getirebilir. Bu nedenle kendiliğinden iyileşmeyen ve birkaç haftadır çene yapısında ve ağız içerisinde bulunan kistlerin tedavi edilmesi gerekir.

  • Web sitemizde reklam yayınlamak ister misiniz?