Diş eti çekilmesi tıpta Periodontitis olarak adlandırılan bir diş eti hastalığıdır. Bu hastalık tedavi edilmedi taktirde dişlerin çene kemiğindeki sabitliğini etkileyerek zaman içinde dişlerin gevşemesine ve diş kayıplarına yol açabilir. Bu rahatsızlıkla sıklıkla rastlanılan bir diş eti hastalığıdır. Büyük ölçüde tedavi edilebilen bu rahatsızlığın tedavisinde erken teşhis oldukça önemlidir.

Her yaştaki bireylerde ortaya çıkabilecek olan bu rahatsızlığın fark edilmesi zordur. Çünkü çekilmeler yavaş yavaş ve zaman içinde gerçekleşir. Diş eti çekilmesi rahatsızlığına nelerin neden olduğu ve bu hastalığın belirtilerinin neler olduğunu hakkında bilgi sahibi olunması, hastalığın erken teşhis edilmesine ve biran önce tedavi edilmesine yardımcı olur.

Diş Eti Çekilmesi Neden Olur?

Diş Eti Çekilmesi

Diş eti çekilmesi rahatsızlığına yol açabilecek birçok farklı neden yer almaktadır. Bu hastalığa yol açabilecek nedenler şu şekilde sıralanabilir.

Periodontal Hastalıklar

Diş eti çekilmesinin ana nedenlerinden bir tanesi Periodontal hastalıklardır. Bu hastalıklar diş eti dokusunun ve dişlerin sabit olarak tutulduğu çene kemiğinin çeşitli bakterilerle tahrip edilmesi sonucunda ortaya çıkarlar.

Genetik Nedenler

Genetik etkenler, insanların diş eti hastalıklarına karşı daha duyarlı olmalarına yol açabilir. Aile büyükleri arasında diş eti hastalığı olanlar var ise sizlerde bu hastalıkların oluşma olasılığı vardır.

Dişlerin Yanlış Fırçalanması

Dişlerinizi fırçalarken sert hareketler yaparsanız ya da diş fırçanızı yanlış seçerseniz diş sağlığınızı koruyayım derken tehlikeye atabilirsiniz. Dişlerinizi yanlış fırçalarsanız diş minenizin zarar görmesine ve dolayısıyla da diş eti hastalıklarının ortaya çıkmasına sebep olabilirsiniz.

Ağız ve Diş Bakımının Düzenli Yapılmaması

Ağız ve diş bakımınıza gereken önemi vermezseniz ve düzenli olarak gerçekleştirmezseniz ağı ve diş hastalıklarına davetiye çıkartırsınız. Ağız ve diş bakımını gerçekleştirirken sadece dişlerinizi fırçalamanız yeterli değildir. Buna ek olarak diş ipi ve ağız gargaralarını düzenli olarak kullanmalısınız.

Hormonlarda Meydana Gelen Değişmeler

Ergenlik, hamilelik dönemlerinde ya da hayatın her aşamasında karşınıza çıkabilecek olan hormonlardaki değişiklikler diş etlerini daha hassas bir yapıya dönüştürebilir. Bu da diş etlerinin zarar görmesine yol açabilir.

Tütün Ürünlerini Kullanmak

Tütün ürünlerini kullanmak dişlerde çıkarılması zor olan plakların oluşmasına neden olur. Bu plaklarda zaman içinde diş etlerinde çekilmeler yaşanmasına yardımcı olur.

Bruksizm Rahatsızlığı

Günlük yaşantının getirdiği stres sonucunda gece dişlerinizi gıcırdata bilir ya da sıkabilirsiniz. Bruksizm olarak adlandırılan bu durum diş etlerinde zamanla çekilmeler oluşmasına sebep olur.

Diş Dizilimindeki Problemler

Çapraşık ya da yamuk dizilime sahip olan dişler, ağız ve dişler kapatıldığında birbirlerinin üstlerine gelebilirler. Bu durumda da dişler diş etlerine zarar verebilir.

Dudak, Dil ya da Yanaklara Piercing Taktırmak

Dudak, dil ya da yanaklarınıza taktıracağınız piercing adı verilen çeşitli takılar diş etlerine sürekli temas edeceği için zaman içinde diş etlerinin zarar görmesine yol açabilir.

Diş Eti Çekilmesi Belirtileri Nelerdir?

Diş Eti Çekilmesi Belirtileri

Sağlıklı diş etleri genellikle sert ve soluk pembe renkte bir görünüme sahip olabilirler ve dişleri tam olarak kavrarlar. Ancak çeşitli diş eti rahatsızlıkları olduğunda bu görünümlerinde değişiklikler meydana gelebilir. Diş eti çekilmesi belirtileri ya da semptomları şunlardır.

  • Diş etlerinin şişmesi veya kabarması
  • Diş eti renklerinin kırmızı ya da mor bir renge dönüşmesi
  • Ağız kokusu
  • Ağız hareketleri sırasında ağrı
  • Dişler arasında gereğinden fazla boşluk oluşması
  • Dişler ve diş etlerinin birleştiği yerlerdeki boşluklar
  • Dişlerin eskiye göre daha uzun görünmesi
  • Dişlerinizi fırçalarken ya da diş ipi kullanımı sırasında sürekli olarak oluşan kanamalar
  • Hassaslaşan diş etleri
  • Gevşek ya da sallanan diş etleri

Yukarıdaki belirtiler diş etlerinizde çekilmeler oluştuğu anlamına gelebilir. Bu belirtilerden birkaçı sizde mevcutsa ve bir süredir devam ediyorsa biran önce diş hekimlerine başvurarak tedavi olmanız gerekmektedir. Aksi taktirde çeşitli ağız ve diş hastalıklarıyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Hatta diş kayıpları bile yaşayabilirsiniz.

Diş Eti Çekilmesi Tedavisi Nasıl Olur?

Diş Eti Çekilmesi Tedavisi

Diş eti çekilmesi tedavisi, diş etlerindeki çekilmelerin boyutları göz önüne alınarak gerçekleştirilir. Çok fazla ilerlememişse, çekilmenin yaşandığı bölgenin tam anlamıyla temizlenmesiyle tedavi gerçekleştirilebilir.

Diş etindeki çekilmeler çok fazla ise ve kemik kayıpları yaşanmışsa bu hastalık Diş eti çekilmesi ameliyatı ile tedavi edilebilir.

Diş Eti Çekilmesine Ne İyi Gelir?

Diş eti çekilmesini önleyebilmek için küçük yaştan itibaren başlayacağınız ve günlük rutin haline getireceğiniz ağız ve diş bakımı oldukça önemlidir. Ayrıca ağız ve diş sağlığınız için yılda en az iki kez uzman diş hekimlerine giderek dişlerinizi ve diş etlerinizi muayene ettirmelisiniz.

Would you like to share your thoughts?