Diş Dolgusu Nedir?

  • Web sitemizde reklam yayınlamak ister misiniz?
  • 07 Aralık 2020 Ağız & Diş Yorum (0)

    Diş Dolgusu, çürümüş, kırılmış ya da çatlak dişlerin tedavi edilmesi için uygulanan bir diş tedavisi yöntemidir. Ağız ve diş sağlığının düzenli olarak yapılmaması sonucunda ortaya çıkan bakteriler zamanla dişlerin çürümesine ve erimesine neden olur. Bu gibi durumlar ortaya çıktığında dişlerin size verdiği rahatsızlığı ortadan kaldırmak ve dişleri tedavi etmek için dişlere dolgu yapılır.

    Diş Dolgusu Çeşitleri Nelerdir?

    Diş dolgusu yaptıracak kişiler kendi istekleri doğrultusunda veya uzman hekimlerin tavsiyesi sonucunda dişlerine farklı materyallerden dolgu yaptırabilir. Dolgu çeşitleri şunlardır.

    Altın Dolgular

    Altın Diş Dolgusu, en dayanıklı dolgu çeşididir. Altın dolgu çeşitleri yapım ve takım işlemi olarak oldukça uğraştırıcı dolgulardır. Özellikle diş yapısının arkasında yer alan rahatsızlıklarda kullanılan dolgu türüdür. Dişlere ve diş etine zarar vermez. Dişlere yapıştırılarak uygulanır.

    Amalgam Dolgular

    Amalgam dolgular, halk arasında gümüş diş dolgusu olarak bilinmektedir. Altın dolgu çeşidine göre daha uygun ücretlerle yapılmaktadır. Rengi doğal dişlerden farklılık gösterdiği için ön dişlerde uygulanması tercih edilmeyen dolgu çeşididir. Amalgam dolguların içerinde çok fazla civa kullanıldığının oldukça sağlam olurlar.

    Kompozit Dolgular

    Kompozit Dolgular, dolgu tedavisinde yaygın olarak kullanılan dolgu çeşididir. Yapımı kolay olduğundan ilk muayenenizde bu dolguyu yaptırabilirsiniz. Kırık ve çatlak dişlere uygulanacak olan dolgularda kullanılacak uygun bir dolgudur. Maliyetinin diğer dolgulara göre daha uygun olması en çok tercih edilen dolgu çeşididir.

    Porselen Dolgular

    Porselen Dolgular, laboratuar ortamından kişilere özel olarak hazırlanan dolgu çeşididir. Dişlerde meydana gelen birden fazla sorunu ortadan kaldırmak için kullanılır. Porselen dolgu dişler leke tutmaz, renk değişimi olmaz. Maliyeti diğer dolgu çeşitlerine göre oldukça yüksektir.

    Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?

    Diş Dolgusu yapılacak olan yerin ilk olarak röntgeni çekilir. Röntgeni çekilen bölgenin durumu gözetlenerek aletler yardımıyla içi boşaltılır. Bu dişin ve çevresinin temizliği yapılır. Daha sonra hastanın isteği doğrultusunda kullanılacak olan dolgu çeşidi hazırlanır.

    Seçilen dolgu hazırlandıktan sonra belirlenen ve temizliği yapılan alana doldurulur. Dolgunun donarak sabitlenmesi için makineler yardımıyla soğutma işlemi uygulanır. Dolgu yerleştirme işlemi sonlandıktan sonra hasta ağzını kapatıp açarak dolgunun durumuna bakar. Herhangi rahatsız edici bir durum olup olmadığını kontrol eder. Rahatsızlık veren bir durum olursa doktoruna ifade eder ve uzman doktorda bu durumu ortadan kaldırmak için dolguda inceltme, kesme, alçaltma gibi işlemler yaparak sorunu ortadan kaldırır.

     

  • Web sitemizde reklam yayınlamak ister misiniz?