Dil Şişmesi Neden Olur? Dil Şişmesi Nasıl Geçer?

Dil şişmesi, mukozalarda ortaya çıkan sıvı birikimleri sonucunda gerçekleşir. Dilin şişmesine neden olan birkaç farklı etken vardır. Dildeki şişlikleri giderebilmek içinse birkaç farklı tedavi yöntemi vardır. Dil şişmesi sebepleri, dil şişmesi nasıl geçer gibi konulardaki ayrıntılı bilgilere makalemizden ulaşabilirsiniz.

  • Web sitemizde reklam yayınlamak ister misiniz?
  • 24 Eylül 2021 Ağız & Diş Yorum (0)

    Dil şişmesi genellikle anjiyoödem olarak da adlandırılan bir çeşit alerji ile karakterize bir rahatsızlıktır. Cildin alt tabaklarında, mukozalarda meydana gelen sıvı birikmesi nedeniyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu şişlik enfeksiyon problemleri altında daha da sıklıkla ortaya çıkar. Enfeksiyon kaynaklı şişliklere genellikle kızarıklık gibi çeşitli durumlarda eşlik eder.

    Dil şişmesi, alerji, sistemik bazı hastalıklar, diş ve diş eti enfeksiyonları, bazı ilaçların yan etkileri gibi farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkabilirler. Dildeki şişlikler genellikle ciddi sorunlar olarak görülmezler ve kolaylıkla tedavi edilebilirler. Ancak bazı durumlarda dildeki şişlik o kadar büyüyebilir ki insanların nefes almasını zorlaştırabilir. Bu şişlikler genellikle alerjik etkenlerden dolayı ortaya çıkar ve bu durumla karşı karşıya kalındığında biran önce uzman hekimlere başvurulması gerekir.

    Dil Şişmesi Sebepleri Nelerdir?

    Dil şişmesi sebepleri arasında birkaç farklı etken yer almaktadır. Bu etkenler şu şekilde sıralanabilir.

    Alerjik Dil Şişmesi

    İnsanların bazı yiyeceklere ya da bazı eşyalara karşı alerjileri olabilir. Bireyin alerjisinin olduğu bir şeyi bilerek ya da bilmeyerek yemesi, yutması ya da vücudunun herhangi bir yerine temas etmesi vücudun bağışıklık sistemini harekete geçirir. Bağışıklık sitemi an dokularında bazı kimyasalların salınmasına yol açar. Bu kimyasallarda çeşitli dokularda şişmelere yol açabilir. Bu şişmelerin dilde meydana gelmesine Anjiyoödem adı verilir. Dildeki şişlik içinde şiddetli derecede sıvı birikeceği için bireyin konuşma güçlüğü çekmesine ve nefes almada zorlanmasına yol açabilir. Bu nedenle alerjik dil şişmesi tedavisi için biran önce uzman hekimlere başvurulması gerekir.

    Travmalar

    Ağız, yüz ve dişlerde meydana gelen çeşitli travmalar dilde şişlikler oluşmasına yol açabilir.  Ayrıca dilinizi şiddetli şekilde ısırmanız, kesmeniz ya da deldirmeniz de şişliğe yol açabilir. Dile takılan metal piercingler de dillerdeki çeşitli rahatsızlıklara neden olabilir.

    Çeşitli Enfeksiyonlar ve İrritanlar

    Dil için irritan sayılabilecek ürünler, alkol, sigara, diş macunu, tarçın ve nane, baharatlar gibi maddeler dilin şişmesine yol açabilir. Bu maddelerden birini kullandığınızda diliniz şişiyorsa bu şeylerin kullanımı bırakmalısınız. Ayrıca diş ve diş etlerinde oluşan çeşitli enfeksiyonlar dilde şişliğe yol açabilir.

    Vitamin ya da Mineral Eksiklikleri

    Vücudumuzun vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır. Vitaminleri ve mineralleri yeterli miktarda vücudumuza almadığımızda çeşitli sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalabiliriz.

    Kanser Hastalıkları

    Dildeki şişliğin nedeni kanser olabilir. Dilimizdeki şişlikler kanser hastalığı nedeniyle ortaya çıkan yumrular olabilir.

    Sjögren Sendromu

    Bu rahatsızlık vücudun yeterli miktarda gözyaşı ya da tükürük üretememesine yol açar. Yeterli miktarda tükürük üretilmemesi durumunda da dilde kızarıklık, şişlik ve beyazlaşma gibi problemler ortaya çıkabilir.

    Amiloidoz

    Vücudun çeşitli bölgelerinde amiloid adı verilen proteinin birikmesiyle ortaya çıkar. Bu protein dilde de birikerek şişliğe yol açabilir.

    Dil Şişmesi Nasıl Geçer?

    Dil şişmesi genellikle hiçbir tedaviye ihtiyaç durmadan kısa süre içinde kendiliğinden iyileşen bir hastalıktır. Ancak bazı durumlarda dildeki şişlikler kendiliğinden iyileşmez ve uzun zamandır bireye konuşma, nefes alma gibi durumlarda zorluk çıkartabilir. Bu durumda bireyin uzman hekimlere başvurarak Dil Şişmesi Tedavisi için yardım alması gerekir. Uzmanlar dilinizdeki şişliklerin nedeni belirledikten sonra çeşitli tedavi yöntemleriyle sizleri bu durumdan kurtarabilirler.

    Dildeki şişliklerin tedavisi için hangi doktor gidileceği, dildeki şişliğin hangi durumdan kaynaklandığına göre değişiklik gösterebilir. Ancak nedeni belli olmayan diş şişmelerinde dahiliye, diş hekimleri, dermatoloji uzmanlarına başvurulabilir. Alerjiniz olduğunu biliyorsanız ve alerjinizden dolayı dilinizde şişlik oluştuysa “Alerjik dil şişmesi nasıl geçer” sorusun cevabı için İmmünoloji bölümüne başvurmalısınız.

    Dil Şişmesini Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

    Dilinizdeki şişliklere alerjik reaksiyonların neden olup olmadığını anlamak için öncelikle bir hekime başvurun. Daha sonra hangi ürüne ya da çeşitli şeylere karşı alerjiniz olduğunu öğrenerek bu ürünü kullanmayı ya da tüketmeyi bırakın. Vücudunuza yeterli miktarda mineral ve vitaminleri almaya özen gösterin. Dişlerinizin bakımına ve hijyenine gereken önemi verin.

    Dil Şişmesi Tedavi Edilmezse Ne Olur?

    Dil şişmesi travma gibi çeşitli bilindik durumlardan kaynaklandığı sürece tedavi edilmesine gerek yoktur. Çünkü kısa sürece içinde kendiliğinden iyileşecektir. Ancak dildeki şişliklere, enfeksiyonlar, alerjik reaksiyonlar, büyük travmlar, mineral ya da vitamin eksikleri, kanser gibi durumlar neden olduysa biran önce uzman hekimlere başvurularak tedavi olunması gerekir. Aksi taktirde konuşmada zorluk, nefes almada zorlanma gibi farklı durumlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Hatta daha ciddi sağlık sorunlarıyla bile karşılaşabilirsiniz.

    Stresten Dil Şişmesi

    Stresin birçok farklı rahatsızlığa neden olduğu bilinmektedir. Stres bazı rahatsızlıkların orta çıkmasında etkili olurken bazı hastalıkların semptomu olarak da karşımıza çıkabilir. Halk arasında stresin dilde şişme oluşturabileceğine dair bilgiler yer almaktadır. Ancak Stresten dil şişmesi gibi bir durum söz konusu değildir.

  • Web sitemizde reklam yayınlamak ister misiniz?