Diş çatlaması, dişin yüzeyinde oluşan, bazen diş köküne kadar ulaşabilen bazen de dişin pulpa bölgesine kadar ilerleyen çatlakları ifade etmektedir. Çatlak dişler genellikle 40 yaş üstü insanlarda sıklıkla görülen ağız ve diş rahatsızlıklarından bir tanesidir. Erken yaşlarda ortaya çıkan çatlaklar genlikle dışarıdan gelen darbeler sonucunda ya da kimyasalların yan etkileri sonucunda ortaya çıkarlar.
Ağız ve diş hastalıkları arasında teşhis edilmesi zor olan diş çatlaması, çekilen röntgen ve diğer kızılötesi cihazlarla tespit edilemeyebilir. Uzman hekimler bu rahatsızlığı göstermiş olduğu belirtilerle teşhis edebilirler. Çatlağın durumuna göre de tedavi süreci uygulanır.
Diş Çatlaması Neden Olur?
Dişlerin çatlamasına neden olan en önemli etken dışarıdan dişlere doğru gelen bir darbe ya da herhangi bir sert besinin veya cismin ısırılması esnasında dişlerin çok fazla basınca maruz kalmasıdır. Diğer diş çatlaması nedenleri şu şekilde sıralanabilir.
- Dişlerin yanlış ve çok sert şekilde fırçalanması sonucunda ya da başka nedenlerden dolayı ortaya çıkan diş aşınmaları
- Ağız ve diş sağlığı tedavilerinden biri olan dolgu tedavileri esnasında yapılan dolguların diğer dişlere göre daha büyük olması çevredeki dişlerin zarar görmesine ya da çatlamasına neden olabilir.
- Sıcak bir şeyi tüketirken aniden bir anda çok soğuk bir yemeği ya da içeceği dişlerinize temas ettirirseniz, dişler çatlayabilir.
- Bruksizm rahatsızlığı, dişlerde çatlak oluşuma yol açabilir.
- Yanlış bir şekilde gerçekleştirilen kanal tedavileri
Diş Çatlaması Belirtileri Nelerdir?
Dişlerde oluşan çatlaklar bazen gözle görülemez. Hatta çekilen diş röntgenlerinde bile belli olmayabilirler. Bu nedenle de uzman hekimlerin bu durumu teşhis etmesi zor olabilir. Ancak bazı belirtiler bu teşhisin konulmasına yardımcı olabilir. Diş çatlaması belirtileri şunlardır.
- Dişlerinizde kırık ya da çatlak varsa bu dişlere komşu olan diş etlerinde şişmeler oluşabilir.
- Hiçbir neden yokken dişlerin tatlıya karşı hassasiyet kazanması
- Normalde tüketebildiğiniz sıcaklıktaki ya da soğukluktaki yiyecek veya içeceklere karşı hassasiyet oluşmuşsa dişlerinizde çatlak oluşmuş olabilir.
- Diş çatlaması ağrısı ara ara ortaya çıkması ve kendiliğinden geri gitmesi
- Sadece bir dişin etrafındaki diş etin meydana gelen çeşitli diş eti problemleri
Diş hekimlerinin çatlak diş teşhisi koyabilmesi yukarıdaki belirtiler oldukça önemlidir. Bu nedenle uzman diş hekimlerine başvurduğunuzda ağız ve dişlerinizde meydana gelen değişiklikleri uzman hekimlerine tam olarak aktarmalısınız.
Azı Dişi Çatlaması Nedir?
Çatlak diş sendromu, genellikle azı dişlerinde gözlemlenen bir hastalıktır. Çekilen diş röntgenlerinde bile görülmeyecek kadar küçük olan ya da diş etlerinin alt taraflarında kalan, teşhis edilmesi oldukça güç olan çatlak dişlerin neden olduğu problemdir.
Azı dişi çatlaması, genellikle besinleri ısırdığınızda ya da sıcak veya soğuk gıdaların tüketilmesi sonucunda ortaya çıkan sızlamalarla kendini belli edebilir. Ancak bu durumlar süreklilik arz etmez, ara sıra ortaya çıkar. Azı dişlerinin çatlaması, dişlerin gıcırdatılması ya da sıkılması sonucunda ortaya çıkabilir.
Diş Çatlaması Nasıl Geçer?
Diş çatlaması tedavisi, çatlağın bulunduğu bölgeye ve çatlağın oluşturduğu hasara göre değişiklik gösterir. Çatlakların çok küçükse ve hastaya hiçbir zarar vermiyorsa tedavi edilmesi gerek olmayabilir. Ancak tedavi gerekliyse çatlağın durumuna göre şu tedavi seçeneklerinden herhangi biri uygulanır.
Bonding Uygulaması
Dişlerde oluşan çatlakları, diş hekimleri dişlerin doğal rengine uygun olan kompozit reçine ile doldurabilir. Bunun içinde Bonding uygulamasına başvurulur. Çatlak dişlerin tedavisinde başvurulan yöntemler arasındaki en uygun fiyatlı tedavidir.
Kron Tedavisi
Dişteki çatlak derinse yahut da uzun boyutlardaysa kron tedavisiyle tedavi edilebilir.. Ancak çatlağın diş etlerinin altına ulaşmaması gerekir. Bu tedavide çatlaklar çeşitli kaplamalarla kaplanır. Bu şekilde dişlerin şekli ve sağlığı koruma altına alınır.
Kanal Tedavisi
Dişlerdeki çatlaklar bazı durumlarda dişin iç kısımlarını da etkileyebilir. Eğer çatlak pulpa bölgesine kadar ulaşmışsa, iltihaplanın pulpanın temizlenmesi gerekir. Bunun içinde kanal tedavisine ihtiyaç duyulur. Kanal tedavisiyle pulpadaki iltihaplanmalar temizlendikten sonra dişlerdeki çatlaklar bonding uygulamasıyla ya da kron tedavisiyle onarılabilir.
İmplant Tedavisi
Dişlerdeki çatlaklar çok ciddi durumlarda olabilir ve tedavi edilemez bir hale gelebilir. Bu nedenle de dişin çekilmesi gerekebilir. Bu nedenle çekilen dişler ağız içinde boşluk oluşturabilir. Bu boşluktan rahatsız olursanız ya da ağız ve diş sağlığınızı etkileyeceğinizi düşünüyorsanız, İmplant tedavisiyle boşluğu doldurabilirsiniz.