Dil Temizliği Nasıl Yapılır?

Ağız ve diş sağlığı açısından dişlerin temizliği ne kadar önemliyse dil temizliği ve hijyeni de o kadar önemlidir. Tüm insanlar inci gibi dişlere, güzel bir nefes kokusuna sahip olmak ister. Bunun yolu da ağız ve diş hijyeninden geçmektedir. Dilin temizlenmesi de ağız ve diş hijyeni için yapılması gereken bir işlemdir.

  • Web sitemizde reklam yayınlamak ister misiniz?
  • 21 Mayıs 2022 Ağız & Diş Yorum (0)

    Ağız v diş hijyenini tam anlamıyla gerçekleştirmek isteyen bireyler dişlerini düzenli olarak fırçalamalıdır. Ayrıca buna ek olarak diş ipi kullanılması, dil temizliği ve gargaralarda gereklidir. Çünkü ağız içerisinde biriken bakteriler dişlerde, diş etlerinde ve dil üzerine yerleşmektedir.

    Diş ve diş etlerindeki bakterileri dişlerinizi fırçalayarak ve diş ipi kullanarak temizleyebilirsiniz. Ancak dil üzerine yerleşen bakteriler bu şekilde temizlenmeyebilir. Bu nedenle bu bakterilerin temizlenmesi için dilinde özellikle temizlenmesi gerekir. Aksi taktirde bu bakteriler dilin pürüzlü yapısı üzerinde yerleşmesi ve çoğalması oldukça kolaydır. Bu bakteriler ilerleyen süreçler çeşitli ağız ve diş sağlığında ciddi problemler ortaya çıkabilir.

    Dil Temizliği Neden Önemli

    Ağız ve diş sağlığı için gereken bakım çeşitlerinden biri olan dil temizliği faydaları şu şekilde sıralanabilir.

    Dil Temizliği Yapılmazsa Ne Olur?

    Dil temizliği için gereken özen gösterilmediği taktirde ağız, diş ve genel vücut sağlığınızda çeşitli problemlere yol açabilir. Dil yüzeyindeki bakteriler zaman içerisinde çoğalarak dişlere ve diş etlerine kadar ulaşabilirler. Sonra bu bakteriler iltihaplanmalara ve enfeksiyonlara yol açabilirler. Bu iltihaplanmalar tedavi edilmediğinde ilerleyen süreçlerde çeşitli ağız ve diş sağlığı rahatsızlıklarına yol açabilirler. Hatta diş kayıplarına dahi neden olabilirler.

    Dil yüzeyindeki bakteriler sindirim yoluyla vücuda alındığında düşük, kalp rahatsızlıkları gibi ciddi sıkıntılara bile yol açabilir. Dil yüzeyinde renk değişimi, leke oluşumu, dilde karar ve tüylenme gibi çeşitli hastalıklara yol açabilir.

    Dil temizliğiyle dil üzerine yerleşen bakterileri temizlemediğiniz taktirde bakteriler dişlerinizi ulaşarak, diş çürüklerine yol açabilir. Ayrıca bu bakteriler aşırı çoğaldığında beş duyu organımıza da zarar verebilir.

    Dil Temizliği Nasıl Yapılır?

    Dil temizliği, genellikle dişler fırçalandıktan sonra dilinde fırçalanmasıyla gerçekleştirilir. Dilinizi fırçalayacağınız zaman dilinizi tamamen ağız dışına çıkartmanız gerekir. Daha sonra sonra dilinizi fırçalayanız. Aksi taktirde dil ağız içinde fırçalandığında bakteriler ağız içinde farklı bir yere taşınabilir. Dil temizliğinizi yapacağınız fırçalar da normal fırçalar gibi yumuşak kıllı uçlara sahip olmalıdır.

    Dil temizliği aparatı, gibi çeşitli aletlerle de dilinizi temizleyebilirsiniz. Bu aparatla dilinizi temizlerken, bu aparatı dilin kök kısmından dil ucunda doğru yönlendirmelisiniz. Temizleme işlemi bittiğinde ağzınızı tamamen temizlemek için gargara yapınız. Dilinizi dişlerinizi her fırçaladığınızda dilinizi de temizleyebilirsiniz. Ayrıca ağız kokusu rahatsızlığınız varsa gün içerisinde çeşitli saatlerde de ağız ve dil temizliğinizi yapabilirsiniz.

    Ağız içerisinde oluşan bakterilerden kurtulmanın etkili yollarından biri antibakteriyel özellikteki gargaralarla ağzınızı çalkalamaktır. Bu gargaralar yardımıyla dil üzerindeki bakterileri de temizleyebilirsiniz.

    Dil Temizliği Evde Nasıl Yapılır?

    Dil temizliği doğal yöntemlerle de gerçekleştirilebilir. Bu yöntemlerden bir tanesi de dil yüzeyine kalın tuz serperek fırçalamaktır. Kalın tuzu düzgün bir şekilde dilinizin üzerine serpiştirin, daha sonra diş fırçası yardımıyla bir iki dakika fırçaladıktan sonra ılık su ile durulayabilirsiniz. Günde iki kez uygulayabileceğiniz bu yöntemle dilinizdeki bakterileri temizleyebilirsiniz.

    Zerdeçalın çeşitli sağlık sorunlarına iyi geldiği artık neredeyse herkes tarafından bilinmektedir. Bu kez de dilin temizlenmesindeki faydalarından bahsedeceğiz. Yarım çay kaşığı miktarında zerdeçal ile limon suyunu macun kıvamına gelene kadar karıştırınız. Daha sonra karışımla dilinizi fırçalayınız. Bu şekilde dilde biriken bakterilerin çoğalmasını ve çeşitli sorunlara yol açmasını engelleyebilirsiniz.

    Dişlerin temizliği için sık sık başvurulan yöntemlerden bir tanesi de karbonattır. Ancak bu sefer karbonatın diş temizliği için değil, dil temizliği için nasıl kullanılacağını anlatacağız. Bir çay kaşığı dolusu karbonatı, sıkacağınız bir limonun suyuyla karıştırarak macun haline getirmelisiniz. Karışım macun haline geldiğinde diş fırçanınız bu karışıma batırarak dişlerinizi ve dilinizi yavaş yavaş fırçalayabilirsiniz. Bu karışımla günde bir kez dilinizi fırçalayabilirsiniz.

    Yukarıda bahsedilen doğal yöntemleri uygularken uzman diş hekimlerinde önerisini almayı unutmayınız. Aksi taktirde ağız ve diş hijyenini sağlayacağım derken çeşitli sorunlara neden olabilirsiniz.

  • Web sitemizde reklam yayınlamak ister misiniz?