Diş çekimi, bir uzman diş hekimi ya da ağız cerrahı tarafından lokal anestezi ya da sedasyon altında, dişin hızlı bir şekilde çene kemiğinden çıkarılması işlemidir. Dişler ağrı ya da diğer rahatsızlıklar oluştuğunda bazı insanlar diş çekileceği düşüncelsiyle diş hekimlerine başvurmak istemezler. Bunu sebebi ise dişlerinin çekileceğinden korkmalarıdır. Ancak bu işlem sırasında lokal anestezi ya da sedasyon uygulanacağından hiçbir ağrı ya da sızı hissedilmez.
Diş çekimi, herhangi bir nedenden dolayı zarar gören dişlerin kurtulamayacak bir duruma geldiğinde son çare olarak uygulanan küçük bir ameliyattır. Günümüzde gelişen teknoloji sayesinde, ağız ve diş hastalıklarının neredeyse tamamı tedavi edilebilmektedir. Ancak bu hastalıkların tedavisine geç kalınması, ağız ve diş hijyenine ya da bakımına önem verilmemesi durumunda diş kayıpları yaşanabilir. Ağız ve diş sağlığında oluşan problemleri ortadan kaldırabilmek için dişin çekilmesine ihtiyaç duyulabilir.
Diş Çekimi Hangi Durumlarda Yapılır?
Ağız ve diş hastalıklarının neredeyse tamamı çeşitli tedavi yöntemleriyle iyileştirilebilir. Ancak bazı durumlarda tedaviler yeterli olmaya bilir ya da tedaviye geç kalınmış olabilir. Bu durumlarda dişlerin çekilmesi gerekir. Diş çekimi aşağıdaki durumlarda gerçekleştirilir.
- Dişlerde oluşan çürüklerin çok ilerlemesi ve madde kaybı yüzünden tedavi edilemeyecek duruma geldiğinde
- Dışarıdan gelen herhangi bir darbe sonucunda dişlerde tedavisi mümkün kırıklar oluştuğunda
- Dişlerde oluşan apseler kanal tedavisi sonucunda da iyileştirilemezse
- Diş eti iltihaplarının çok aşırı seviyeye gelmesi sonucunda dişlerde sallanma olursa
- Süt dişleri zamanı geldiği halde kendiliğinden düşmezse
- Dönme, batma gibi çeşitli nedenlerden dolayı konumunu tamamen kaybeden dişler
- Tümör ya da kist oluşan dişlerin tedavisi mümkün değilse
- Gömük dişler ağrı, sızı ya da diğer çeşitli sorunlara neden oluyorsa
- Ortodonti tedavisi başlangıcında yer darlığı nedeniyle bazı dişlerin çekilmesi gerekebilir.
Diş Çekimi Nasıl Yapılır?
Çeşitli rahatsızlıklara neden olan dişin durumunun belirlenmesi ve komşu dişlere bir zarar verip vermediğinin gözlemlenebilmesi için ilk olarak röntgen çekilir. Daha sonra dişin çekilip çekilmeyeceğine karar verilmesi durumunda uzman diş hekimi lokal anestezi ya da sedasyon uygulamalarından herhangi birini uygular. Daha sonra basit bir şekilde dişin gevşetilmesi sağlanır ve dişçi pensesiyle diş çekilir.
Diş eti çizgisi hizasından kırılmış ya da daha henüz çıkmamış 20 yaş dişlerinin çekilmesinde daha değişik bir prosedür uygulanır. Bu dişler genellikle çene cerrahları tarafından gerçekleştirilir. Bu prosedürdü, uzman hekimler dişi çıkarabilmek için diş etinde ufak kesikler açabilir. Daha sonra dişlerin çekilmesi gerçekleştirilir. Bazı durumlarda dişlerin çekilebilmesi için dişin bir kısmının kesilmesi gerekebilir.
Diş Çekimi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Diş çekimi sonrası, hasta birey dinlenmesi ve iyileşmesi için eve gönderilir. İyileşme birkaç gün içerisinde gerçekleşir. İyileşme sürecinde ortaya çıkabilecek çeşitli rahatsızlıkları ortadan kaldırmak ve iyileşmeyi hızlandırmak için yapılacak ya da uygulanacak birkaç metot vardır. Diş çekimi sonrası dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir.
- Diş çekimi sonrası, çekilen dişin üzerine yerleştirilen tampon kesinlikle yarım saat boyunca uygulanmalıdır.
- Tampon atıldıktan sonra çekilen dişin olduğu yerde oluşan kan pıhtısı temizlenmemeli ya da bozulmamalıdır.
- Çekim sonrasındaki 2 saat içerisinde herhangi bir şey yenilip içilmemelidir. 2 saat sonrasında bir şey yiyecekseniz ya da içecekseniz ılık şeyleri tercih etmelisiniz.
- Çekimden sonraki 24 saat içinde aşırı sıcak ya da aşırı soğuk şeyleri tüketmemelisiniz.
- Çekimden sonraki 24 saat için alkol ve tütün ürünleri kesinlikle kullanılmamalıdır.
- Hiçbir şekilde çekilen dişin olduğu bölgeye 24 saat boyunca temas edilmemeli ve oluşan kanları tükürmek yerine yutmalısınız.
- Ağrınız varsa ve diş hekiminiz size ağrı için reçeteli bir ilaç verdiyse kullanmalısınız.
- Bölgede oluşabilecek şişlikleri önlemek için buz kompresi uygulayabilirsiniz.
- Ağız ve diş hijyeni için dişlerinizi fırçalayacaksanız, diş ipi kullanacaksanız çekilin dişin olduğu bölgeye dikkat etmelisiniz.
- Çekim sonrasında kanama oluşumu normaldir. Ancak bu kanama çok fazla ise diş hekiminize tekrar başvurmanızı tavsiye ederiz. Aynı şekilde çok şiddetli ağrı, sızı ya da aşırı şişlik durumlarında da diş hekiminize başvurmalısınız.
Diş Çekimi Fiyatları Ne Kadar?
Diş çekimi fiyatları hakkında sizlere kesin rakamlar vermemiz doğru olmaz. Çünkü fiyatların belirlenmesinde birçok farklı etken göz önüne alınır. Diş çekimi fiyatı hakkında bilgi almak istiyorsanız, tedavi olacağınız diş hekimiyle iletişim kurmanız gerekmektedir.