Diş eti kanaması, diş etlerinde meydana gelen hastalıkların ilk ve en önemli belirtilerinden bir tanesidir. Diş etlerinde oluşan kanamalar sadece ağız ve diş sağlığıyla alakalı değildir. Diş etlerinde oluşan kanamalar bazı durumlarda genel sağlığınız hakkında bilgiler verirler. Diş etlerinde oluşan plakların yol açtığı iltihaplanmalar zaman içinde diş etlerine zarar vererek kanamalara ve çeşitli sorunlara neden olur. Bu sorunlar hafife alınarak tedavi edilmesi için çaba gösterilmezse zaman içinde ilerleyerek ciddi ağız ve diş rahatsızlıklarına neden olabilir ve hatta diş kayıpları yaşamanıza sebep olabilirler.
Diş etlerinde ağız içindeki bölgeleri beslemeye yardımcı olan birçok kan damarı yer almaktadır. Bu nedenle diş etlerinde meydana gelebilecek en küçük bir deformasyon, bu damarlarında zedelenmesine ve diş etlerinde kanamalar meydana gelmesine yol açabilir. Ancak diş eti kanaması sadece bu durumlardan dolayı oluşmazlar. Bazen ciddi sağlık sorunları bu kanamalara neden olabilir. Bu nedenle diş etlerinde hangi sorunların kanamaya yol açtığı belirlenmeli ve biran önce tedavi edilmelidir.
Diş Eti Kanaması Neden Olur?
Diş eti kanaması nedenleri sadece ağız ve diş sağlığıyla ilgili değildir. Birçok farklı sağlık sorunu diş etlerinde kanama oluşmasına neden olabilir. Bu nedenlerden bazıları şunlardır.
- Diş eti iltihabı, diş etlerinde oluşan kanamaların en belirgin nedenidir.
- Çeşitli sağlık sorunları için kullanmış olduğunuz ilaçlar, yan etki olarak dişlerde kanama oluşmasına yol açabilir. Kullanmış olduğunuz ilaçların kanın pıhtılaşmasını zorlaştırabilir. Bu durumda diş etlerinde her an kanama oluşmasına neden olabilir.
- Düzenli olarak ağız ve diş bakımınız için kullandığınız diş fırçası, macun, gargaralar ve diş iplerini çeşitli nedenlerden dolayı değiştirebilirsiniz. Değiştirdiğiniz ürünleri kullanmaya başladığınız ilk zamanlarda diş etlerinde kanamalar oluşabilir.
- Ağız ve diş bakımınızı rutin olarak gerçekleştirirken, birden farklı bir uygulamalara yönelmenizde diş etlerinde çeşitli sorunlara yol açabilir.
- Ergenlik, gebelik gibi hormonların değişmesine neden olan çeşitli dönemlerde diş eti hassasiyeti oluşabilir. Bu dönemlerde kan akışı da artabileceği için diş etlerinde kanamalar oluşabilir.
- Ağız hijyenini düzenli olarak gerçekleştirmemek diş ve diş etlerinde çeşitli sorunlara neden olur.
- İşlenmiş gıdalar içerdiği maddeler nedeniyle tüketilmesi durumunda diş etlerine zarar verebilir. Bu nedenle sağlıksız beslenme nedeniyle de dişlerde kanamalar oluşabilir.
- Günlük yaşamın getirdiği stres ve sıkıntı durumu birçok farklı sağlık sorununa neden olabilir. Diş etlerinde oluşan kanamaların nedeni de bu stres ve sıkıntı olabilir.
- Dişlerin hizalanmasında bir sıkıntı varsa, herhangi bir şeyi ısıracağınız ya da çiğneyeceğiniz zaman diş etlerine fazla baskı uygulayabilirsiniz. Bu baskının sonucunda da kanama meydana gelebilir. Ya da tüketeceğiniz bir besini yanlış bir şekilde ısırdığınızda diş etlerine baskı uygulayarak kanamalara yol açabilirsiniz.
- Tütün ve tütün ürünlerinin genel sağlık açısından oldukça zararlı olduğu zaten bilinen bir şeydir. Bu ürünlerin kullanılması diş etlerinde ciddi sorunlar oluşmasına yol açabilir.
- Karaciğer ve börek yetmezliği, çeşitli kronik rahatsızlıklar, diyabet gibi sağlık sorunları da diş etlerinin kanamasına yol açabilir.
Diş Eti Kanaması Nasıl Geçer?
Diş eti kanaması tedavisindeki ilk adım kanamanın neden kaynaklandığının bulunmasıdır. Kanamanın kaynağı bulunduğunda, ilk olarak bu nedenin ortadan kaldırılmasına yönelik tedavi yapılır. Daha sonra diş etlerinde kanamalar oluşmayacaktır.
Diş Eti Kanamasına Ne İyi Gelir?
Diş etlerinizde kanamalar oluşuyorsa, bu kanamaları durdurabilmek ve tekrardan oluşmasını engellemek için evlerinizde birçok farklı yöntem uygulayabilirsiniz.
- Ağız ve diş bakımı, tüm ağız ve diş sorunlarını önlemenin en temel yöntemidir. Bu nedenle dişlerinizde kanamalar oluyorsa ağız ve diş bakımını düzenli olarak gerçekleştirmelisiniz.
- Ağız ve diş bakımında kullanacağınız ürünlerin özelliklerine ve nasıl kullanılmaları gerektiğine tam anlamıyla hâkim olmalısınız.
- Diş etindeki kanamaları engellemek için tuzlu – su karışımı, limon – su karışımı gibi çeşitli karışımlarla gargara yapılabilir.
- Tütün ve alkol kullanımı sınırlandırmak
- Vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri gerekli miktarlar vücuda almalısınız
- Sağlıklı gıdalarla düzenli olarak beslenmelisiniz.
- Gün içinde yeterli miktarlar sıvı almaya özen göstermelisiniz.
Diş eti kanaması yukarıda yer alan durumları gerçekleştirseniz bile zaman zaman karşınıza çıkabilir. Bunun sebebi kanamaların altındaki nedenin ciddi bir rahatsızlık olabileceğidir. Bu nedenle diş hekimlerine başvurarak yardım almanız gerekmektedir. Ayrıca bu yöntemleri uygulayabilmek için diş hekimlerinden tavsiyelerde alabilirsiniz.
Diş Eti Kanaması Orucu Bozar Mı?
Diş etlerinde oluşan kanamalar orucu bozmaz. Ancak kan, karıştığı tükürüğe eşit miktardaysa ya da daha fazla miktardaysa yutulduğu taktirde orucu bozar. Fakat tükürükten daha az miktardaysa ve yutulursa bir sıkıntı oluşturmaz.
Diş Eti Kanaması Abdesti Bozar Mı?
Ağız içinden çıkan akıcı haldeki kan, bir tükürük miktarına yarısı kadarsa ya da daha fazlaysa abdesti bozar. Ancak vücudun herhangi bir yerinden çıkan kan akmadığı ya da çevresin dağılmadığı sürece abdesti bozmaz.