Damak Yarası Nedir?

Damak yarası, kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen, genellikle ağız kısmının üst tarafında yer alan boşlukta kaşıntı ya da ağrıyla ortaya çıkan bir ağız ve diş rahatsızlıklarından bir tanesidir. Kolaylıkla tedavi edilebilen bu rahatsızlık, yemek yemeyi, bir şeyler içmeyi ya da çeşitli ağız hareketlerini zorlaştırdığı için biran önce iyileşmesi istenir. Bu nedenle sizlere Damak Yarasına Neden Olur? Damak Yarasına Ne İyi Gelir? Gibi çeşitli soruların cevaplarını vermeye çalıştık.

  • Web sitemizde reklam yayınlamak ister misiniz?
  • 19 Mayıs 2021 Ağız & Diş Yorum (0)

    Damak yarası, genellikle ateşli enfeksiyonlar sonucunda ya da mikropların neden olduğu çeşitli hastalıklardan sonra ortaya çıkar. Ağzın üstündeki boşlukta ortaya çıkan bu yaralar genellikle beyaz renkte ve çeşitli kızarıklar halindedirler. Bu yaralar insanların günlük yaşantılarında yemek yeme, konuşma gibi çeşitli ağız hareketlerini olumsuz yönde etkileyebilirler. Ayrıca ağrılara ve sızılara yol açan bu yaraların tedavi edilmesi, yaşam kalitesini artırabilmek için oldukça önemlidir.

    Damak Yarası Neden Oluşur?

    Ağzın çatısında yer alan damak, hassas bir deri dokusuna sahiptir. Bu nedenle de gün içerisinde sürekli olarak aşınma ve yıpranmalarla karşı karşıya kalabilir. Çok sıcak olan ya da aşırı soğuk olan yiyeceklerin veya içeceklerin tüketilmesi, çeşitli enfeksiyonlar ve diğer birçok farklı hastalık ya da durumlar bu yaraların oluşmasına neden olabilir.

    Damaktaki yaraların çoğunluğu zaman içerisinde kendiliğinden iyileşirler. Ancak bir haftadan daha uzun süredir damakta yer alan ve kendiliğinden iyileşmeyen yaraların oluşma nedeni ciddi rahatsızlıklar olabilir. Bu nedenle bu yaralarla karşılaştığınızda ve uzun süredir bu yaralar damağınızdaysa, uzman diş hekimlerine başvurarak bu yaraların nedenlerini bulunmalı ve tedavi edilmeli.

    Damak yarası, damağın herhangi bir yerinde, dudak içinde ya da diş etlerinde ortaya çıkabilirler. Bu yaraların ortaya çıkmasına genellikle ateşli enfeksiyonlar neden olmaktadır. Ancak ağız ve diş hijyenini özen verilmediğinde, mide ya da bağırsak problemleriyle birliktede ortaya çıkabilirler. Bu yaralara neden olan ana etkenleri şu şekilde sıralayabiliriz.

    Ağız Travmaları

    Tükettiğiniz gıdalar aşırı sıcak ya da çok soğuk olursa damağınızı yakabilir ya da tahriş edebilir. Sonrada iltihaplanmasına yol açar, bu iltihaplanmalar tedavi edilmezse yara oluşumuna yol açabilir. Ayrıca çiğneme esnasında zorluk yaratacak sertlikteki gıdaların tüketilmesi damağa zarar verebilir. Zedelenen damak dokusu kaşınmaya yol açar, sizlerde kaşırsanız yara oluşmasına katkı sağlamış olursunuz.

    Çeşitli Vitaminlerin ve Minerallerin Eksikliği

    Vücudun ihtiyaç duyduğu miktarda çeşitli vitaminler ve çeşitli mineraller vücuda alınmaması durumunda damakta ve çevresinde yaralar ortaya çıkabilir.

    Elektrolit Dengesindeki Değişiklikler

    Vücut sıvıları, kan ve idrar içinde yer alan ve vücudun çeşitli işlevlerini yerine getirilmesinde rol alan elektrolitlerin seviyesinde artışlar ya da azalışlar meydana gelebilir. Bu da vücudun tüm dokularında değişiklik meydana getirebilir.

    Çok Fazla Alkol Kullanmak

    Alkolü çok fazla ya da sıklıkla tüketen bireylerde damakta yara oluşması yaygın görülen bir durumdur. Çok fazla alkol tüketimi dehidrasyona yol açacağından ağız kuruluğuna neden olur. Ağzın kuruması da damak dokusuna zarar verecektir. Bu şekilde de yaralar oluşacaktır.

    Ağız Kanseri ve Diğer Ciddi Hastalıklar

    Nadiren de olsa damakta çıkan yaraların nedeni, ağız kanseri gibi diğer ciddi hastalıklar olabilir.

    Damak Yarası Belirtileri Nelerdir?

    İnsanların yeme, içme, konuşma gibi çeşitli ağız hareketlerini zorlaştırarak, yaşam kalitesini düşüren damak yarası belirtileri şunlardır.

    Damak Yarası Tedavisi Nasıl Olur?

    Damak yaralarının büyük bir çoğunluğu birkaç gün içerisinde kendiliğinden iyileşir. Ancak bazı durumlarda bu yaralar bir haftadan daha uzun süre damakta kalabilir. Bu durumda uzman hekimlere başvurarak tedavi için yardım almanız gerekmektedir. Bu yaraların tedavisinde, yaraya neyin neden olduğu belirlenir ve gösterdiği belirtiler incelenir. Buna göre tedavi süreci planlanarak yaralar tedavi edilir. Tedavide damak yarası için ilaç ile ya da ilaçsız tedaviler yapılabilir.

    Damak Yarasına Ne İyi Gelir?

    Damağınızda oluşan yaraların tedavisi için ilk olarak uzman hekimlere başvurmanız gerekmektedir. Uzman hekimlere gidene kadar ise evde çeşitli yöntemlerle bu yaraların neden olduğu rahatsızlıkları ortadan kaldırabilirsiniz. Damak yarasına ne iyi gelir sorusuna cevap arayanlara şu yöntemleri önerebiliriz. Ancak bu yöntemleri uygulamadan önce uzman hekimlere başvurmanız ve tavsiye almanız önemlidir.

    Aloe Vera

    Aloe Vera, enfeksiyonlu virüsleri yok edebilen antioksidanları içermektedir. Bu nedenle damaktaki yaraların tedavisinde kullanılabilir. Bitkinin jelini bir bardak ılık suya ekleyerek gargara yapabilirsiniz.

    Sumak Suyu

    Sumak, içerdiği çeşitli çözücü maddeler sayesinde aft ve çeşitli yaralara iyi gelmektedir. Ilık suya bir miktar toz sumak ekleyin ve elde ettiğiniz karışımla gargara yapınız.

    Limon Suyu, Tuz – Su Karışımı ya da Limon – Sirke Karışımı

    Tuz, limon suyu ya da sirkenin ağız içinde çıkan yaralara iyi geldiği bilinmektedir. Bu karışımlarla gargara yaparak ağız içindeki yaralarınızı iyileştirebilirsiniz.

  • Web sitemizde reklam yayınlamak ister misiniz?