Depresyon Nedir? Depresyon Belirtileri Nelerdir?

Depresyon, klinik depresyon ya da majör depresif bozukluk olarak adlandırılan, günümüzde sıklıkla rastlanabilen bir duygu durum bozukluğudur. Bu nedenle sizlere bu rahatsızlık hakkında bilgi vermeye çalıştık. Depresyon nedir? Depresyon nasıl ortaya çıkar? Depresyon Nasıl Başlar? Depresyon belirtileri nelerdir? Depresyon tedavisi nasıl olur? Sorularının cevaplarını vermeye çalıştık.

  • Web sitemizde reklam yayınlamak ister misiniz?
  • 14 Mayıs 2021 Psikoloji Yorum (0)

    Depresyon, insanların genellikle üzüntülü olmasına ve ilgi kaybına yol açan bir duygu durum bozukludur. Bu rahatsızlık klinik depresyon ya da majör depresif bozukluk olarak da adlandırılmaktadır. Bu rahatsızlığa sahip kişilerin genellikle düşüncelerinde ve davranışlarında değişiklik gözlenir. Bu durumda insanlarda duygusal ve fiziksel bazı sıkıntılara neden olabilir. İnsanlar bu durumdayken günlük aktiviteleri gerçekleştirirken sorunlar oluşabilir ve hayattan zevk almazlar.

    Depresyon hafife alınacak ya da kendiliğinden iyileşecek bir hastalık değildir. Aksine biran önce tedavi edilmesi gereken bir psikolojik rahatsızlıktır. Tedavi edilmedi sürece insanların yaşam kalitesini düşür ve insanları intihara kadar sürükleyebilir. Bu problem her yaştaki bireylerde ortaya çıkabilir. Ancak genellikle 20’li ve 30’lu yaşlardaki bireylerde görülmektedir.

    Depresyon Neden Ortaya Çıkar?

    Depresyonun nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Bu rahatsızlığın ortaya çıkmasında kalıtsal etmenler etkili olabilir. Ayrıca genetik özelliklerin bu hastalığa yol açtığını kanıtlamaya yönelik çeşitli araştırmalar yapılmaktadır. Genel olarak depresyon nedenleri şu şekilde sıralanabilir.

    Yukarıda bahsedilen durumlar insanların bu rahatsızlıkla karşı karşıya kalmasına neden olabilir. Bu durumda insanlar biran önce tedavi alması gerekir. Aksi taktirde bu rahatsızlığı olan insanların duygusal, davranışsal problemleri ya da çeşitli rahatsızlıkları ortaya çıkabilir.

    Depresyon Belirtileri Nelerdir?

    Bu rahatsızlık insanların günlük yaşantılarında birçok belirti göstermesine neden olabilir. Bu rahatsızlıkla karşı karşıya olan insanlar bu belirtileri sıklıkla tekrarlarlar. Depresyon belirtileri şunlardır.

    Depresyon Nasıl Teşhis Edilir?

    Fiziksel muayene  bu rahatsızlığın teşhisindeki ilk adımdır. Çünkü bazı hastalar fiziksel nedenlerden dolayı bu rahatsızlığa yakalanabilir.. Doktor muayene esnasında hasta bireye çeşitli sorular sorar. Daha sonra çeşitli testlere ihtiyaç duyulabilir.

    Fiziksel muayene tamamlandıktan sonra, hasta birey psikiyatrik değerlendirmeye alınır. Bireyin göstermiş olduğu depresyon belirtileri, çeşitli duygu ve düşünceler bu hastalığın teşhis edilmesine yardımcı olur.

    Depresyon Türleri Nelerdir?

    Tedavide bu hastalığın hangi çeşidinin hasta bireyde olduğu oldukça önemlidir. Bu nedenle depresyon türleri hakkında bilgi sahibi olunması gerekir.

    Anksiyete Sıkıntısı

    Huzursuzluk ve gerçekleşen ya da gerçekleşecek olan olayları karşı hissedilen endişeyle birlikte bireylerde ortaya çıkmaktadır.

    Atipik özellikler

    Gereksiz iştah artışı, gereğinden fazla uyumak istemek, vücudun çeşitli bölgelerinde ağırlık hissi ile birlikte ortaya çıkmaktadır.

    Mevsimsel

    Mevsim değişikliği, güneş ışınlarına daha az maruz kalınması durumunda ortaya çıkar.

    Katatoni

    İstemsiz bir şekilde amaçsız davranışlar sergileme ya da sabit durma, yani kas kastı kesilme gibi durumlar

    Melankolik Özellikler

    Önceden keyif veren bir davranıştan ya da durumdan soğuma sonucunda ortaya çıkar.

    Peripartum

    Gebelik döneminde ya da doğum sonrasında ortaya çıkar.

    Psikotik özellikler

    Özgüven eksikliği, yetersizlik hissi, olumsuz düşünme gibi durumlar sonucunda ortaya çıkar.

    Depresyon Tedavisi Nasıl Olur?

    Depresyon tedavisi psikoterapi ve çeşitli ilaçlarla gerçekleştirilmektedir. Tedavi sürecinde hastaların kesinlikle kullanması gereken çeşitli ilaçlar vardır. Ancak bu ilaçlar kesinlikle bir uzman hekim tavsiyesiyle ve uzman hekim gözleminde alınmalıdır.

    Psikoterapistler yardımıyla depresyonda olan bireyler çeşitli terapi yöntemleriyle bu rahatsızlıklarından kurtulabilirler. Bu rahatsızlığın tedavisinde genellikle bilişsel davranışçı terapi kullanılır.

     

  • Web sitemizde reklam yayınlamak ister misiniz?