Dikkat dağınıklığı, fiilen ya da zihnen bir işle alakalı olurken dikkatini tam olarak toparlayamama ve işe tam konsantre olamama durumunu ifade eden bir durumdur. İnsanlar, dikkatlerini toplayamadıklarında ya da odaklanamadıkları yapacakları işlerde ya da düşüncelerde başarısız olabilirler. Ancak bu her an değişebilecek bir durumdur. Çünkü şu anda yapamadığınız bir işi, belirli bir zaman sonra dikkatinizi tam anlamıyla toplayarak yapabilmeniz mümkündür.

Dikkat dağınıklığı, yetişkinlerde mental egzersizler ya da günlük planlar doğrultusunda minimum seviyeye indirilebilir. Bu yöntemler, dikkat dağınıklığın sebep olduğu durumları ortadan kaldırabilmek için çocuklarda da uygulanabilir. Fakat çocuklar kendileri bu önlemleri alabilecek bilinçte olmayabilirler. Bu nedenle ebeveynler, çocuklarındaki dikkat dağınıklığından kaynaklanan sorunları ortadan kaldırabilmek için, çocukları bu konuda bilinçlendirmesi gerekmektedir.

Dikkat Dağınıklığı Neden Olur?

Dikkat Dağınıklığı Neden Olur

Dikkat dağınıklığı nedenleri 3 ana başlık altında incelenebilir. Bu ana etkenler şunlardır.

Çevresel Etkenler

 İnsanların işlerini gerçekleştirirken ya da bir konu hakkında düşünürken, dikkatlerini tam olarak toplayamamasına ya da odaklanamamasına çevresel faktörler yol açabilir. Örneğin, çeşitli sesler, çevreden gelen ışık, hava, ortamın basık olması, rahatsız edici kokular vb.

Fiziksel Etkenler

Beş duygu organımızın herhangi birinde çeşitli problemler olması iş yaparken ya da düşünürken odaklanmanıza ya da konsantre olmanıza engel olabilir. Örneğin herhangi bir işi yaparken görmenizde bir sıkıntı varsa o işi tam olarak yapmanız daha zor olabilir.

Kişisel Etkenler

Çocukluk yaşlarda bir işi yaparken ya da zihinsel olarak bir eylem gerçekleştirirken dikkatinizi toplamanız gerektiğini öğrenmediyseniz ya da sizlere öğretilmediyse, genellikle dikkat problemiyle karşı karşıya kalırsınız. Bu duruma çok sık rastlanmasa da gerçekleşme ihtimali vardır. Ancak endişelenilecek bir sorun teşkil etmez. Çünkü bu problemi bilimsel ve eğlenceli dikkat egzersizleriyle ortadan kaldırmak mümkündür.

Dikkat Dağınıklığı Belirtileri Nelerdir?

Dikkat Dağınıklığı Belirtileri

Dikkatsizlik her zaman ortaya çıkan bir durum değildir. Bazı konularda dikkatini toplayamama şeklinde ortaya çıkar. Çocuklarda ve yetişkinlerde bu durumun belirtileri yakın olsa da sorumluluklar gereği farklılık gösterme olasılığı da vardır. Genel olarak Dikkat Dağınıklığı Belirtileri şunlardır.

  • Çocuklar, bazı dersleri pür dikkat dinlerken ya da konsantre olabilirken, bazı derslere ise dikkatlerini veremezler. Bunun sebebi ise dikkatlerini veremedikleri dersleri sevmemeleridir. Yetişkinler bazı işleri yaparken odaklanma problemi yaşarlar ya da işleri verimli bir şekilde yapamazlar. Bunun sebebi de yetişkinlerin yaptıkları işe karşı isteksiz olmasından kaynaklanır.
  • Bu rahatsızlığın belirtileri arasında ilk kez tanışılan birinin ismini akıl tutamama ya da simasını ayırt edememe gibi durumlar yer almaktadır.
  • Dışarıdan gelen önemsiz uyarılar karşı aşırı duyarlı olma dikkat dağınıklılığının belirtileri arasındadır. Örneğin, herhangi bir iş yaparken dışarıdan gelen bir gürültünün, işten kopmanıza ya da işe tam odaklanamamanızı yol açıyorsa
  • Okuduğunuz ya da dinlediğiniz şeylere tam olarak odaklanamama sonucunda okuduğunuzu ya da dinlediğinizi anlamama ve yeniden okumak ya da dinlemek
  • Girdiğiniz sınavlarda çok basit hatalar yapmak

Yukarıda bahsedilen belirtilere sahipseniz sizlerde de dikkatsizlik problemi olabilir. Bunun için bir terapiste giderek bu durumdan kurtulabilmek için yardım alabilirsiniz.

Dikkat Dağınıklığına Ne İyi Gelir?

Dikkat Dağınıklığına Ne İyi Gelir

İnsanlarda zaman zaman ortaya çıkabilecek olan bu rahatsızlık nedeniyle her zaman Dikkat Dağınıklığı ilacı kullanmak gerekmez. Uzmanlar bu rahatsızlığın tedavisinde ilaç kullanacaksa, ilk olarak dağınıklığın düzeyine ve derecesine bakılır. Çeşitli dikkat dağınıklığı testi ille bu derece ölçülerek ilaç kullanılıp kullanılmayacağına karar verilir. Dikkat dağınıklığına iyi gelecek uygulama ya da davranışları şu şekilde sıralayabilir.

Motivasyon

Dikkat problemi yaşayan bireylerin, dikkatsiz oldukları alanlara ya da konuya olan ilgilerini artırabilmek için motive edilmesi dağınıklığı azaltacaktır.

Yazılım Destekli Programlar

Dikkat problemlerini ortadan kaldırabilmek için çeşitli uygulamalar geliştirilmiştir. Bu uygulamalar sayesinde bu problemden kurtulabilirsiniz.

Dikkat Güçlendirme Uygulaması

Dikkatinizi artırmak için çeşitli egzersizler ve pratikler gösteren çeşitli dikkat güçlendirme uygulamaları yer almaktadır. Bu uygulamalar düzenli ve kontrollü bir şekilde kullanıldığında dikkatinizi artırmanıza yardımcı olabilir.

Düzenli uyumak, spor yapmak ve dengeli beslenmek

Uyku problemleri, dengesiz beslenmek ve sürekli bir şekilde hareketsiz kalmak dikkat dağınıklığınızı artırabilir. Bu nedenle düzenli ve yeterli uyumak, spor yapmak, dengeli ve doğru bir şekilde beslenmek dikkat probleminizi azaltacaktır.

Psikolog rehberliğinde terapi, tedavi gibi çeşitli uygulamalara katılmak

İlaç kullanmadan çeşitli terapi ve tedavi yöntemleriyle dikkatinizi artırabilirsiniz.

BeynSoft
zline

Would you like to share your thoughts?

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir