Diş Eti Kaşıntısı Nedir?

Farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkan Diş eti kaşıntısı, sık rastlanan ağız ve diş hastalıklarındandır. Alerjiler, hormonlarda meydana gelen değişiklikler diş eti kaşınmasına yol açabilir. Bu kaşıntıların nedeni kolaylıkla tespit edilse de ortaya çıktıklarında insanları olumsuz yönde etkileyebilirler. Bu nedenle yazımızda diş etlerinde ortaya çıkan kaşıntıların nedenleri, belirtileri ve tedavisi hakkında bilgi vermeye çalışacağız.

  • Web sitemizde reklam yayınlamak ister misiniz?
  • 14 Haziran 2021 Ağız & Diş Yorum (0)

    Diş eti kaşıntısı insanları rahatsız edici bir duruma dönüşebilir. Bu kaşıntıların farklı türleri vardır. Genellikle alerjiler, Bruksizm, çeşitli diş eti hastalıkları ve damaktaki çeşitli rahatsızlıklar nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Ayrıca enfeksiyonlarda diş etlerinde kaşıntıya neden olabilir. Kaşıntının nedeninin belirlenmesi bu hastalığın tedavisi için oldukça önemlidir. Diş hekimlerine başvurarak kaşıntıya neyin neden olduğunu tespit ettirerek bu rahatsızlıktan kurtulabilirsiniz.

    Diş Eti Kaşıntısı Neden Olur?

    Diş etlerindeki kaşıntıların birçok farklı nedeni vardır. Genel olarak Diş Eti kaşıntısı nedenleri şunlardır.

    Diş Eti Yaralanmaları

    Herhangi bir nedenden dolayı diş etlerinde oluşan yaralanmalar ve çeşitli deformasyonlar; diş etlerinin kanamasına, kaşınmasına, ağrımasına ve çeşitli problemlere yol açabilir. Geceleri uykuda istemsizce dişlerinizi gıcırdatmanız sonucunda ya da elektronik sigara kullanımında diş etleriniz zarar görebilir ve kaşıntılar oluşabilir.

    Plak Birikimi

    Dişlerde ve diş etlerinin üzerinde şeffaf ve yapışkan özelliklere sahip olan plaklar oluşabilir. Ağız içerisindeki mukus, yemek parçacıkları ve bakteriler temizlenmediğinde plak oluşuma yol açabilirler. Zaman içinde bu plaklar çeşitli diş eti rahatsızlıklarına neden olabilir.

    Diş Eti İltihabı

    Diş etlerinde birçok farklı nedenden dolayı iltihaplanmalar meydana gelebilir. İltihaplanmalar zaman içinde diş etlerine zarar vererek kaşıntı, ağrı, kanama gibi birçok farklı duruma yol açabilir.

    Alerjik Reaksiyonlar

    Bazı insanların çeşitli gıdalara ya da maddelere karşı alerjileri olabilir. Bu gıdaların bilerek ya da bilmeyerek tüketilmesi sonucunda diş etlerinde alerjik reaksiyonlar oluşabilir. Bu reaksiyonlar arasında kaşıntı, şişme ve kanama gibi durumlar olabilir. Diş etlerindeki kaşıntıları bazen de bahar nezlesi ya da mevsimsel alerjiler gibi alerjik reaksiyonlarda yol açabilir.

    Hormonlarda Meydana Gelen Değişmeler

    Hamilelik, ergenlik gibi dönemlerde insanlarda hormonal değişiklikler gözlemlenebilir. Hormonlarda meydana gelen değişmelerde ağız ve diş sağlığında çeşitli sorunlara yol açabilir. Bu sorunlardan bir tanesi de diş etlerindeki kaşıntılardır.

    Ağız Kuruluğu

    Ağızda yeterli seviyelerde tükürük salgılanmaması durumunda ağızda kuruluk oluşabilir. Ağzın kuru olması da diş eti kaşınmasına yol açar.

    Ağız ve Diş Sağlığı İçin Kullanılan Cihazlar

    Ağız sağlığı için kullanılan protezler, İmplant ve tel gibi çeşitli tedavilerde kullanılan malzemeler çeşitli nedenlerden dolayı deforme olabilirler. Bu deformeler sonucunda dişlerde ve diş etlerinde iltihaplanmalar oluşabilir. İltihaplanmalarda diş etinin kaşınmasına yol açar.

    Diş Eti Kaşıntısı Nasıl Geçer?

    Diş eti kaşıntısı yukarıda belirtilen nedenlerden ötürü oluşabilir. Diş etlerinizde kaşıntı varsa ve bu durum sizi rahatsız ediyorsa diş hekimlerine başvurarak yardım alabilirsiniz. Diş hekimleri Diş Eti Kaşıntısı Tedavisi için ilk olarak hangi durumun kaşıntıya neden olduğunu bulmaya çalışır. Neden belirlendikten sonra ona göre hangi tedavi yöntemi uygunsa o tedavi ile rahatsızlık iyileştirilir. Ayrıca uzman diş hekimleri sizlere çeşitli reçeteli ilaçlar vererek bu rahatsızlığın iyileşmesine yardımcı olabilir.

    Diş Eti Kaşıntısı Nasıl Durdurulur?

    Diş etlerinde kaşıntılar oluşmaması için düzenli olarak ağız ve diş bakımınızı gerçekleştirmelisiniz. Ağız ve diş bakımınızı gerçekleştirirken dişlerinizi fırçalamanız yeterli değildir. Buna ek olarak diş ipi ve gargaralar da kullanmalısınız. Aksi taktirde ağız ve diş hijyeninizi tam olarak gerçekleştiremeyeceğiniz için dişlerinizde ve diş etlerinizde çeşitli problemler ortaya çıkacaktır.

    Diş etlerinde kaşıntı varsa bu kaşıntıyı uzman diş hekimlerine başvurarak tedavi ettirebilirsiniz. Diş hekimlerine kontrole gidene kadar evde de çeşitli yöntemlerle bu kaşıntıyı hafifletebilir ya da tamamen iyileştirebilirsiniz.

    Yukarıda yer alan ilk maddeyi düzenli olarak uygularsanız genel olarak ağız ve diş sağlığınızı koruma altına alabilirsiniz. İkinci ve üçünce adımı ise diş etlerinizdeki kaşıntı ve belirli rahatsızlıkların etkilerini uzman hekimlere giderek kontrol olana kadar hafifletebilirsiniz. Bu maddelerin kesin çözüm olmayacağını uzman hekime gidene kadar sizlere yardımcı olabileceğini unutmayınız.

  • Web sitemizde reklam yayınlamak ister misiniz?